x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι τραβάμε οι μοριακοί βιολόγοι

13 Απριλίου 2024
Του Γιάννη Πρασσά

Αν νομίζετε ότι σας έχει κάτσει ποτέ βαριά κάποιο φαγητό, διαβάστε παρακάτω να δείτε τι επικό βαρυστομάχιασμα έχουν πάθει τα μακροφάγα, όσων έχουν κάνει τατουάζ στο σώμα τους (wait, what?)

Aς το πάρουμε από την αρχή:

Δίπλα μας, κάτω μας, πάνω μας και μέσα μας υπάρχει παντού ένας θαυμαστός κόσμος μικροοργανισμών (bacteria, protozoa, algae, and fungi κτλ). Ενδεικτικά, ένα γραμμάριο εδάφους (soil) έχει δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια, ένα γραμμάριο από πέτρα στα δόντια έχει περισσότερα βακτήρια από όσο όλος ο πληθυσμός της Γης, ενώ το σώμα μας είναι κυριολεκτικά λουσμένο στα βακτήρια (σε ένα τετραγωνικό εκατοστό από το δέρμα μας ζουν πάνω από 1 εκατομμύριο βακτήρια). Μέσα μας, ολόκληρα οικοσυστήματα βακτηρίων βρίσκονται στο έντερο, τα οποία μας είναι πλήρως απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Πράγματι τα περισσότερα από αυτά είναι ακίνδυνα ή καθίστανται έτσι από τις προστατευτικές επιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματός μας, και πολλά είναι ευεργετικά.  Ωστόσο, αρκετά είδη βακτηρίων είναι παθογόνα και προκαλούν μολυσματικές ασθένειες. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει πολύ αυστηρός έλεγχος του ποιος μικροοργανισμός επιτρέπεται να περάσει μέσα και ποιος όχι.

Εξελικτικά έχουμε αναπτύξει πάρα πολύ έξυπνους μηχανισμούς προστασίας από τους εξωτερικούς μικροοργανισμούς. Ενας από αυτούς είναι το θαυμαστό μας δέρμα. Το δέρμα μας πέρα από το μεγαλύτερο όργανό μας είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό όργανο που βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ανανέωσης κάθε 3-4 εβδομάδες. Περίπου 1 χιλιοστό κάτω από την επιδερμίδα μας υπάρχει μια σειρά από βλαστικά κύτταρα δέρματος που διαρκώς γεννάνε νέα κύτταρα που αντικαθιστούν ισόποσα τα κύτταρα που καθημερινά κόβονται και φεύγουν από την ανώτερη επιφάνειά μας. Αυτη η η διαρκής ανανέωση των κυττάρων της ανώτερης επιφάνειας είναι ένας πρώτος σημαντικός  τρόπος άμυνας από εισβολείς. Επίσης, λίγο κάτω από την εξωτερική επιφάνεια υπάρχει μια λεπτή όξινη στιβάδα που βρίσκεται εκεί σε περίπτωση που περάσει κανένας λωποδύτης να τον κάψει με το χαμηλό pH (σε αντιστοιχία με το όξινο στομάχι). Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια μόνιμη στρώση gel από ενδογενή αντιβιωτικά πεπτίδια (defensins) για έξτρα έλεγχο των συνόρων.

Παρά τις πολλαπλές γραμμές άμυνας, κάποιοι λωποδύτες μικροοργανισμοί (βακτήρια, ιοί) μπορεί  να βρουν τρόπο να τρυπώσουν μέσα μας (π.χ. αν πατήσουμε κανένα καρφί). Εκεί όμως τους περιμένει μια γερή έκπληξη. Κύτταρα της πρωτόγενής μας άμυνας που ονομάζονται μακροφάγα καραδοκούν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματός μας και αν δουν κάποιον ξένο μικροοργανισμό τότε απλώνουν τις ποδάρες τους και τον εγκολπώνουν μέσα στα ειδικά όξινα στομάχια τους και τον κάνουν κομμάτια. Ενίοτε, φωνάζουν και ενισχύσεις ενεργοποιώντας γενική άμυνα (φλεγμονή).

Και που κολλάνε όλα αυτά με το τατουάζ;

Λοιπόν, τα ίδια αυτά μακροφάγα που εγκολπώνουν τους εισβολείς μικροοργανισμούς, όταν δουν τα μόρια της μελάνης που χρησιμοποιείται στα τατουάζ, την αναγνωρίζουν ως ξένη και κατά τη γνωστή τους συνήθεια, την καταπίνουν για να την κάνουν κομμάτια. Ελα ντε, όμως, που η μελάνη (σε αντίθεση με τους μικροοργανισμούς) δεν διασπάται από τα όξινα στομάχια τους. Και έτσι, τα καημένα τα μακροφάγα περνάνε την υπόλοιπη ζωή τους (κάποια χρόνια) με μόνιμη βαρυστομαχιά με την μελάνη σφηνωμένη μέσα τους (αυτό που βλέπουμε εμείς σαν χρώμα). Μάλιστα, όταν εν τέλει πεθάνουν, άλλα μακροφάγα της περιοχής τρέχουν να φάνε την απελευθερωμένη μελάνη προτού διαχυθεί παραπέρα, σε έναν αέναο κύκλο βαρυστομαχιάς μακροφάγων (που συντηρείται τατουάζ μακροχρόνια).

Αυτή είναι που λέτε η μοίρα των μοριακών βιολόγων. Εκεί που οι άλλοι θαυμάζουν ένα όμορφο τατουάζ, αυτοί να φαντάζονται πρησμένα μακροφάγα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα μπορέσουμε κάποτε εμείς οι Ελληνες να ενωθούμε σαν τους Εβραίους και να πάψουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας στα εθνικά μας θέματα; Την περασμένη Δευτέρα η πλειοψηφία της πολιτισμένης ανθρωπότητας απείλησε μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι θα ζητήσει τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησής του Γιόαβ Γκαλάντ, με την κατηγορία της γενοκτονίας των πάνω από 35.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ