x
 

Κοινωνία

Τι σημαίνει να ισχυρίζεσαι ότι οι ΗΠΑ είναι χριστιανικό έθνος και τι λέει το Σύνταγμα;

21 Φεβρουαρίου 2024

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδρύθηκαν ως χριστιανικό έθνος, μία ιδέα που ενεργοποιεί ορισμένους συντηρητικούς και Ρεπουμπλικανούς ακτιβιστές. Αλλά η έννοια σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και οι ιστορικοί λένε ότι ενώ το ζήτημα είναι περίπλοκο, τα ιδρυτικά έγγραφα δίνουν προτεραιότητα στη θρησκευτική ελευθερία και δεν δημιουργούν ένα χριστιανικό έθνος.

Στο βασικό ερώτημα, αν το Σύνταγμα των ΗΠΑ καθιερώνει τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία, η απάντηση είναι «Οχι».

Οσο για το Σύνταγμα, αν αναφέρει κάτι για θρησκεία, η αναφορά είναι: «(Οχι) κανένα θρησκευτικό τεστ δεν θα απαιτείται ποτέ ως Πιστοποιητικό σε οποιοδήποτε Γραφείο ή δημόσιο καταπίστευμα υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες». (Αρθρο VI).

«Το Κογκρέσο δεν θα θεσπίσει νόμο που να σέβεται μια θρησκεία ή να απαγορεύει την ελεύθερη άσκησή της». (Πρώτη Τροπολογία).

Εάν λέει «Κογκρέσο» η Πρώτη Τροπολογία ισχύει για τις πολιτείες;

Τώρα ισχύει. Στις αρχές της δημοκρατίας, ορισμένες πολιτείες υποστήριξαν επίσημα συγκεκριμένες εκκλησίες, όπως η εκκλησία Congregational στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, όλοι είχαν αφαιρέσει τέτοια υποστήριξη.

Η 14η Τροπολογία μετά τον Εμφύλιο πόλεμο εγγυήθηκε σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ την «ίση προστασία των νόμων» και είπε ότι οι πολιτείες δεν μπορούσαν να εμποδίσουν τα «προνόμια ή τις ασυλίες» τους χωρίς τη δέουσα διαδικασία.

Τον 20ό αιώνα, το Ανώτατο Δικαστήριο εφάρμοσε αυτό σε ορισμένες υποθέσεις της Πρώτης Τροπολογίας που αφορούσαν τη θρησκεία, λέγοντας ότι οι πολιτείες δεν μπορούσαν να απαγορεύσουν τον δημόσιο προσηλυτισμό, να επιστρέψουν τη χρηματοδότηση για θρησκευτική εκπαίδευση ή να υποστηρίξουν την προσευχή στα δημόσια σχολεία.

Επομένως τι σημαίνει να λέει κάποιος ότι η Αμερική είναι ένα χριστιανικό έθνος;

Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Θεός εργάστηκε για να φέρει τους Ευρωπαίους Χριστιανούς στην Αμερική το 1600 και να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία τους το 1700. Μερικοί αναφέρονται στους πουριτανούς αποίκους και στη σύναψη μίας διαθήκης με τον Θεό, παρόμοια με την περιγραφή της Βίβλου για το αρχαίο Ισραήλ, και βλέπουν την Αμερική ως ακόμα υποκείμενη σε θεϊκές ευλογίες ή τιμωρίες ανάλογα με το πόσο πιστή είναι. Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ορισμένοι ή όλοι οι Αμερικανοί ιδρυτές ήταν χριστιανοί ή ότι τα ιδρυτικά έγγραφα βασίστηκαν στον Χριστιανισμό.

Είναι πολλά να εξηγηθούν…

Αρχικά ως βρετανικές αποικίες, αρκετοί είχαν τη χριστιανική γλώσσα στα ιδρυτικά τους έγγραφα, όπως η Μασαχουσέτη, με καθιερωμένες εκκλησίες που διήρκεσαν δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία. Αλλοι, όπως το Ρόουντ Αϊλαντ, πρόσφεραν ευρύτερη θρησκευτική ελευθερία. Είναι επίσης αμφισβητήσιμο εάν οι ενέργειες των αποικιών ανταποκρίθηκαν στα λόγια τους, δεδομένης της ιστορίας τους περί θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και των απαρχών της μακροχρόνιας αφρικανικής σκλαβιάς και των πολέμων κατά των ιθαγενών Αμερικανών.

Σε ό,τι αφορά τους ιδρυτές του έθνους, οι ηγέτες της Αμερικανικής Επανάστασης και της νέας δημοκρατίας είχαν ένα μείγμα πεποιθήσεων – κάποιες χριστιανικές, κάποιες ενωτικές, κάποιες δεϊστικές ή αλλιώς θεϊστικές που βασίζονται περισσότερο στη λογική και όχι στην οργανωμένη θρησκεία. Ορισμένοι βασικοί ιδρυτές, όπως ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, θαύμαζαν τον Ιησού ως ηθικό δάσκαλο, αλλά θα αποτύγχαναν σε μια δοκιμασία της χριστιανικής Ορθοδοξίας. Πολλοί πίστευαν ακράδαντα στη θρησκευτική ελευθερία, παρόλο που πίστευαν επίσης ότι η θρησκεία ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ενάρετου πολίτη.

Σε μια έκθεση του Pew το 2021, το 15% των ενηλίκων των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ανακηρύξει τις ΗΠΑ χριστιανικό έθνος, ενώ το 18% είπε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι εμπνευσμένο από τον Θεό.

Το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα το 2023 είπε ότι ο Θεός σκόπευε η Αμερική να είναι μια γη της επαγγελίας για τους Ευρωπαίους Χριστιανούς ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα στον κόσμο, σύμφωνα με μια έρευνα «Public Religion Research Institute/Brookings». Οσοι ασπάστηκαν αυτή την άποψη ήταν επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον αντίκτυπο των διακρίσεων κατά των Μαύρων και πιο πιθανό να πουν ότι οι αληθινοί πατριώτες μπορεί να χρειαστεί να ενεργήσουν βίαια για να σώσουν τη χώρα, ανέφερε η έρευνα.

Πηγή: «Αssociated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.  Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ομάδα εθνικής ασφαλείας του παρακολουθούσαν το Σάββατο την αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάρριψης των φορτωμένων με εκρηκτικά μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε η Τεχεράνη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ