x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμήθηκε η μνήμη και το έργο του Νίκου Μούγιαρη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας ύμνος στην ζωή, τη δράση και την προσφορά του επιχειρηματία και ευεργέτη Νίκου Μούγιαρη, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2019, αποτέλεσε η δεύτερη επιμορφωτική διάλεξη που διοργανώθηκε εις μνήμην του, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαϊου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μαρίνος Πουργούρης, ο οποίος διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, με αντικείμενο την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Τίτλος της διάλεξης, η οποία δόθηκε στα αγγλικά, ήταν «Οδυσσέας Ελύτης και Κύπρος: σαν κρησάρα που δουλεύει όπως η συνείδηση» (Odysseas Elytis and Cyprus: The winnow-sieve that works like consciousness).

Την εισαγωγή έκανε ο καθηγητής και επίτιμος κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, Θωμάς Παπαθωμάς, ο οποίος προλόγισε, μεταξύ άλλων, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνο Κωνσταντίνου και τον γενικό πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Φυρίλλα, προκειμένου να απευθύνουν χαιρετισμό. Παρών ήταν και πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Ο Δρ. Μαρίνος Πουργούρης κατά την διάρκεια της διάλεξης, με αντικείμενο την σχέση του Οδυσσέα Ελύτη με την Κύπρο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο Μαρίνος Πουργούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιδιαίτερη σχέση που είχε αναπτύξει ο Οδυσσέας Ελύτης με την Κύπρο, που άρχισε να γίνεται πιο έντονη από το ταξίδι του στη Μεγαλόνησο στα μέσα της δεκαετίας του ’60, ως προσκεκλημένος τότε του ΡΙΚ, αλλά και την δεδομένη εκτίμηση που είχε για τους Ελληνοκύπριους ποιητές, την αξία και το έργο των οποίων είχε μνημονεύσει επανειλημμένως.

Μετά το πέρας της διάλεξης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, συνεχάρη τον Μαρίνο Πουργούρη, υπενθυμίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε ο Νίκος Μούγιαρης στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη.

«Ηταν μια εκπληκτική διάλεξη, που με κάνει να νοιώθω πολύ περήφανος που είμαι Ελληνο-Κύπριος. Οπως γνωρίζετε, ο Νίκος Μούγιαρης είχε ως είδωλο τον Ελύτη και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτή η διάλεξη ήταν σχεδιασμένη για να υποστηρίξει το Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ράτγκερς, που υποστήριξε ο Νίκος, δωρίζοντας τότε 800.000 δολάρια. Έκτοτε, o καθηγητής Θωμάς Παπαθωμάς προσπαθεί να το διατηρήσει», τόνισε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη να μείνουν ζωντανά τα τμήματα Ελληνικών Σπουδών αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία υπολείπονται ήδη κατά πολύ των αντίστοιχων τουρκικών.

«Ο Νίκος Μούγιαρης είχε όραμα και αγάπη για τον Ελληνισμό. Ηθελε να χτίσει έναν οργανισμό που θα αναδείκνυε νέους Ελληνοαμερικανούς ηγέτες. Ετσι ιδρύθηκε η HALC. Δουλέψαμε μαζί από το 1974 και μπορώ να σας πω ότι κάναμε το μέγιστο σε κάθε πολιτική συγκέντρωση δωρεών, βοηθήσαμε κάθε Ελληνοαμερικανό να εκλεγεί και υποστηρίξαμε τα ελληνικά θέματα», τόνισε ο κ. Κρίστοφερ.

Συνδιοργανωτές ήταν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων, ο Παγκύπριος, η ΠΣΕΚΑ και η HALC, με την υποστήριξη των Γενικών Προξενείων Ελλάδας και Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ