x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Τι θα έλεγα στο Συνέδριο της AHEPA

H ηγεσία της AHEPA μου ζήτησε να προσφωνήσω τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τετάρτη το βράδυ, σε ένα ιστορικής σημασίας δείπνο της σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Εκ των πραγμάτων, η προσφώνηση ενός ατόμου είναι ή πρέπει να είναι σύντομη, το πολύ μέχρι 5 λεπτά, και να επικεντρώνεται σε μερικά βιογραφικά στοιχεία του/της, και στο τι είναι αυτό που τον/την καθιστά άξιο της τιμής που του γίνεται.

Αν όμως εκφωνούσα μια ομιλία προς τους συνέδρους, θα έλεγα περίπου τα εξής:

Αδέλφια ομογενείς,

Αυτή είναι μια ιστορική βραδιά για την AHEPA και για ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Αυτή είναι μια βραδιά εθνικής ελπίδας και αισιοδοξίας.

Απόψε γιορτάζει το Εθνος μας.

Γιορτάζει 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση.

Γιορτάζει την καθοριστική συμβολή της Φιλικής Εταιρείας, στον γιγάντιο αγώνα που οδήγησε στη λευτεριά του από τον οθωμανικό ζυγό.

Απόψε, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα των Ελλήνων μεταναστών επέστρεψαν σ’ αυτόν τον ιερό τόπο για:

Να προσκυνήσουν τα ιερά του χώματα.

Να σκουπίσουν ένα δάκρυ που τρέχει από τα μάτια τους, φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που μετανάστευσαν. Που άφηναν μητέρα και πατέρα και πατρίδα και αγαπημένη, έκαναν τον σταυρό τους και «βούτηξαν» στο μαύρο άγνωστο, χωρίς κανένα εφόδιο, για να δώσουν σ’ εμάς, τα παιδιά τους, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους γιατί με τον ιδρώτα και το αίμα τους έχτισαν εκκλησίες και σχολεία, για να μην χαθεί η πίστη, ούτε και η γλώσσα, δηλαδή να μην χαθούν. Και που χάρη σ’ αυτά τα εφόδια που πήραν, βρίσκονται σήμερα τα παιδιά τους προσκυνητές στην Ελλάδα.

Να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην μητέρα πατρίδα στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την εθνική της ασφάλεια, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

Αλλά και επίσης να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα στην αμερικανική πατρίδα, ότι διακατέχονται από πάθος για την χώρα της καταγωγής τους, ίσως όχι περισσότερο, αλλά όχι και λιγότερο από άλλες εθνικότητες.

Να ανανεώσουν τους όρκους και τους δεσμούς που τους συνδέουν με την μητέρα πατρίδα.

Απόψε ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις απόδημου Ελληνισμού και Ελλάδος.

Απόψε η Ελλάδα αγκαλιάζει τους απόδημους και εκφράζει τον θαυμασμό της για τις επιτυχίες τους.

Απόψε θα πρότεινα όπως το έτος αυτό ονομαστεί έτος των Αποδήμων, έτος που ιστορικών διαστάσεων ομογενείς, όπως ο Δρ Αλμπερτ Μπουρλάς, ο Δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και άλλοι που πρόσφεραν σωτήριες υπηρεσίες στην ανθρωπότητα με τα ταλέντα τους και τον χαρακτήρα τους και σήκωσαν στα ύψη, τίμησαν όσο λίγοι στην Ιστορία μας, το ελληνικό τους όνομα παγκοσμίως, τόσο όσο κανένας άλλος λαός.

Απόψε η AHEPA, διοργανώνοντας το Συνέδριό της στην Αθήνα αποδεικνύει ότι έχει πλήρη συνείδηση των προκλήσεων, και όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα τις αντιμετωπίζει με επιτυχία.

Αυτά και πολλά περισσότερα θα έλεγα. Γιατί αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

Και όποιος θέλει ας τα ακούσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπορεί να φαίνεται -συγκριτικά- ως μια μικρή απόφαση, ωστόσο δεν είναι.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ