x
 

Αμερική

Τιμήθηκε ο αείμνηστος Μιχάλης Χαλκιάς για την προσφορά του

ΚΟΥΙΝΣ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και αισιοδοξίας, πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (Hellenic Congress of America), σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος ΗΠΑ και Καναδά και τους Συλλόγους Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και Καστοριέων «Ομόνοια» στο Φλάσινγκ στις 14 Μαΐου 2022.

Να σημειωθεί ότι το επίσημο δείπνο ήταν το επιστέγασμα του πρώτου ειδικού συνεδρίου για το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα, στην αίθουσα «Νίκος Ανδριώτης» της κοινότητας των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Το καλώς όρισμα έγινε από τη δικηγόρο και πρόεδρο της «Hellenic Women’s Alliance», Μαρία Μάρκου, και τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Φίλιο, όπως και οι παρουσιάσεις των βιογραφικών των εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής του βραβείου Ελληνικής Αριστείας στον αείμνηστο Μιχάλη Χαλκιά, το οποίο παρέλαβε η σύζυγός του, Αλίκη Χαλκιά. Προσωπικό αρχείο Δέσποινας Αφεντούλη

Η απόδοση των εθνικών ύμνων των ΗΠΑ έγινε από τον Κώστα Ψαρρό και της Ελλάδας από τον Γρηγόρη Μανινάκη, ο οποίος είχε και μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης, με την ορχήστρα «Μικρόκοσμος».

Η εναρκτήρια προσευχή τελέστηκε από τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος εκπροσώπησε επισήμως τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, και μετέφερε μήνυμα υποστήριξης στο εγχείρημα των διοργανωτών φορέων για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο παιδίατρος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ειδικού συνεδρίου για το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, Δρ Δημήτρης Μαρκουίζος, ο οποίος μιλώντας στον «Ε.Κ.» εξέφρασε το αποτύπωμα που του «άφησε» το ειδικό συνέδριο και στο επίσημο δείπνο που ακολούθησε: «Ήτανε μία συγκινητική μέρα, από την αρχή μέχρι το τέλος […]. Αρχίσαμε με το Ελληνικό Κογκρέσο σχετικά με το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και τελειώσαμε με το να τιμήσουμε τον αείμνηστο Μιχάλη Χαλκιά […], ο οποίος έδωσε τη ζωή του και την ψυχή του στον Ελληνισμό και στα ελληνικά ιδεώδη».

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής του βραβείου Ελληνικής Αριστείας στον αείμνηστο Μιχάλη Χαλκιά το οποίο παρέλαβε η σύζυγός του, Αλίκη Χαλκιά. Προσωπικό αρχείο Δέσποινας Αφεντούλη

Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική προσφορά του αειμνήστου Μιχάλη Χαλκιά και στην τιμητική παρουσία της συζύγου του αειμνήστου, Αλίκης Χαλκιά.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκος Αποστολόπουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση και εξέφρασε μέσω του «Ε.Κ.» την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που είχε το ειδικό συνέδριο και το επίσημο δείπνο, καθώς επίσης την αισιοδοξία του για την πορεία του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής: «Το είδα ως ευκαιρία, μετά από το πρώτο συνέδριο του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, να συνδυάσουμε την τιμητική αυτή διάκριση για τον αείμνηστο Μιχάλη Χαλκιά, για το φιλανθρωπικό, εθνικό και κοινωνικό έργο που έχει κάνει στη ζωή του μαζί με τη σύζυγό του […]. Η ανταπόκριση ήτανε σοβαρή […]. Είμαι πολύ αισιόδοξος για το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής, διότι είχαμε συμμετοχή από Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη και Ελλάδα, τον κ. Νίκο Αλιβιζάτο, σημαντική προσωπικότητα. Το συμπέρασμα ήταν θετικό σε όλους…».

Ο πολιτειακός γερουσιαστής Ρόουντ Αϊλαντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επέδωσε, εκ μέρους της Πολιτειακής Γερουσίας του Ρόουντ Αϊλαντ, βραβείο στην Αλίκη Χαλκιά, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του αειμνήστου Μιχάλη Χαλκιά στον Ελληνισμό. Μιλώντας στον «Ε.Κ.» διευκρίνισε ότι στην πολιτεία του Ρόουντ Αϊλαντ τιμούν ανθρώπους από όλη την Αμερική: «Ο Μιχάλης Χαλκιάς ήταν πάρα πολύ τίμιος άνθρωπος και το κοινωφελές έργο του είχε αντίκτυπο στον Ελληνισμό των ΗΠΑ και ενδεχομένως, στον απανταχού Ελληνισμό. Για αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την οικογένεια, τη σύζυγό του, το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς φιλάνθρωπος, άνθρωπος, να θυμάται τις ρίζες του, να μη ξεχνά την πολιτιστική του κληρονομιά…».

Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του. Διακρίνονται επίσης, η δικηγόρος-πρόεδρος της “Hellenic Women’s Alliance”, Μαρία Μάρκου, ο παιδίατρος-πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ Δημήτρης Μαρκουίζος και ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Φίλιος. Ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, χαιρέτησε την πρωτοβουλία, κάνοντας επίκληση για ενότητα και ομοψυχία των Ελλήνων στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο οποίος μετέβη από την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ήταν ο δικηγόρος, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο οποίος μίλησε στον «Ε.Κ.» για το μήνυμα της ομιλίας του: «Ήταν για’ μένα η πρώτη φορά που βρέθηκα σε μία ομογενειακή συγκέντρωση […]. Ηθελα να μιλήσω και κάπως πιο αισιόδοξα […]. Τα πρώτα και ηρωικά εκατό χρόνια της ανεξάρτητης Ελλάδας η Ομογένεια έδωσε πάρα πολλά πράγματα. Είναι πολύ γνωστές και οι χορηγίες και οι δωρεές. […] Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι μου μίλησαν για τους παππούδες τους που κατέβηκαν εθελοντές και πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μετά το 1922, τη Μικρασιατική Καταστροφή, ακολούθησαν πολλές δεκαετίες που […] οι δεσμοί δεν ήταν τόσο ζεστοί. […] Η αιτία αυτής της χαλάρωσης των δεσμών νομίζω ότι είναι το ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ έντονους διχασμούς και εμφυλίους.[…]. Αντίθετα, μετά το ’74, πηγαίνουν τα πράγματα καλύτερα και έχω την εντύπωση ότι δημιουργούνται ξανά οι προϋποθέσεις για ζεστές σχέσεις».

Εκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του βαφτισιμιού του εκλιπόντος Χαλκιά, Ορέστη Ρέλλου, ο οποίος μετέβη από το Μίσιγκαν στη Νέα Υόρκη για την εν λόγω εκδήλωση, όπως και ο αδελφός του, Γιώργος Ρέλλος, ο οποίος ήρθε από την Καλιφόρνια. Ο Ορέστης Ρέλλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, μιλώντας για τον νονό του και την οικογένεια του εκλιπόντος.

(Από αριστερά:) Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, η υπεύθυνη λευκώματος, Θεοδώρα Ντ. Αμπαζή και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκος Αποστολόπουλος. Ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής.

Το βραβείο Ελληνικής Αριστείας στον αείμνηστο Μιχάλη Χαλκιά παρέλαβε, εμφανώς συγκινημένη, η σύζυγός του Αλίκη Χαλκιά από τον πρόεδρο του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκο Αποστολόπουλο, ο οποίος και κάλεσε τους συντελεστές να προσέλθουν για την τελετή απονομής.

Η κα Χαλκιά εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την τιμή, επισημαίνοντας ότι η απουσία του εκλιπόντος είναι αισθητή, καθώς ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ελληνισμού και πρωτοβουλιών, όπως η παρέλαση για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Να σημειωθεί ότι μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του ειδικού αυτού συνεδρίου και του επίσημου δείπνου που ακολούθησε είναι οι: Νίκος Ταβαντζής (αντιπρόεδρος), Χρήστος Ν. Βουρνάς (ταμίας), Θεοδώρα Ντ. Αμπαζή (υπεύθυνη λευκώματος) και Θεόδωρος Βασιλάκης (επίτιμος πρόεδρος).

Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του. Διακρίνονται επίσης, η δικηγόρος-πρόεδρος της “Hellenic Women’s Alliance”, Μαρία Μάρκου, ο παιδίατρος-πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ Δημήτρης Μαρκουίζος και ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Φίλιος. Ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκος Αποστολόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του. Διακρίνονται επίσης, η δικηγόρος-πρόεδρος της “Hellenic Women’s Alliance”, Μαρία Μάρκου, ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Φίλιος, και ο παιδίατρος-πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δρ Δημήτρης Μαρκουίζος. Ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ζεϊμπέκικο, «Ζορμπά», νησιώτικα αλλά, πρωτίστως, με λόγια και πράξεις αναγνώρισης της μακροχρόνιας θητείας και προσφοράς του, το NYPD αποχαιρέτισε τον Διοικητή Κ-9 του Τμήματος Συγκοινωνιών, Ιωάννη Πάππα (John Pappas), ο οποίος αφυπηρέτησε μετά από 29 χρόνια υπηρεσίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ