x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι πιστεύουν οι Ελληνες για δημοκρατία – δικτατορία

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, το «Eteron – Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή» έδωσε την Τετάρτη ένα τμήμα των αποτελεσμάτων της μεγάλης πανελλαδικής του έρευνας, με τίτλο «Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς».

Η έρευνα διενεργήθηκε από την «aboutpeople» για λογαριασμό του Ινστιτούτου, σε δείγμα 3.058 ατόμων, από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου 2023 και τα ευρήματα εξετάζουν σε βάθος τις θέσεις των πολιτών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την 21η Απριλίου, αλλά και γενικά για τις δικτατορίες.

Από τα βασικά συμπεράσματα να σημειώσουμε ότι στην ερώτηση αν σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία (γενικά και όχι η 21η Απριλίου) είναι ίσως προτιμότερη από τη δημοκρατία, το 81,8% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί, και το 15,7% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί.

Στο ερώτημα αν η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε και πολλές θετικές όψεις, το 70,9% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί, το 19,7% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί και το 9,4% δεν εκφράζει άποψη.

Στην ερώτηση σχετικά με το fake news της χούντας για τη μη ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 76% απαντά ότι υπήρξαν νεκροί στην εξέγερση, το 10,7% απαντά ότι δεν υπήρξαν και το 13,3% δεν εκφράζει άποψη.

Υπάρχει και ενημερωτικό βιβλίο της καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλικής Γεωργιάδου. Στο βιβλίο εξετάζονται τα χαρακτηριστικά της Ακρας Δεξιάς στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως την εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Οπως γράφει, η μεταπολιτευτική Ακρα Δεξιά, παρά τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της, τις διασπάσεις και την παραμονή της στο πολιτικό περιθώριο, διέθετε εσωτερική δυναμική…

Οσο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπως γράφει σε άρθρο του στο «Protagon» o συγγραφέας Aπόστολος Δοξιάδης, «το ότι γιορτάζουμε με πανηγυρισμούς την ημέρα μιας αιματηρής ήττας της δημοκρατίας, είναι το λιγότερο παράξενο. Η ουσιαστική παραμόρφωση είναι ότι τη γιορτάζουμε ως μεγάλη νίκη. (…)».

Υπάρχει όντως κάποια αλήθεια σε αυτή την διαπίστωση.

Τη χούντα την έριξαν οι καταστάσεις που η ίδια δημιούργησε. Και κυρίως η κυπριακή τραγωδία. Δεν την έριξε καμιά λαϊκή εξέγερση. Το συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι στο Πολυτεχνείο γιορτάζουν χωρίς να ξέρουν τι γιορτάζουν. Γιατί το Πολυτεχνείο έριξε μόνο τον Παπαδόπουλο.

Απλά όλα είναι ένα παζάρι της Αριστεράς να έχει κάτι να θυμάται αν και στο Πολυτεχνείο υπήρξε και πολλή Κεντροδεξιά, ενώ απουσίαζε η νεολαία του ΚΚΕ.

Οτι ήταν ένα ξύπνημα και μία εξέγερση της νεολαίας δεν αμφισβητείται. Επομένως θα ήταν προτιμότερο να αποδίδεται τιμή στους νεκρούς και στην αφύπνιση της νεολαίας για δημοκρατία μέσα στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια και ποικίλες εκδηλώσεις από το να δίνεται η ευκαιρία να πετάνε μολότοφ ορισμένοι θερμόαιμοι.

Δυστυχώς, η σύγχρονη Ελλάδα αντί να διδάσκεται από το παρελθόν της επιλέγει να απογειώνει επετείους που δεν οδηγούν πουθενά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, με αργά αλλά σταθερά βήματα, βελτιώνει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων κάνοντας όλο και πιο εύκολη τη συμμετοχή μας στις ελληνικές εκλογές.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ