x
 

Επιστήμη

Το 2023 είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ιστορία, αναφέρει ο ΟΗΕ

30 Νοεμβρίου 2023

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποίησε ότι η μέση θερμοκρασία για το έτος είναι αυξημένη κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου (2,5 βαθμούς Φαρενάιτ) σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα μόνο δέκατο του βαθμού κάτω από το όριο-στόχο για το τέλος του αιώνα, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015.

Ο γενικός γραμματέας του WMO είπε ότι η εμφάνιση νωρίτερα φέτος του «Ελ Νίνιο», του καιρικού φαινομένου που χαρακτηρίζεται από θέρμανση στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα μπορούσε να ανατρέψει τη μέση θερμοκρασία του χρόνου πάνω από το ανώτατο όριο στόχου 1,5 βαθμών (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) που ορίστηκε στο Παρίσι.

«Είναι πρακτικά σίγουρο ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα φτάσουμε αυτό το 1,5, τουλάχιστον σε προσωρινή βάση», δήλωσε ο Πέτερι Ταάλας (Petteri Taalas) σε συνέντευξή του. «Και την επόμενη δεκαετία θα είμαστε λίγο πολύ εκεί σε μόνιμη βάση».

Ο WMO εξέδωσε τα ευρήματα για την έναρξη της Πέμπτης της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην πλούσια σε πετρέλαιο πόλη Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το πρακτορείο των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι το σημείο αναφοράς του βασικού στόχου της συμφωνίας του Παρισιού θα είναι εάν η αύξηση 1,5 μοιρών θα διατηρηθεί σε διάστημα 30 ετών -όχι μόνο ενός έτους-–αλλά άλλοι λένε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια σε αυτό.

«Η σαφήνεια σχετικά με την παραβίαση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων της συμφωνίας του Παρισιού θα είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπετς (Richard Betts) του βρετανικού Met Office, ο κύριος συγγραφέας μιας νέας εργασίας για το θέμα με το Πανεπιστήμιο του Εξετερ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

«Χωρίς συμφωνία για το τι θα μετρηθεί πραγματικά ως άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου, κινδυνεύουμε από απόσπαση της προσοχής και σύγχυση ακριβώς τη στιγμή που η δράση για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής γίνεται ακόμη πιο επείγουσα», πρόσθεσε.

Ο Tάαλας του WMO είπε ότι όποια κι αν είναι η περίπτωση, ο κόσμος φαίνεται να έχει ξεπεράσει αρκετά αυτό το νούμερο ούτως ή άλλως. «Οδεύουμε προς θέρμανση 2,5 έως 3 βαθμών και αυτό θα σήμαινε ότι θα δούμε μαζικά περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε ο γγ, δείχνοντας την απώλεια παγετώνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας «τα επόμενα χιλιάδες χρόνια».

Τα εννέα χρόνια 2015 έως 2023 ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, δήλωσε ο WMO. Τα ευρήματά του για φέτος διαρκούν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά λέει ότι οι τελευταίοι δύο μήνες δεν είναι πιθανό να είναι αρκετοί για να μην είναι το 2023 μια χρονιά ρεκόρ. Ωστόσο, υπάρχουν «μερικά σημάδια ελπίδας», συμπεριλαμβανομένης της στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ποσότητας άνθρακα που εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα παγιδεύοντας την θερμότητα», είπε ο Τάαλας.

«Μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων – αυτό είναι το ‘κλειδί’ της επιτυχίας».

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η παχυσαρκία αφορά πλέον περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, περιλαμβανομένων παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου, τα οποία δείχνουν αύξηση του προβλήματος στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ