x
 

Αμερική

Τιμήθηκαν ομογενείς στην Αστόρια για την προσφορά τους στα «200 χρόνια» (Βίντεο)

08 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής το απόγευμα της Κυριακής, 7 Νοεμβρίου, στην Αστόρια.

Παράλληλα, τίμησε φορείς της Ομογένειας για την πολύτιμη προσφορά τους στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό ενώ εξέδωσε και ένα επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής Στέλλα Κοκόλη, μιλώντας στον «Ε.Κ.» αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, αυτή τη χρονιά που συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά την πανδημία διά ζώσης σε πολύ προσεκτικό περιβάλλον και τηρώντας τα μέτρα. Οργανώσαμε αυτή τη γιορτή με ένα εντυπωσιακό λεύκωμα, με μεγάλη προσπάθεια για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Μηνύματα τρανά, ιστορικά, ελευθερίας, ανδρείας, αυτοθυσίας. Τι απομένει όμως; Μετά από 55 χρόνια σε αυτή τη χώρα δεν είμαι ευχαριστημένη με το τι έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια για να αφήσουμε στα παιδιά μας, στην κοινωνία μας. Για να γίνουν ένας σταθμός, μια ανάμνηση για το τι έχουν δώσει οι Έλληνες. Θα ήθελα να οργανώσω μια συγκέντρωση με τους φορείς που έχουν μείνει πιστοί στα πιστεύω τα δικά μας, με ένα ψήφισμα από την αμερικανική κυβέρνηση, να θεσμοθετηθεί μια ημέρα ελληνικής δημοκρατίας και ιστορίας που αντανακλά στην ελευθερία, στην ανδρεία και σε αυτό που η Ελλάδα πρόσφερε σε όλο τον Κόσμο».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Παιδείας Αμερικής, Βασιλική Φιλιώτη, τόνισε:

«Τιμούμε και δοξάζουμε τους ήρωες και ηρωίδες, τους Ελληνες και φιλέλληνες που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδας. Ο αγώνας του 1821 ήταν έργο όλων των Ελλήνων. Συγχαίρουμε τους εκλεκτούς τιμώμενους της σημερινής εκδήλωσης και τους διοργανωτές. Ζήτω το 1821, ζήτω η Ελλάδα».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διαδικτυακά από την Ελλάδα και απηύθυναν χαιρετισμούς η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο γ.γ. απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφά Ζαχαράκη και ο γ.γ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης.

Παράλληλα, ο Πανεπιστημιακός Νεότερης Ιστορίας Δρ Γεώργιος Αλευράς παρουσίασε βιντεοσκοπημένα εκθέματα του μουσείου Οδησσού.

Ο νέος πρόξενος Νέας Υόρκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, παίρνοντας τον λόγο τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα 200 χρόνια είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα τουλάχιστον που τα γιορτάζω εδώ, εδώ που είναι τόσο μακριά και ειδικά στην αρχή νιώθεις όταν φεύγεις από τη χώρα σου, λες πού πάω και έρχεσαι και βρίσκεις μια άλλη Ελλάδα, μια μεγάλη Ελλάδα που ονειρεύεται και μοιραία κάνεις συγκρίσεις με εκείνη τη διασπορά που τότε είχε βοηθήσει πάρα πολύ στην Ελληνική Επανάσταση.

Ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης. Hellenic Paideia of America, Μίνως, Αστόρια. 7 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

Δεν θα ήταν δυνατή η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης χωρίς εσάς τους εκπαιδευτικούς. Όπως το έθνος έχει μια συνέχεια έτσι και οι εκπαιδευτικοί έχουν μια συνέχεια. Και για αυτό το λόγο στον Ελληνισμό της Αστόριας και της Νέας Υόρκης χαίρομαι να βλέπω τους δασκάλους να μαθαίνουν στα ελληνόπουλα τι είναι Ελλάδα και τι είναι Ελληνισμός. Είναι περίεργο να είσαι τόσο μακριά από τη χώρα σου και να είσαι τόσο κοντά».

Τα τιμητικά βραβεία για την προσφορά τους, δόθηκαν στους: Πρωτοπρεσβύτερο πάτερ Γρηγόριο Σταμκόπουλο, στη δικηγόρο Μαρία Μάρκου, στην εκπαιδευτικό Ελευθερία Οίκουτα, στην ποιήτρια Μαρία Κόχιλα-Βλάχου, στον οικονομολόγο Χρήστο Βουρνά, στην εκπαιδευτικό Σταυρούλα Τσούτσα και στον μεταπτυχιακό φοιτητή Ανδρέα Γιακουμή, στον μαθητή Δημήτριο Διολίτση και στον φοιτητή Θεοφάνη Λουκάτο.

Παρών ήταν και ο γερουσιαστής του Ρόουντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος υπογράμμισε:

«Χαίρομαι που είμαι εδώ κοντά σας, για να παλεύουμε και να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Οποτε μου ζητήσετε, είμαι κοντά σας και ας είμαι λίγο πιο μακριά, στο Ρόουντ Αϊλαντ».

 

Ο νέος Πρόξενος, Δημήτρης Παπαγεωργίου. Hellenic Paideia of America, Μίνως, Αστόρια. 7 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκκόλη. Hellenic Paideia of America, Μίνως, Αστόρια. 7 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Hellenic Paideia of America, Μίνως, Αστόρια. 7 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
Hellenic Paideia of America, Μίνως, Αστόρια. 7 Νοεμβρίου, 2021. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ