x
 

Κοινωνία

Το άγαλμα του Ρούζβελτ θα μετακινηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

21 Ιανουαρίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ») – Το έφιππο μνημείο του Θίοντορ Ρούσβελτ (Theodore Roosevelt) έχει από καιρό προκαλέσει αντιρρήσεις ως σύμβολο της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού.

Ετσι, τώρα το χάλκινο άγαλμα του Θίοντορ Ρούσβελτ, έφιππου και πλαισιωμένου από έναν ιθαγενή Αμερικανό και έναν Αφρικανό, που προεδρεύει στην είσοδο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη από το 1940, αποσύρεται.

Η απόφαση, που προτάθηκε από το Μουσείο και συμφωνήθηκε από την πόλη της Νέας Υόρκης, στην οποία ανήκει το κτίριο και η περιουσία, ήρθε μετά από χρόνια αντιρρήσεων από ακτιβιστές και σε μια εποχή που η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ξεκίνησε μια επείγουσα συζήτηση σε εθνικό επίπεδο για τον ρατσισμό.

Για πολλούς, το έφιππο άγαλμα στην είσοδο του Central Park West του Μουσείου έχει φτάσει να συμβολίζει μια οδυνηρή κληρονομιά της αποικιακής επέκτασης και των φυλετικών διακρίσεων.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η μουσειακή μας κοινότητα συγκινήθηκε βαθιά από το διαρκώς διευρυνόμενο κίνημα για φυλετική δικαιοσύνη που αναδύθηκε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ», δήλωσε η πρόεδρος του Μουσείου, Ελεν Β. Φούτερ (Ellen V. Futter) σε συνέντευξή της. «Παρακολουθούσαμε καθώς η προσοχή του κόσμου και η χώρα στρεφόταν όλο και περισσότερο στα αγάλματα ως ισχυρά και βλαβερά σύμβολα του συστημικού ρατσισμού».

Η κ. Φούτερ κατέστησε σαφές ότι η απόφαση του Μουσείου βασίστηκε στο ίδιο το άγαλμα -δηλαδή στην «ιεραρχική του σύνθεση»- και όχι στον Ρούσβελτ, τον οποίο το Μουσείο συνεχίζει να τιμά ως «πρωτοπόρο οικολόγο».

«Με απλά λόγια», πρόσθεσε, «ήρθε η ώρα να το μετακινήσουμε».

Το Μουσείο ανέλαβε δράση εν μέσω μιας έντονης εθνικής συζήτησης σχετικά με την καταλληλότητα των αγαλμάτων ή μνημείων που επικεντρώθηκαν αρχικά σε σύμβολα της Συνομοσπονδίας όπως ο στρατηγός Ρόμπερτ Λι (Robert E. Lee) και τώρα έχει προχωρήσει σε ένα ευρύτερο τόξο μορφών, από τον Χριστόφορο Κολόμβο έως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ένα πλήθος έβαλε φωτιά σε ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσιγκτον στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, προτού το τραβήξει στο έδαφος. Πυροβολισμοί ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Αλμπουκέρκι (Albuquerque) για να ζητηθεί η αφαίρεση ενός αγάλματος του Χουάν ντε Ονάτε (Juan de O?ate), του δεσποτικού κατακτητή του Νέου Μεξικού. Και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης ζήτησαν να αφαιρεθεί ένα άγαλμα του Τόμας Τζέφερσον από το Δημαρχείο.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι εκκλήσεις για απομάκρυνση έγιναν από διαδηλωτές που λένε ότι οι εικόνες είναι πολύ προσβλητικές για να θεωρηθούν μνημεία της Αμερικανικής Ιστορίας. Η απόφαση για το άγαλμα του Ρούσβελτ είναι διαφορετική, πάρθηκε από ένα μουσείο που, όπως και άλλα, είχε προηγουμένως υπερασπιστεί -και συντηρήσει- τέτοια πορτρέτα ως λείψανα της εποχής τους που όσο απαράδεκτα κι αν είναι, θα μπορούσαν ίσως να χρησιμεύσουν για εκπαίδευση. Στη συνέχεια πάρθηκε απόφαση από την πόλη, η οποία είχε τον τελευταίο λόγο.

Ενα μέλος της οικογένειας Ρούσβελτ δημοσίευσε μια ανακοίνωση εγκρίνοντας την απομάκρυνση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενο που απορρίπτει με σφοδρότητα η κυβέρνηση του Ισραήλ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ