x
 

Αμερική

Τίμησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος η Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στο πλαίσιο της 198ης ημέρας μνήμης του ολοκαυτώματος της Κάσου, η Κασιακή Αδελφότητα Αμερικής απότισε φόρο τιμής στις 12 Ιουνίου 2022 στη Κασιακή Λέσχη στο Μπρονξ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο επί σειρά ετών πρώην πρόεδρος και ενεργό μέλος της αδελφότητος, Μιχαήλ (Mike) Β. Ζούλης, ο οποίος καλώς όρισε τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Η.Π.Α. και της Ελλάδας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες στο ολοκαύτωμα της Κάσου.

 
Την προσευχή τέλεσε ο π. Ευθύμιος Κονταργύρης, ο οποίος και χαιρέτισε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης. Παράλληλα, προσφέρθηκαν ανθοδέσμες στις δασκάλες Σοφία Σοφίλα-Γεργατσούλη, Ιωάννα (Joanne) Κυριάκου και Ευαγγελία Αράπη-Άσπρα, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους. Επίσης, η Σοφία Σοφίλα-Γεργατσούλη και η Σοφία Κακομανώλη, ανέγνωσαν μοιρολόγια της Καρπάθου και της Κάσου.
Ομαδική φωτογραφία μελών του διοικητικού συμβουλίου της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής. (Από αριστερά:) Εμμανουήλ Ζούλης, Αντώνης Περσελής, Σοφία Κακομανώλη, Σοφία Λυριστή, Ζωή Κρητικού και Μιχαήλ Β. Ζούλης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη
 
Το θερμότερο χειροκρότημα απέσπασε η νέα γενιά της Κασιακής Αδελφότητας, η οποία συναποτελούνταν από παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Κάσου. Ειδικότερα, υπό την καθοδήγηση της Ιωάννας Κυριάκου, παρουσίασαν χορούς από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και συγκεκριμένα τον τσιριγώτικο από τα Κύθηρα, το πεντοζάλι από την Κρήτη, το χασάπικο από την Κωνσταντινούπολη και τον ικαριώτικο από την Ικαρία. Επίσης, με τη συνοδεία λύρας από τον Γεώργιο Περσελή και λαούτου από τον Χρυσοβαλάντη Κασιωτάκη, τραγούδησαν τους στίχους του παραδοσιακού τραγουδιού της Κάσου «Αφούσης» και στη συνέχεια, παρουσίασαν τους κασιώτικους χόρους ζερβό και σούστα. 
 
Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Κασιακής Αδελφότητας Αμερικής, Αντώνης Περσελής, ανέφερε μεταξύ άλλων, αναφορικά με την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος της Κάσου: «[Η] 7 Ιουνίου είναι ημέρα πένθους. Είναι η μέρα που το νησί μας καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον εχθρό. […] Είναι η μέρα που περίπου 2.000 Κασιώτες έχασαν τη ζωή τους, υπερασπίζοντας την πατρίδα και εκατοντάδες γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα. […] Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν τις ρίζες μας, τις παραδόσεις μας και την ιστορία μας, που με τόσους αγώνες καταφέραμε να κερδίσουμε την ελευθερία μας…»
Η νέα γενιά της Κασιακής Αδελφότητας, η οποία συναποτελούνταν από παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Κάσου, παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
 
Αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος, είπε μεταξύ άλλων ο Μιχαήλ Β. Ζούλης: «[…] Είναι σημαντικό σε αυτήν την μεγαλούπολη που μένωμε να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, δηλαδή [τη] θρησκεία, [τη] γλώσσα, [τα] ήθη και [τα] έθιμα, την εθνική μας κληρονομιά και σε αυτό συμβάλλουν δύο σοβαροί παράγοντες: η οικογένεια […] και […] το σχολείο […].»
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2022, Άννα Άσπρα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Κάσο, κατά τη διαδικασία ανάδειξης της Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2022 που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από την πολιτιστική επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Παράλληλα, εξέφρασε την αγάπη της για την Κάσο.
 
Ο πνευμονολόγος, Γιάννης Αράπης, παρουσίασε την ομιλία με τίτλο «Το ολοκαύτωμα της Κάσου και η αναγέννηση του νησιού από τις στάχτες», συνοδευόμενη από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.
Η νέα γενιά της Κασιακής Αδελφότητας, η οποία συναποτελούνταν από παιδιά διαφορετικών ηλικιών, ντυμένα με παραδοσιακές στολές της Κάσου, παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό της Άννας Άσπρα, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2022. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.
Ο πνευμονολόγος Γιάννης Αράπης παρουσίασε την ομιλία, με τίτλο: «Το ολοκαύτωμα της Κάσου και η αναγέννηση του νησιού από τις στάχτες». Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ