x

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Τι σημαίνει η υποψηφιότητα ενός ομογενή για την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα

Ο Λευκός Οίκος, ανακοίνωσε, πριν λίγες μέρες, την υποψηφιότητα του γνωστού ομογενή Γιώργου Τσούνη, ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» σε πρωτοσέλιδο άρθρο του, με 5στηλο τίτλο του (δες «Ε.Κ.» Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021).

Πρόκειται για ένα σημαντικά θετικό γεγονός που τιμά την Ομογένεια, που αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των εδώ γεννημένων παιδιών μας με τα κοινά   και που θα συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο Τσούνης είναι ευρύτερα γνωστός στην Ομογένεια από την συμμετοχή του σε διάφορες οργανώσεις μας, μερικές εκ των οποίων είναι εθνικής αποστολής,  και την προσφορά του σ’ αυτές.

Στην σημασία της συμμετοχής του στην ομογενειακή μας ζωή αναφέρθηκε και πηγή του Λευκού Οίκου.

Ισχυρές επίσης είναι και οι σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γιος μεταναστών πέρασε πολλά καλοκαίρια ως παιδί στην ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του κι αργότερα επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα με την δική του οικογένεια.

Ο Γιώργος έχει αναπτύξει μακρές φιλικές σχέσεις με κορυφαίους Αμερικανούς πολιτικούς, ένα γεγονός μείζονος σημασίας για την επιτυχία της αποστολής του.

Για παράδειγμα, διατηρεί 20χρονη φιλία με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από τότε που ο σημερινός πρόεδρος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Μια θέση-«κλειδί» στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, την οποία σήμερα κατέχει ο στενός φίλος του, φιλέλληνας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Πρόκειται για πολύτιμες σχέσεις που θα τον βοηθήσουν καθοριστικά στο να καταστεί αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του και να αποφεύγει τις τρικλοποδιές που θα του βάζουν οι διάφοροι καρχαρίες του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που ήδη ξεκίνησαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», «πρώην Αμερικανοί διπλωμάτες επικρίνουν την επιλογή ‘του ιδρυτή ξενοδοχείων Γιώργου Τσούνη’ για πρέσβη της χώρας στην Αθήνα και αναφέρονται στην έλλειψη  προετοιμασίας του όταν είχε προταθεί ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Νορβηγία το 2014…».

Δεν είναι συγκρίσιμες οι δύο περιπτώσεις. Αλλο η Νορβηγία και άλλο η… Ελλάδα για τον Τσούνη.

Επιπλέον, είναι εξοργιστικό να κατηγορείται ένας ομογενής μας ως ακατάλληλος για την θέση αυτή επειδή δεν είναι διπλωμάτης καριέρας, όταν τόσοι και τόσοι άλλοι μη διπλωμάτες διορίζονται σε σημαντικότατες θέσεις που αφορούν τις χώρες καταγωγής των γονιών τους, όπως στο ΥΠΕΞ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και φυσικά και πρέσβεις χωρίς να ακουστεί λέξη.

Δυστυχώς όμως και μερικά ΜΜΕ της Αθήνας, ακολουθώντας την γνωστή μυωπική και σε μερικές περιπτώσεις μηδενιστική πολιτική τους έναντι των ομογενών, έχουν μπει στο παιχνίδι της κριτικής του Τσούνη.

Οι ίδιοι θα μιλούσαν όμως με ενθουσιασμό αν ο νέος υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ λεγόταν… Σμιθ αντί για Τσούνης.

Στις επαφές μου στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες δέχτηκα λόγια χαράς για την υποψηφιότητα του Γιώργου και ερωτήσεις για το άτομό του.

Λογικό είναι.

Μαζί με όλα τα θετικά που τους έλεγα, τους συμβούλευα να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Να θυμόμαστε ότι ο Γιώργος, όσο «Ελληνας» κι αν είναι, θα είναι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Θα είναι βέβαια ένας πρέσβης με αγάπη, με ενδιαφέρον για την χώρα της καταγωγής του, αλλά θα είναι -όπως και θα πρέπει να είναι- ο Αμερικανός πρέσβης.

Εχοντας πει αυτό, η υποψηφιότητα τού ευφυή, πεπειραμένου, παραδειγματικού οικογενειάρχη, βαθιά ποτισμένου ομογενή με αγάπη για την Ομογένεια και την Ελλάδα, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τις σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα.

Εύχομαι, λοιπόν, όπως η υποψηφιότητά του εγκριθεί σύντομα από την Γερουσία και αναλάβει τα καθήκοντά του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Μια πρεσβεία που δεν έχω αμφιβολία ότι θα ανοίξει διάπλατα στην Ομογένειά μας.

Καλή επιτυχία στην μεγάλη αποστολή σου Γιώργο Τσούνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ετσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ