x

Κοινωνία

Τιμήθηκε το Πολυτεχνείο με πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία

17 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καταδικάζοντας την πολιτική εκείνη των ΗΠΑ που ποδηγέτησε την εθνική ανεξαρτησία και προσπάθησε να καταβάλει τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, οι μαθητές πραγματοποίησαν ειρηνική εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με το σύνθημα «Κύπρος Πολυτεχνείο Ποτέ πια Φασισμός!», με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1973.

Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι φοιτητών, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου παρέδωσαν ψήφισμα.

Οι μαθητές κρατούσαν κυπριακές και ελληνικές σημαίες, πανό που ανέγραφαν «NATO – CIA Προδοσία», «Κύπρος – Πολυτεχνείο Ποτέ πια Φασισμός» και «Ψωμί – Παιδεία Ελευθερία» και φώναζαν μεταξύ άλλων, συνθήματα, όπως «Φονιάδες των λαών – Αμερικάνοι».

Η πορεία των μαθητών σταμάτησε λίγο πριν από την αμερικανική πρεσβεία, λόγω των κιγκλιδωμάτων που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία, όπου τοποθετήθηκαν λουλούδια εις μνήμη αυτών που έπεσαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με μουσικό σχήμα, ενώ μίλησε μέλος της ΠΣΕΜ.

Στο ψήφισμά τους οι μαθητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «48 χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, αλλά και διδακτικά για τους αγώνες του σήμερα και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

«Εμείς οι νέοι της Κύπρου, έχουμε ιδιαίτερους λόγους να τιμούμε την εξέγερση του Νοεμβρίου του 1973, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας που επήλθε με την πτώση της Χούντας ένα χρόνο αργότερα», αναφέρουν, και προσθέτουν ότι «δυστυχώς για την Κύπρο, η Χούντα κατέρρευσε αφού πρώτα πρόλαβε και ολοκλήρωσε –μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄- το καταστροφικό και προδοτικό της έργο με το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησε στο ξεπούλημα της Κύπρου στον Αττίλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πλήρως ικανοποιημένο είναι το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay» στα Δημοτικά Σχολεία, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που έχει επιτυχία τότε θα εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες Υπηρεσίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.