x
 

Αμερική

Τιμήθηκε ο αντιπρόεδρος της AHEPA Ψυχικού, καθηγητης Ιωάννης Μάζης

29 Απριλίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Την Πέμπτη 28/4/2022, ο κ. Patrick Maisonave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα,  βράβευσε τον Καθηγητή Ιωάννη Μάζη, στην αίθουσα τελετών της Γαλλικής  Πρεσβείας, στο νεοκλασικό της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 7, επιδίδοντάς του τα διάσημα  του Αξιωματούχου του Εθνικού Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά:

Παρουσιάζοντας το πεδίο των ερευνών του Καθηγητή, ο Γάλλος Πρέσβης εξήρε την  ακαδημαϊκή πορεία του, τονίζοντας το στρατηγικό του όραμα στην Ανατολική  Μεσόγειο.

Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στο πολύ αξιόλογο, όπως το χαρακτήρισε, βιογραφικό του  Καθηγητή, τονίζοντας ότι κατέχει τον Διδακτορικό τίτλο επικρατείας στην  Οικονομική Γεωγραφία, από το Πανεπιστήμιο Αιξ-Μασσαλίας ΙΙ (Université Aix Marseille II), (Doctorat d’ État es Lettres et Sciences Humaines [Géographie]). Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τον αποκάλεσε «θηρίο των ΜΜΕ», “bête médiatique”. Παρατήρησε επίσης ότι οι προειδοποιήσεις του Καθηγητή για την συμπεριφορά της Τουρκίας, στηρίζονταν σε επιστημονικές αναλύσεις, σημειώνοντας  ότι τότε κατηγορήθηκε από πολλούς που τον παρομοίαζαν με τον ψεύτη βοσκό που  φώναζε λύκος – λύκος! Τελικά, η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυσή του, όπως ανέφερε ο Πρέσβης, τον οδήγησε στη σωστή πρόβλεψη. Εκθείασε τον δημόσιο λόγο  του Καθηγητή, και σημείωσε ότι ξέρει να μιλά «φωναχτά» και «με επιχειρήματα  δυνατά».

Η βράβευση του καθηγητή Ι. Μάζη, ως Αξιωματούχου του Εθνικού Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων, της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022. Φωτογραφία: AHEPA

Ο Πρέσβης απέφυγε πολύ διακριτικά να αναφερθεί σε οποιαδήποτε κομματική  τοποθέτηση, εξαιρουμένης της γκωλικής αναφοράς και της ομιλίας του Προέδρου Ντε Γκωλ στην Βουλή των Ελλήνων το 1963, τονίζοντας την εμβάθυνση των ελληνο γαλλικών σχέσεων από τότε, και σημειώνοντας την υποστήριξη του Καθηγητή αυτών  των σχέσεων, αποκαλώντας τον μάλιστα «γκωλικό».

Στην αντιφώνησή του ο Καθηγητής, συνεχάρη τον Πρέσβη για την επανεκλογή του  Προέδρου Ε. Μακρόν, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό του όραμα με το οποίο και  συντάσσεται. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε επίσης και στον Γάλλο φιλόσοφο Alexandre  Kojève ή Κοζέβ, ο οποίος είχε επιδώσει το έργο του «L’Empire latin. Esquisse d’une  doctrine de la politique française / Ἡ Λατινικὴ Αὐτοκρατορία. Σχεδίασμα ἑνὸς δόγματος γιὰ τὴν γαλλικὴ πολιτική», το 1945, στον Ντε Γκωλ και εν όσω ο ίδιος βρισκόταν επί κεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Εκτός των άλλων, ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Προέδρου  Μακρόν στην Αθήνα το 2017 και στην ομιλία του στην Πνύκα, με τον ιδιαίτερο  συμβολισμό, ως πεδίο άσκησης της πρώτης δημοκρατίας στην Ιστορία του κόσμου, η  οποία θεωρήθηκε, από τον διεθνή τύπο, ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης.

Η βράβευση του καθηγητή Ι. Μάζη, ως Αξιωματούχου του Εθνικού Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων, της Γαλλικής Δημοκρατίας, Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022. Φωτογραφία: AHEPA

Τελειώνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι Ο Καθηγητής, εκτός των άλλων βραβείων,  είχε επίσης βραβευθεί το 2014, ως Chevalier (Ιππότης) de l’Ordre (του Τάγματος) des Palmes Académiques (Του Ακαδημαϊκού Φοίνικος), με Πρωθυπουργικό Διάταγμα δημοσιευθέν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η Ελληνική Ακαδημαϊκή κοινότητα είναι υπερήφανη που έχει στις τάξεις της τον  διεθνούς εμβέλειας Καθηγητή, Ιωάννη Μάζη.

Του ευχόμαστε συγχαρητήρια και ευχές για την ευόδωση των προσδοκιών του. Από αριστερά, η Καθηγήτρια Ε. Σελλά, ο Καθηγητής Μάζης και ο Γάλλος Πρέσβης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στο επίκεντρο ενός νέου ρεπορτάζ του περιοδικού «Politico» έρχεται το θέμα της αναβάθμισης του τουρκικού στόλου των F-16, αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων σε Βουλή και Γερουσία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ