x
 

Σύλλογοι

Την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών

12 Αυγούστου 2022

ΑΘΗΝΑ. Την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του πραγματοποίησε την Πέμπτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών στην έδρα του οργανισμού στο Ρέθυμνο, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Κρήτης, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών, περιφερειακών και δημοτικών Αρχών του νησιού.

Στη στενή συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τους ομογενείς όπου Γης και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην διατήρηση και ανάδειξη της Ιστορίας του Πολιτισμού της Κρήτης, της ελληνικής γλώσσας, των παραδόσεων του νησιού, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Περιφέρεια παρέχει τη διαβεβαίωση ότι «οι Κρήτες της Διασποράς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού που εκτείνεται και στις πέντε ηπείρους. Ενα σύνολο ανθρώπων, που με τις δράσεις τους, με την εργατικότητά τους, με τις επιτυχίες και τις διακρίσεις που πετυχαίνουν σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, στην πολιτική, στις επιστήμες, στον αθλητισμό, μας κάνουν όλους περήφανους».

Η επίδραση των απόδημων Κρητών είναι, όπως τονίστηκε, ισχυρή στους παράγοντες που συνθέτουν την πρόοδο, την ανάπτυξη και τη συνολική εικόνα της σύγχρονης Κρήτης, και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, «…συμπατριώτες μας επιχειρηματίες, καθιερώνονται ως οι πιο αποτελεσματικοί ‘πρέσβεις’ της επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Ως Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τη στενή συνεργασία με τους Κρητικούς και στις πέντε ηπείρους, δομούμε μια δυνατή σχέση συνεργασίας αναδεικνύοντας το ρόλο της Κρήτης ως την πύλη εισόδου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα και ένα πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους ομογενείς. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το νησί μας, μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο, καθιερώνεται ως μια Περιφέρεια με ένα ισχυρό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι η παρουσία σας και η ουσιαστική συμβολή των ομογενών, στο σχεδιασμό για την Κρήτη των επόμενων χρόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών προηγήθηκε αγιασμός που τέλεσε παρόντων του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και θεσμικών εκπροσώπων ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Ομογένεια αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ Ευγένιος, ο μητροπολίτης κκ Πρόδρομος, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο Νίκος Παπαδάκης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος μάλιστα μίλησε για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το έργο του, ενώ ενημέρωσε και για τα παραρτήματα του ιδρύματος που ανοίγονται στο εξωτερικό.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε τα μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών για τους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας, όπως, την ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού, τη βελτίωση της εικόνας της Κρήτης στις διεθνείς αγορές, ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αναφέρθηκε επίσης, στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε νέες αγορές σε αυτούς τους τομείς πολιτικής, όπως είπε, παρουσιάζονται νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και των δικών σας οργανώσεων.

Παράλληλα απηύθυνε στους ομογενείς μια ιδιαίτερη πρόταση για τους νέους, λέγοντας: «Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος του πιο δυναμικού, του πιο ελπιδοφόρου τμήματος της κοινωνίας της. Οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι επιστήμονες που κατά χιλιάδες αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό χρειάζονται τη δική σας στήριξη. Επικοινωνήστε μαζί τους στις περιοχές που ζουν και εργάζονται, κρατήστε τους κοντά με το κρητικό στοιχείο, βοηθήστε τους να μην αποξενωθούν από την Κρήτη, πείτε τους πως η Κρήτη τους χρειάζεται και τους περιμένει πίσω. Ενημερώστε τους πως στην Κρήτη λειτουργούν κορυφαία πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα ικανά να καλύψουν τα σχέδια τους για τη ζωή. Σε αυτά τα παιδιά κρύβεται η μαγιά για την αναγέννηση της χώρας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών απαρτίζεται από τους Γιάννη Νικολακάκη (πρόεδρο), Μιχάλη Φραντζεσκάκη (αντιπρόεδρο), Εύα Γαγάνη-Γκότση, (γενική γραμματέα), Νίκο Μαρκογιαννάκη (ταμία), Ιωάννη Μάνο (αντιπρόεδρο Αμερικής), Ευάγγελο Βουρβαχάκη (αντιπρόεδρο Ευρώπης), Πέτρο Πετρακάκη (Ελλάδα), Ιπποκράτη Μπελαδάκη (κοσμήτορα), Σταύρο Περδίκη (υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων) και Γιώργο Ολοφσον και Ιωάννη Μαράκη μέλη.

Ολοι τους, ευχαρίστησαν για την στήριξη της Ομογένειας, ενώ στον κοινό στόχο όλων προς στήριξη της Ομογένειας, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, η οποία πρόσφατα είχε ηγηθεί αποστολής της Περιφέρειας για τις τιμητικές εκδηλώσεις της ομογένειας στη Μάχη της Κρήτης. Στις εργασίες της συνέλευσης μεταξύ άλλων και των χαιρετισμών των προέδρων ομοσπονδιών και εκπροσώπων προβλήθηκε βίντεο με θέμα: «Γιατί να σπουδάσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης».

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Ο Σάββας Τσίβικος είναι ο πρώτος Κύπριος -γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μεγαλόνησο με καταγωγή από την Ινεια, κοντά στην Πάφο- που ανέλαβε Yπατος Πρόεδρος της AHEPA.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ