x
 

Υγεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν και μετά την επέμβαση καταρράκτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ως οφθαλμίατροι, γνωρίζουμε ότι πολλοί ασθενείς έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για τον καταρράκτη και τη σχετική χειρουργική επέμβαση. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μια από τις πιο κοινές επεμβάσεις στον Κόσμο και ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών έχει εξαιρετικά αποτελέσματα με λίγες επιπλοκές.

Μας αρέσει να συγκρίνουμε έναν καταρράκτη με το παγωμένο τζάμι ενός παραθύρου μπάνιου, όπου το φως μπορεί να μεταδοθεί αλλά οι λεπτομέρειες όχι. ’Η όταν οι αναταράξεις από μια καταιγίδα προκαλούν το κανονικά καθαρό νερό στον ωκεανό να γίνει θολό. Με τον ίδιο τρόπο, ο κάποτε διαφανής φακός του ματιού γίνεται θολός.

Η επέμβαση καταρράκτη αφαιρεί τον θολωμένο φακό του ματιού και τον αντικαθιστά με έναν νέο, καθαρό φακό. Οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι η διαδικασία είναι ανώδυνη.

Συνήθως, είναι μια εκλεκτική χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται σε εξωτερικά ιατρεία. Ο ασθενής είναι συχνά ξύπνιος, υπό τοπική αναισθησία, με καταστολή παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Για μια τυπική διαδικασία καταρράκτη, στη συνέχεια εφαρμόζονται αναισθητικές σταγόνες στην επιφάνεια του ματιού, μαζί με ένα αναισθητικό μέσα στο μάτι. Ασθενείς με κλειστοφοβία ή κινητικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, μπορεί να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για ταχείες χειρουργικές επεμβάσεις και μπορεί να χρειάζονται γενική αναισθησία.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς λαμβάνουν σταγόνες διαστολής για να κάνουν την κόρη τους όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Ο χειρουργός κάνει μια μικροσκοπική τομή, συνήθως με ένα μικρό, μυτερό νυστέρι, ανάμεσα στο καθαρό και το λευκό μέρος του ματιού για να αποκτήσει πρόσβαση στην κάψουλα του φακού, μια λεπτή μεμβράνη παρόμοιο σε πάχος με μια πλαστική σακούλα προϊόντων στο παντοπωλείο.

Αυτή η κάψουλα αιωρείται από μικρές ίνες που ονομάζονται ζώνες, οι οποίες είναι διατεταγμένες όπως τα ελατήρια που αναρτούν ένα τραμπολίνο από ένα πλαίσιο. Στη συνέχεια, ο χειρουργός δημιουργεί ένα μικρό άνοιγμα στην κάψουλα, που ονομάζεται καψουλοτομή, για να αποκτήσει πρόσβαση στον καταρράκτη. Ο καταρράκτης στη συνέχεια σπάει σε μικρότερα μέρη που μπορούν να αφαιρεθούν μέσω της μικρής τομής.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με τη χρήση ενός μικροσκοπικού jackhammer για να σπάσετε τον μεγάλο φακό σε μικρότερα κομμάτια για αφαίρεση. Αυτό ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι ανώδυνο. Ο υπέρηχος γαλακτωματοποιεί τον φακό και η ισχύς του κενού τον αναρροφά από το μάτι.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη με τη βοήθεια λέιζερ έχει βρεθεί ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα με την παραδοσιακή χειρουργική καταρράκτη.

Σοβαρές επιπλοκές, όπως μετεγχειρητική λοίμωξη, αιμορραγία στο μάτι ή μετεγχειρητική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, είναι σπάνιες. Εμφανίζονται σε περίπου 1 στις 1.000 περιπτώσεις. Αλλά ακόμη και σε πολλές από αυτές τις καταστάσεις, η κατάλληλη διαχείριση μπορεί να σώσει την όραση.

Οι ασθενείς συνήθως πηγαίνουν σπίτι αμέσως μετά τη διαδικασία.

Οι ασθενείς αρχίζουν να εφαρμόζουν μετεγχειρητικές σταγόνες την ίδια μέρα με τη διαδικασία και πρέπει να φορούν ασπίδα ματιών πριν τον ύπνο για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Με στόχο να αντιμετωπιστεί η αδυναμία πρόσβασης σε προσιτή χειρουργική περίθαλψη, που υπολογίζεται ότι μαστίζει παγκόσμια σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η νέα γενιά χειρουργών που θα μπορούν να εκπαιδεύονται σε περιβάλλον «εικονικής πραγματικότητας» φαντάζει ως μια ουσιαστική λύση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ