x
 

Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ζελένσκι: Η Ελλάδα θα συνεχίσει τη στηρίζει την Ουκρανία

ΑΘΗΝΑ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και στη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ – Ουκρανίας τον ερχόμενο Ιούνιο, η οποία και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Zelenskyy να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία.

Στις 15-16 Ιουνίου η Σύνοδος για την Ειρήνη στην Ουκρανία

Όπως είναι γνωστό η Ελβετία θα φιλοξενήσει, στις 15 και 16 Ιουνίου, τη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, στο Μπούργκενστοκ.

Όπως αναφέρει η προεδρία της Ελβετίας, η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο «σε αυτό το στάδιο», στην οποία θα συμμετάσχουν 160 αντιπροσωπείες.

«Η Ελβετία ήταν πάντα ανοιχτή στο να απευθύνει πρόσκληση στη Ρωσία για τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα και δημόσια ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτή την πρώτη Σύνοδο Κορυφής. Η Σύνοδος Κορυφής στην Ελβετία έχει ως στόχο την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας. Η Ελβετία είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία είναι αδιανόητη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, «στόχος αυτής της συνάντησης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων είναι να αναπτυχθεί μια κοινή αντίληψη για την πορεία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνευτική διαδικασία».

Η Σύνοδος θα βασιστεί στις συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες, ιδίως στην ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα και σε άλλες ειρηνευτικές προτάσεις που βασίζονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφέρει. Ο πρωταρχικός στόχος είναι «να εμπνεύσει μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία».

Επιδιώκει:

Να προσφέρει μια πλατφόρμα διαλόγου για τους τρόπους προς μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,
να προωθήσει την κοινή κατανόηση ενός πιθανού πλαισίου για την επίτευξη αυτού του στόχου,
να καθορίσει από κοινού έναν οδικό χάρτη για τον τρόπο συμμετοχής και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «κάθε φιλειρηνικό έθνος στον κόσμο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, διότι η σημασία της εκτείνεται πέρα από την Ουκρανία».

«Αφορά τον παγκόσμιο ρόλο κάθε έθνους, καθώς και τον πραγματικό σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική συνύπαρξη σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι κοινοί κανόνες, που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, προστατεύουν όλα τα έθνη από επιθέσεις και βία. Αποτελεί, επομένως, κοινή παγκόσμια ευθύνη μας να τους προστατεύσουμε με πραγματική δράση και όχι μόνο με λόγια. Αυτό είναι το αντικείμενο της πρώτης Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ελβετία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΣΟΣ. Παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου για την 200ή επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ