x
 

Category

Το αγόρι με τη νέα καρδιά εμπνέει τη φυλή του να ενισχύσει τη δωρεά οργάνων

23 Δεκεμβρίου 2022

ΜΠΙΣΜΠΑΡΓΚ. Β. ΝΕΒΑΔΑ. («ΑΡ»). Ο χρόνος του Γκρέισον Παριζιέν (Greyson Parisien) στη γη ήταν σύντομος. Αλλά το αγόρι με τα γυαλιά σε σκουρόχρωμο σκελετό που μαγεύτηκε από τη μουσική στο «Frozen», ο ήχος του σκισμένου χαρτιού και ο πατέρας του που παίζει κιθάρα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην κοινότητα της φυλής του Tσιπέουα (Chippewa) στα πέρατα της Βόρειας Ντακότα.

Το ταξίδι του για να διορθώσει μια ακανόνιστη καρδιά οδήγησε το Turtle Mountain Band των Ινδιάνων Τσιπέουα να προσθέσει μια δωρεά οργάνων στις ταυτότητες φυλών, το οποίο αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας τελετής τον Νοέμβριο.

Το ποσοστό δωρεών οργάνων μεταξύ των ιθαγενών Αμερικανών είναι πολύ χαμηλότερο από άλλες εθνοτικές ομάδες. Για ορισμένες φυλές, οι πολιτισμικές πεποιθήσεις είναι ένας παράγοντας. Στις αγροτικές κοινότητες, ο χρόνος, η απόσταση και η ανεπαρκής πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία.

«Δεν σκέφτεσαι τη δωρεά και πόσοι άνθρωποι δεν είναι δωρητές», είπε η γιαγιά του Γκρέισον, Τζόαν Αζουρ (Joan Azure). «Σκεφτόμουν: ‘Πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι δωρητές’. Οταν το αντιμετωπίζετε προσωπικά, δεν θέλετε να πεθάνει κάποιος, αλλά θέλετε επίσης να ζήσει το παιδί σας».

Ο Γκρέισον, γιος της Ριάν Παριζιέν, στην κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ Μινεσότα πριν τη μεταμόσχευση καρδιάς. (Reeanne Parisien via AP)

Λιγότερο από το 1% των 100.000 ανθρώπων σε εθνικό επίπεδο που περιμένουν για μεταμόσχευση οργάνων είναι ιθαγενείς Αμερικανοί, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 3% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Νέου Μεξικού όπου 1 στα 5 άτομα στη λίστα αναμονής είναι ιθαγενείς Αμερικανοί. Στη Νότια Ντακότα, τη Βόρεια Ντακότα και τη Μινεσότα, σχεδόν το 5% των ασθενών που περιμένουν δωρεά οργάνων είναι ιθαγενείς Αμερικανοί.

Ο Γκρέισον υποβλήθηκε 5 μηνών σε χειρουργική επέμβαση για να διορθώσει ένα καρδιακό πρόβλημα και στη συνέχεια χρειάστηκε μια εξωτερική συσκευή για να αντλεί αίμα μέσω του μικρού του σώματος. Μια μεταμόσχευση καρδιάς του επέτρεψε να φύγει από το νοσοκομείο μετά από ένα χρόνο και να επιστρέψει στον καταυλισμό Turtle Mountain, με έδρα το Belcourt της Βόρειας Ντακότα.

Τα μέλη της φυλής παρακολούθησαν τη θεραπεία του Γκρέισον μέσω ενημερώσεων που δημοσίευε η οικογένειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον είδαν συνδεδεμένο με ιατρικό εξοπλισμό και φορούσε γυαλιά, παπιγιόν και χακί, με τα μαλλιά του χτενισμένα σε μοχόκ.

Όταν πέθανε ξαφνικά από πνευμονία τον Σεπτέμβριο του 2019, η κοινότητα αναζήτησε κατανόηση και διαβεβαίωση ότι δεν ήταν λόγω της νέας του καρδιάς. Ηταν 21 μηνών.

Ο Γκρέισον, γιος της Ριάν Παριζιέν, στην κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ Μινεσότα μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς. (Reeanne Parisien via AP)

Η ιστορία και το πνεύμα του Γκρέισον ζουν σε παρελάσεις, συγκεντρώσεις ιθαγενών και συζητήσεις. Η Τζόαν Αζούρ μιλάει για τον εγγονό της κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας αφιερωμένης σε παιδιά που γεννήθηκαν με συγγενή καρδιακά προβλήματα.

Το Turtle Mountain Band of Chippewa Indians τίμησε τον Γκρέισον φέτος με απόφαση να προσθέσει μία θέση αναγνώρισης δωρεάς οργάνων στις ταυτότητες των φυλών. Η φυλή αποκάλυψε τις ταυτότητες τον Νοέμβριο, παραιτήθηκε από το τέλος των $10 και ενθάρρυνε τα μέλη της φυλής να δηλώσουν δωρητές. «Σήμερα είναι μια μνημειώδης ημέρα που οι άνθρωποι θα θυμούνται, ειδικά τα ιθαγενή έθνη, για τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο πρόεδρος της φυλής Τζέιμι Αζούρ (Jamie Azure), δίπλα στη φωτογραφία του Γκρέισον, που τραβήχτηκε αφού απέκτησε τη νέα καρδιά – χαμογελώντας με τα χέρια τεντωμένα στον ουρανό. Η φυλή πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη από τις 574 ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες ιθαγενείς της Αμερικής έθνη που όρισε μια θέση αναγνώρισης σε φυλετικές ταυτότητες για δωρητές οργάνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σπάνια, αν έχει συμβεί ποτέ, ένας υποψήφιος σε προεδρική τηλεμαχία έχει τόσο πολύ υλικό για να χρησιμοποιήσει εναντίον του άλλου.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ