To 23,9% των πολιτών στην Κύπρο σε κίνδυνο φτώχειας

Τα ψηλά κτήρια και οι θετικοί δείχτες ανάπτυξης δεν έχουν εξαλείψει και τη φτώχεια για ένα μεγάλο ποσοστό Κυπρίων που διαβιούν στο όριο. Στη φωτογραφία η υπό ανάπλαση πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία (Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ένα ποσοστό 23,9% των πολιτών στην Κύπρο, δηλαδή 200.000 συμπολίτες μας ή ένας στους τέσσερις βρίσκεται σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας, με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 2018.

Αυτό λέχθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από διήμερη συζήτηση που φιλοξένησε στη Λευκωσία το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια και η Εκτελεστική Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια (ΕΑPN).

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου, Ισπανός Carlos Susias και αντιπρόεδροι από έξι χώρες μεταξύ  αυτών και η Κύπρος.

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο συμμετέχουν 31 εθνικά δίκτυα και 13 ευρωπαϊκές οργανώσεις και έχει βασικό στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της φτώχειας με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα και την προσπάθεια να αποκτήσουν φωνή όσοι βιώνουν την φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Μιλώντας εκ μέρους της ΣΕΚ η οποία φιλοξένησε τη συζήτηση ο Νίκος Σατσιάς, επαρχιακός οργανωτικός Λευκωσίας-Κερύνειας δήλωσε πως το φαινόμενο της φτώχειας είχε υποτιμηθεί στην Κύπρο, αλλά μετά την κρίση του 2013 και τους αριθμούς των φτωχών, των απόρων και των συμπολιτών μας στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού, αντιληφθήκαμε ότι η φτώχεια υπάρχει και στην Κύπρο, είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές και σωστές πολιτικές.

«Η φτώχεια είναι ένα θέμα πολυεπίπεδο και οι ενέργειές μας πρέπει να γίνονται σε διάφορες κατευθύνσεις. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι συμπολίτες μας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι φτωχοί δεν είναι πλέον αόρατοι», ανέφερε.

Ο κ. Σατσιάς αναφέρθηκε σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του 2018 με βάση τα οποία ένα ποσοστό 23,9% των πολιτών στην Κύπρο, δηλαδή 200.000 συμπολίτες μας ή ένας στους τέσσερις βρίσκεται σε επίπεδο κινδύνου φτώχειας. Όπως είπε, το χρηματικό όριο για εισόδημα ενός ατόμου για να θεωρείται ότι βρίσκεται σε επίπεδο φτώχειας είναι 9.302 ευρώ το χρόνο, ωστόσο τόνισε πως οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα καθώς κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα άτομο με εισόδημα 10.000 ευρώ ετησίως έχει ξεφύγει από τα όρια της φτώχειας.

Ερωτηθείς για τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) ο κ. Σατσιάς τόνισε πως είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν στρεβλώσεις. «Την περίοδο μόλις εφαρμόστηκε βοηθήθηκε πολύς κόσμος, ωστόσο κάποιες πρόνοιές του δεν υλοποιήθηκαν, υπάρχει θέμα προσβασιμότητας, επάρκειας, ενεργοποίησης. Επιπρόσθετα όταν έγινε η μελέτη για το καλάθι της νοικοκυράς οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές, τα ενοίκια ήταν διαφορετικά, άρα και αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σατσιά θα αναμένεται η αξιολόγηση του μέτρου του ΕΕΕ και το Δίκτυο θα καταθέσεις τις εισηγήσεις του όπως έπραξε και το 2014 και το 2017. Αναφέρθηκε και στο μέτρο για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού εκφράζοντας την άποψη ότι είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για κοινωνική οικονομία όπως πχ υπηρεσίες για ηλικιωμένα άτομα.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Carlos Susias ανέφερε ότι στη στρατηγική για το 2020 της ΕΕ περιλαμβάνεται ο στόχος για μείωση κατά 25 εκατομμύρια των πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available