x
 

Κοινωνία

Τι πιστεύουν σήμερα οι Ελληνες, πώς ζουν και ποιους εμπιστεύονται

AΘΗΝΑ. Ποιες είναι οι κυρίαρχες ιδεολογίες στην Ελλάδα σήμερα; Τι σκέφτονται οι πολίτες για την αξιολόγηση και την ανταγωνιστικότητα; Πώς βλέπουν το σύστημα υγείας; Πόσο συχνά κάνουν τσεκ απ; Πώς πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν την εκπαίδευση τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Πόσοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη; Σε ποιους θα εμπιστεύονταν τα κλειδιά του σπιτιού τους; Πώς σκέφτονται το μέλλον σε σχέση με το παρόν; Γιατί μπορεί να μην πάνε φέτος διακοπές;

To τρίτο μέρος του έκτου κύματος της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» αφενός ζητάει από τους πολίτες να αυτοτοποθετηθούν ιδεολογικά και να περιγράψουν τις γενικότερες αξίες τους. Ομως δεν μένει εκεί, περιλαμβάνει επίσης τις απόψεις των πολιτών για κρίσιμες όψεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής στη χώρα: για την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και τη σύνταξη. Τέλος, εστιάζει σε βαθύτερες ανθρώπινες στάσεις σχετικά με την εμπιστοσύνη στους άλλους, τον σχεδιασμό του μέλλοντος, το ρίσκο αλλά και το πώς αυτές οι αντιλήψεις «μεταφράζονται» σε συμπεριφορές και σε συνήθειες της καθημερινότητας.

Οπως και τα προηγούμενα δύο μέρη της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, έτσι και αυτό περιλαμβάνει αρκετές κοινές ερωτήσεις με προηγούμενα κύματα της έρευνας και, επομένως, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει το πώς ο πληθυσμός αλλάζει (ή δεν αλλάζει) απόψεις μέσα στα χρόνια. Οι παρατηρήσεις αυτού του είδους έχουν πάντοτε ενδιαφέρον.

Το τρίτο μέρος του έκτου κύματος του «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» προέκυψε μετά από δημοσκόπηση, τηλεφωνικά και online, της Metron Analysis σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.103 ατόμων, την περίοδο 31 Ιανουαρίου έως 12 Φεβρουαρίου 2024. Οπως και στα προηγούμενα μέρη αυτού του έκτου κύματος, τα πλήρη αποτελέσματα και δεδομένα της δημοσκόπησης συνοδεύει μια έκθεση, την οποία υπογράφουν ο Στράτος Φαναράς, ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης και η Πέννυ Αποστολοπούλου από τη Metron Analysis. Ταυτόχρονα, δημοσιεύεται επίσης και μια ανάλυση του καθηγητή Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμου Μοσχονά, η οποία εστιάζει στις κυρίαρχες ιδεολογίες στην Ελλάδα όπως φαίνονται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ιδεολογία και πολιτική

Η έρευνα ανοίγει με ερωτήσεις οι οποίες ανιχνεύουν την πολιτική τοποθέτηση των συμμετεχόντων. Οι ερωτώμενοι αρχικά καλούνται να αυτο-τοποθετηθούν ιδεολογικά, επιλέγοντας τον χαρακτηρισμό που τους εκφράζει περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, η σοσιαλδημοκρατία καταγράφεται πρώτη σε αναφορές με 20,5% και εμφανίζεται σημαντικά πιο ενισχυμένη από το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου κύματος το 2022 (14,1%), επιστρέφοντας πιο κοντά στα επίπεδα του 2020 (17,7%). Από την άλλη πλευρά, ο φιλελευθερισμός βρίσκεται στα ίδια επίπεδα (19,3%) και μάλιστα παραμένει σχεδόν απολύτως σταθερός διαχρονικά από το 2016. Τρίτος σε αναφορές εμφανίζεται ο σοσιαλισμός (13,8%), ο οποίος, αν και καταγράφει φέτος το υψηλότερο ποσοστό από το 2016, παρουσιάζει κι αυτός μια σχετική σταθερότητα διαχρονικά.

Εγιναν επομένως οι Ελληνες πιο σοσιαλδημοκράτες μέσα σε δύο χρόνια; Μια σειρά από μερικές ακόμη ερωτήσεις διερευνούν περισσότερες πτυχές των ιδεολογικών τοποθετήσεων του δείγματος. Για παράδειγμα, όταν οι ερωτώμενοι καλούνται να αξιολογήσουν κάποιες λέξεις οι οποίες σχετίζονται με την οικονομία, ως πιο δημοφιλείς αναδεικνύονται η «αξιολόγηση» (88,9% την ταυτίζουν με κάτι «καλό»), η «ανταγωνιστικότητα» (82,7%) και οι «μεταρρυθμίσεις» (78,5%). Ωστόσο, βλέποντας τα αποτελέσματα των προηγούμενων κυμάτων της μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟσις παρατηρούμε μια εμφανή κάμψη στις αντιδράσεις για τις «αποκρατικοποιήσεις» (από 57,8% το 2019 σε 47,2% το 2022 και 43% τώρα) και για τις «τράπεζες» (32,9% από 45% το 2016).

Μια ακόμη σχετική ερώτηση, για την παρέμβαση του κράτους στην Οικονομία, εμφανίζεται στην έρευνα ήδη από το πρώτο κύμα της το 2015 και οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι και εκεί ενδιαφέρουσες. Λιγότεροι πλέον θεωρούν ότι το κράτος επεμβαίνει υπερβολικά στην Οικονομία («και εμποδίζει τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας»): 33,4%, δηλαδή περισσότερο από 28 μονάδες χαμηλότερα από το 2018. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν (60,9%) ότι το κράτος δεν επεμβαίνει αρκετά («και επιτρέπει στον ιδιωτικό τομέα να δρα ασύδοτος») ξεπέρασαν για πρώτη φορά από το πρώτο κύμα της έρευνας το 2015 εκείνους που πιστεύουν ότι το κράτος παρεμβαίνει υπερβολικά στην Οικονομία.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην ερώτηση για τη φορολογία και για το κράτος πρόνοιας. Οι απαντήσεις εδώ είναι μοιρασμένες και επικρατεί οριακά η προτίμηση για χαμηλή φορολογία «έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα» (45,6%) έναντι της υψηλής φορολογίας που συνοδεύεται από «κράτος πρόνοιας για όλους» (42,6%). Το 2022, αν και η σειρά των επιλογών ήταν η ίδια, η διαφορά μεταξύ των δύο απαντήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη (54,4% έναντι 31,5%).

«Συνολικά, η επίδραση της πανδημίας αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι πολλαπλές και συντρέχουσες κρίσεις της εποχής μας», γράφει η έκθεση της Metron Analysis, «ενισχύει το αίτημα της αυξημένης προστασίας μέσω του ενεργότερου ρόλου του κράτους και της δημόσιας παρέμβασης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Σύσκεψη για την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ