x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμήθηκε η ομογενής καθηγήτρια του Cornell Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου

ΑΘΗΝΑ. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Επιτροπή Γυναικών Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τιμήθηκε η ομογενής καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου. Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή συνεύρεση Ελληνίδων επιστημόνων με θέμα «Γυναίκες Ζωής, Γυναίκες Αξίας, Γυναίκες Ιστορίας», απονεμήθηκαν βραβεία σε οχτώ γυναίκες ιατρούς, των οποίων η επιστημοσύνη και η κοινωνική προσφορά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.

«Ιδιαίτερη τιμή για εμένα σήμερα, 25 χρόνια στην ακαδημαϊκή διασπορά, 30 χρόνια μετά την αποφοίτησή μου, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εκπαίδευσή μου, στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, στην προσωπική μου ζωή, στην κοινωνική μου ευθύνη με τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μου. Θέλω να πιστεύω ότι οι Ελληνίδες γυναίκες γιατροί πλέον απολαμβάνουν την ισοτιμία η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα της αφοσίωσης στο έργο τους, της σκληρής δουλειάς, της συνέπειας και της εξυπηρέτησης του λειτουργήματός μας», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η Δρ Ανδρεοπούλου.

Η Δρ Ελ. Ανδρεοπούλου βραβεύτηκε από την Επιτροπή Ελληνίδων Ιατρών σε εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» για την διακεκριμένη Ελληνοαμερικανίδα επιστήμονα η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών Π.Ι.Σ., Νατάσα Αποστολίδου, με τη σειρά της ανέφερε τα εξής: «Σήμερα έγινε η πρώτη εκδήλωση για την πρώτη μας δράση ως Επιτροπή Γυναικών Ιατρών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Βραβεύσαμε οκτώ γυναίκες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η κ. Ανδρεοπούλου, η οποία μας έκανε την τιμή να έρθει από τη Νέα Υόρκη να βραβευτεί και, επίσης, μας κάνει την τιμή να είναι η πρέσβειρα της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών του Π.Ι.Σ. στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν παρόντα κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι κομμάτων στην αρχή της εκδήλωσης, αλλά και στις ομιλίες που ακολούθησαν, αναδείχτηκε η γυναικεία αξιοσύνη τόσο στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό στίβο όσο και εν γένει στους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει η σύγχρονη Ελληνίδα. Αφότου η κ. Αποστολίδου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μίλησε για τη γυναίκα ιατρό στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Κατόπιν η κ. Νίκη Παπαβραμίδου, καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προέβη σε μία ιστορική αναδρομή αναδεικνύοντας τη σχέση της γυναίκας με την ιατρική επιστήμη από την αρχαιότητα μέχρι το πιο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν.

Από αριστερά, η Δρ Γονίδη Μαρία, η Δρ Ρήγα Μαγδαληνή, η Δρ Χοχλιουρού Ελπίδα, η Δρ Αποστολίδου Νατάσα, η Δρ Γαβαλάς Κατερίνα, η Δρ Παπακωνσταντίνου Μαρία στην εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών του Π.Ι.Σ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Π.Ι.Σ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αναφερόμενος στο σκοπό της νεοσυσταθείσας Επιτροπής, που δεν είναι άλλος από την εμπέδωση και τη διεύρυνση της ισότητας ανδρών και γυναικών ιατρών, είπε χαρακτηριστικά στον «Ε.Κ.» πως «τις σεβόμαστε τις γυναίκες συναδέλφους εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν από πολλές δεκαετίες». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «υπάρχουν όμως ακόμη βήματα που πρέπει να κάνουμε και για το λόγο αυτό ζητήσαμε να αναλάβουν αυτή τη δράση οι ίδιες οι συνάδελφοί μας από τη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ. και τις ευχαριστούμε πολύ και για την συμμετοχή τους αλλά και για την πρώτη αυτή εκδήλωση που οργάνωσαν».

Μαζί με την Δρα Ανδρεοπούλου τιμώμενες ήταν η Δρ Φανή Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Αιματολογίας του ΑΠΘ, διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής & επιστημονική διευθύντρια Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η Δρ Αθηνά Γρέκα, παθολόγος, Γιατροί του Κόσμου, η Δρ Μαρίσσα Αγαθονία Ζάρακα, MD, DDS, ειδικευόμενη Εσωτερικής Παθολογίας, Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ, ΗΠΑ, η Δρ Αναστασία Κοτανίδου καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η Δρ Αντωνία Κουτσούκου, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, η Δρ Μαρίλυ Πασακιώτου, MD, PhD, Χειρουργός, Εντατικολόγος, τ. μέλος Δ.Σ. Π.Ι.Σ., τ. αντιπρόεδρος της Standing Committee of European Doctors (CPME), Chairperson of the WorkingGroup for Refugees in CPME και η Δρ Μαρία Χατζητάκη-Γραμουστιάνου, Βιοπαθολόγος, τ. συντονίστρια διευθύντρια της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου κατά την διάρκεια της ομιλίας της. Δίπλα της η Δρ Νατάσα Αποστολίδου πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών του Π.Ι.Σ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Π.Ι.Σ.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευαγγελία Νίκα, κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων η υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Ράπτη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παραβρέθηκε αυτοπροσώπως και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Χαιρετισμό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυναν, ακόμη, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Κατά την απονομή του βραβείου από τη βουλευτή της ΝΔ Θωμαΐδα Οικονόμου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ειρήνη Ζαχαριάδη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών του Π.Ι.Σ με μέλη του Συλλόγου και επίσημους προσκεκλημένους.
Η Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου στο βήμα, με μέλη της Επιτροπής Γυναικών Ιατρών εξ αριστερών της. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις για την έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Μπόουλινγκ Γκριν, οι οποίοι παρήλασαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν έως και το εμβληματικό Πάρκο, σε ένα σκηνικό ιδιαίτερα συγκινητικό, το πρωί της Παρασκευής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ