x
 

Αμερική

Τιμήθηκε η μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μπόουλινγκ Γκριν

ΜΑΝΧΑΤΑΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Με κάθε επισημότητα, τιμήθηκε η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου 2022 στο Μπόουλινγκ Γκριν της Νέας Υόρκης.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Το καλωσόρισμα έγινε από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α. και Καναδά, Κώστα Τσιλφίδη, ο οποίος συντόνισε την τελετή μνήμης: «Καλώς ορίσατε […], σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας, να τιμήσουμε τους προγόνους μας που άδικα ’χάσαν τις ζωές τους, προστατεύοντας αυτά που εμείς έχουμε ως τα πιο πολύτιμα κρατούμενά μας. […] Θέλουμε να ζητήσουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να γίνει επισταμένη έρευνα και […] να αναγνωριστεί η γενοκτονία όλων των χριστιανικών πληθυσμών στην οθωμανική αυτοκρατορία […]».

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, π. Βασίλειος Τσουρλής, τέλεσε την Αναστάσιμη προσευχή, κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και μετέφερε τις ευχές και ευχαριστίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, ανακοινώνοντας τον προγραμματισμό προσκυνηματικής εκδρομής στον Πόντο μεταξύ 8-19 Αυγούστου.

Από την εκδήλωση στο Μπόουλινγκ Γκριν (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, Γιώργος Ανδρονικίδης, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στο ζήτημα της αποκατάστασης της ιστορική αλήθειας: «Περάσανε 103 χρόνια από την ημέρα που έγινε η μεγάλη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 353.000 άνθρωποι φονεύθησαν συστηματικά […] – υπήρχε πρόγραμμα και σχέδιο. Και αυτή είναι η αλήθεια. Και η μόνη αλήθεια […].»

Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Η.Π.Α. και Καναδά, Δημήτρης Μολοχίδης υπογράμμισε την ανάγκη δικαίωσης και αναγνώρισης της γενοκτονίας: «Η πόλη της Νέας Υόρκης […], όλη η ομογένεια, όλοι οι Ελληνες δεν ξεχνούν. Τιμούν τα θύματα και απαιτούμε […] δικαίωση και να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων από τη διεθνή κοινότητα και από την Τουρκία.»

Ο πρόεδρος του Ιερού ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων, διάβασε το ποίημα, με τίτλο «Το σπίτι που γεννήθηκα» του Κωστή Παλαμά, λέγοντας: «…Αυτό ακριβώς το σπίτι στον μακρινό μας Πόντο, […] το θέλουμε ελεύθερο, θέλουμε να πηγαίνουμε εκεί όποτε θέλουμε, με την ελληνική σημαία, με τον ιερέα μας, να τελούμε τα τρισάγιά μας, να κάνουμε τις προσευχές μας […]».

Ο Γιώργος Κικότης, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, έστησε με τον σύλλογο Ποντίων στο Νόργουοκ το πρώτο μνημείο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σε δημόσιο χώρο στις Η.Π.Α., ευχαριστώντας, παρέδωσε ένα αντίγραφο γλυπτό του Νίκου Καπετανίδη στον Κώστα Τσιλφίδη, για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α. και Καναδά: «…Είναι πάρα πολύ συγκινητικό […] το να υψώνεται η ελληνική ποντιακή σημαία στο κέντρο της Νέας Υόρκης. […] Πέρυσι, 22 Σεπτεμβρίου, […ολοκληρώσαμε] το μνημείο του Νίκου Καπετανίδη, ενός εθνομάρτυρα, με τη βοήθεια του συλλόγου [του] Νόργουοκ και της Ομοσπονδίας […]».

Από την εκδήλωση στο Μπόουλινγκ Γκριν (Φωτογραφία: Ε.Κ./Δέσποινα Αφεντούλη)

Ο Πολιτειακός Γερουσιαστής του Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε, για 16 χρόνια φέρνει ψήφισμα στη Βουλή της πολιτείας του Ρόουντ Αϊλαντ την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε σε εκδηλώσεις που παρευρέθηκε με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, με τον οποίο συμπαρουσίασαν αντίγραφο του επίσημου αυτού ψηφίσματος: «[…Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι] μία τραγωδία που δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί. […] Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε πέρυσι ψήφισμα αναγνωρίζοντας […] τη γενοκτονία των Αρμενίων […]. Σήμερα έχουμε γενοκτονία στην Ουκρανία. Το μήνυμα δεν έχει περάσει. […] Δεν θα σταματήσουμε [να αγωνιζόμαστε] μέχρι όλοι να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι αυτή η γενοκτονία [των Ελλήνων του Πόντου] έγινε […]».

Οπως ανακοινώθηκε, ο φοιτητής, Jimmie McKinney, αρχικά έδειξε ενδιαφέρον για την ποντιακή ελληνική διάλεκτο, η οποία προστατεύεται από την UNESCO και στη συνέχεια, για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μιλώντας για το ενδιαφέρον του να γνωρίσει βαθύτερα άλλες κουλτούρες πέραν της δικής του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για αυτή τη διαδικασία, λέγοντας ότι ανυπομονεί να μάθει ακόμη περισσότερα.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς των Ποντίων του Δήμου που εκπροσωπεί και αναφέρθηκε στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στην Ελλάδα: «[…] Το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, που θα χτιστεί με αποκλειστική χορηγία του Δρος Σπύρου Λάτση στο χώρο που θα γίνει η επένδυση στο Ελληνικό, δεν θα είναι μόνο η εστία και ο χώρος που τα παιδιά των Σουρμένων και της Αργυρούπολης θα συνεχίσουν τη μακρά παράδοση των πατέρων τους, θα είναι και ένα δικό σας σπίτι, ένα σπίτι της ομογένειας, των Ελλήνων του Πόντου, όπου και εάν βρίσκονται […]».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Ελλήνων και ευρύτερα, των χριστιανικών κοινοτήτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ αναφέρθηκε και στην «ενθουσιώδη», όπως είπε, υποδοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των Η.Π.Α. δύο ημέρες νωρίτερα: «Hταν μια επίσκεψη που έκανε όλον τον Ελληνισμό πολύ υπερήφανο, ειδικά την ελληνο-αμερικανική κοινότητα που έχει αγωνιστεί τόσο σκληρά για την αναγνώριση των εθνικών μας αγώνων εδώ στις Η.Π.Α. […] αυτή η ευλογημένη χώρα που έδωσε τα πάντα για να ευδοκιμήσει η [ελληνοαμερικανική] κοινότητά μας. […] ».

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαδημητρίου και από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο διευθυντής γραφείου Δημάρχου, Γιώργος Κωνσταντάτος, η αντιδήμαρχος Διοίκησης, Κυριακή Θεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Φώτιος Ιασονίδης και ο εξωτερικός συνεργάτης-σύμβουλος δημάρχου, Χαρεράς Πολύβιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συνάντηση με την ομοσπονδιακή βουλευτή, Γκρέις Μενγκ (Grace Meng), στη Νέα Υόρκη και την «καρδιά» της εκλογικής της περιφέρειας, που βρίσκεται στη συνοικία του Φλάσινγκ, είχε η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, με την ευκαιρία της παρουσίας της στην αμερικανική μεγαλούπολη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ