x
 

Πολιτική

Την επόμενη ημέρα των εκλογών σχεδιάζει το Μαξίμου

ΑΘΗΝΑ. Την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου με γνώμονα την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε από χθες το πρωί αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Σήμερα το πρωί είδε και τους νεοεκλεγμένους ευρωβουλευτές του κόμματος και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις, με τον ανασχηματισμό να θεωρείται πολύ πιθανός.

Κατά τη συνάντηση με τους νεοεκλεγμένους ευρωβουλευτές, ο Πρωθυπουργός, αφού συνεχάρη τη νέα ευρωομάδα, παρουσίασε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά ζητήματα ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ συζητήθηκαν επίσης ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ως προς τον πιθανολογούμενο ανασχηματισμό, η συζήτηση περί αυτού δεν είναι νέα, αλλά υπήρχε και πριν από τις ευρωεκλογές. Απλά τώρα το αποτέλεσμα επιταχύνει τις όποιες αποφάσεις, αφού πρέπει να σταλεί μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι ο Πρωθυπουργός συναρτά τις κινήσεις του με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Πάντως σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι οι απώλειες που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές δεν οφείλονται σε μια συγκεκριμένη απόφαση ή στάση της κυβέρνησης.

Υπάρχουν διαφορετικά θέματα που επηρέασαν περισσότερο ή λιγότερο την απόφαση των ψηφοφόρων να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να μετακινηθούν σε μικρότερα κόμματα.

Οι αναλύσεις είναι πολλές, πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως σε ένα μέρος της παραδοσιακής γαλάζιας βάσης επικράτησε ο εφησυχασμός, λόγω της μεγάλης διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η εκλογική κόπωση.

Από την άλλη, θεωρούν πως σίγουρα υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, το ζήτημα της ακρίβειας.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο πως οι πολίτες θέλουν αυτό το κόμμα να κυβερνήσει γι’ αυτό και την ανέδειξαν καθαρά στην πρώτη θέση με ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος.

Πέρα όμως από αυτή τη διαπίστωση, η κυβέρνηση ανοιχτά παραδέχεται πως το κόμμα δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχε θέσει και δεν επιλέγει ως αφήγημα για να καλύψει αυτό το γεγονός πως η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών.

Η επόμενη ημέρα, όσον αφορά τη διάταξη δυνάμεων εντός κυβερνητικού σχήματος, έχει δύο βασικά ερωτήματα: Πρώτον, αν θα πρέπει να υπάρξουν δομικές αλλαγές με μεταφορά αρμοδιοτήτων ή συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων. Δεύτερο και πιο σημαντικό είναι αν θα πρέπει οι αλλαγές να ξεκινήσουν από τον πυρήνα του κυβερνητικού σχήματος, το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. Ουδείς μπορεί να το αποκλείσει αυτή τη στιγμή, παρότι μέχρι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν ικανοποιημένος από τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στον προθάλαμο του γραφείου του. Η νέα μέρα, όμως, πιθανόν να απαιτήσει περαιτέρω ενίσχυση ή φρέσκες ιδέες. Προς το παρόν, σύμφωνα με διαφορετικές γραμμές πληροφόρησης, ο Πρωθυπουργός δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του για συγκεκριμένα πρόσωπα που θα βγουν ή θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα και όσοι ελάχιστοι μπορεί να γνωρίζουν κρατούν το στόμα τους κλειστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση προσωπικοτήτων της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής έγιναν τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Θάλασσα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ