x
 

Αμερική

Τιμητική διάκριση στον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο από το Rockefeller University

02 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε πρόσφατη εκδήλωση του Rockefeller University στη Νέα Υόρκη με θέμα την επιτάχυνση των ανακαλύψεων στη χρυσή εποχή της βιοϊατρικής έρευνας, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, τιμήθηκε με το βραβείο Enlightened Philanthropy Award του Rockefeller University για το 2023. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (Michael Bloomberg), απηύθυνε χαιρετισμό προς τιμήν του Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του φιλανθρωπικού έργου του Ανδρέα Δρακόπουλου και στη μακροχρόνια φιλία που τους συνδέει.

Ο κ. Δρακόπουλος αφού ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τον αείμνηστο θείο του, Σταύρο Νιάρχο, «ο οποίος κληροδότησε το Ιδρυμά μας, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και μας προσέφερε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να προσπαθούμε να επιφέρουμε θετικές αλλαγές», καθώς και παλαιότερους και νυν συναδέλφους, σημείωσε τα ακόλουθα:

«Η σχέση και η συνεργασία του Ιδρύματός μας με το Rockefeller University εξελίσσεται εδώ και 25 χρόνια και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξή μας στο πρόγραμμα “Women & Science” το 2001 και το 2006, την πρωτοβουλία SNF Core Initiative -μια κοινή υποστήριξη προς το Rockefeller University και το Memorial Sloan Kettering για την ενίσχυση των κοινών πόρων και του συνεργατικού έργου των επιστημόνων και στα δύο ιδρύματα- το Πρόγραμμα Κλινικών Υποτροφιών ΙΣΝ το 2010 και πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2014 τη συνεργασία με τον Ντέιβιντ Ροκφέλερ (David Rockefeller) για τη δημιουργία της πανεπιστημιούπολης SNF-DR River Campus. Εφόσον το Rockefeller University κατάφερε να δημιουργήσει υπερσύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις πάνω από την κεντρική λεωφόρο FDR Drive, τότε θεωρώ ότι πραγματικά δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει. Η συνεργασία μας περιλαμβάνει επίσης τη στήριξη της έρευνας για την αντιμετώπιση της COVID-19 το 2020 -όπου, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρικ Λίφτον (Rick Lifton), τo ερευνητικό έργο των εργαστηρίων του Rockefeller University στράφηκε στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων και οι επιστήμονές του διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο στην έρευνα, με τον υψηλότερο αριθμό δημοσιεύσεων. Καθώς επίσης και την ίδρυση του SNF Institute for Global Infectious Disease Research στο Rοckefeller University με αποστολή «την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες και τον περιορισμό των εμποδίων στη θεραπεία και την πρόληψη σε παγκόσμιο επίπεδο», μέσα από την έρευνα, τις διεθνείς συνεργασίες, τη συμμετοχή στα κοινά και τη βιοηθική.»

«Ολα τα παραπάνω έργα εντάσσονται σε ένα κοινό όραμα, το οποίο συνδέει, εδώ και πάνω από έναν αιώνα, τους στόχους του Σταύρου Νιάρχου και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, καθώς και την αποστολή τόσο του ΙΣΝ όσο και του Rockefeller University, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους», συμπλήρωσε για να αναφερθεί κατόπιν στο εξαιρετικό έργο του αμερικανικού Πανεπιστημίου στα 120 και πλέον χρόνια ιστορίας του.

Διαβάστε την ομιλία που εκφώνησε ο Ανδρέας Δρακόπουλος στην εκδήλωση

Ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκφωνεί ομιλία προς τιμήν του Ανδρέα Δρακόπουλου. Φωτογραφία: Scott Rubb Events

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων του Rockefeller University—τον βραβευμένο με Νόμπελ, Τσαρλς Ράις (Charles Rice), τον ανοσολόγο, Μισέλ Νούσενσβιγκ) Michel Nussenzweig, τον επικεφαλής γιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rockefeller, Μπάρι Κόλλερ (Barry Coller), τη νευροβιολόγο, Κόρι Μπάργκμαν (Cori Bargmann), και τον Πρόεδρο του Rockefeller University, Ρίτσαρντ Λίφτον (Richard Lifton)— οι οποίοι συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη βιοϊατρική, και αναφέρθηκαν στους τομείς όπου αναμένεται να σημειωθούν καινοτομίες. Εκφράστηκε ομόφωνα αισιοδοξία σχετικά με την καλύτερη κατανόηση των νευροεκφυλιστικών ασθενειών και την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπισή τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με κορυφαίους επιστήμονες του Rockefeller University. Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Ρίτσαρντ Λίφτον, Κόρι Μπάργκμαν, Μπάρι Κόλλερ, Μισέλ Νούσενσβιγκ και Τσάρλς Ράις. Φωτογραφία: Scott Rubb Events

Πηγή: ΙΣΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ