x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το αιώνιο μήνυμα

«Ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστίν Χριστός Κύριος»

Αγια νύχτα. Γιορτή ιδιαίτερης χαράς και ουράνιας ευφροσύνης για τους πιστούς όλου του κόσμου.

Οι καμπάνες των εκκλησιών σκορπούν χριστουγεννιάτικη νύχτα μέσα στα σκοτάδια, το αγγελικό μήνυμα για τη Γέννηση του Σωτήρα της ανθρωπότητας.

Πρώτοι οι ποιμένες της Βηθλεέμ και ύστερα οι Μάγοι της Ανατολής έτρεξαν να δουν με τα μάτια τους τον Σωτήρα του Κόσμου. Από τότε μέχρι σήμερα το σπήλαιο της Βηθλεέμ και το αστέρι των μάγων έγιναν τα σύμβολα που διαιωνίζουν στους κατοίκους της Γης το μήνυμα του αγγέλου που έφερε από τον ουρανό.

Η Γέννηση του Θεανθρώπου άνοιξε μια νέα εποχή στην ιστορία του κόσμου. Ολες οι ανθρώπινες φαντασίες για την ερμηνεία του δράματος που ζει ο άνθρωπος μέσα στη δίνη του ηθικού κακού και στον αστείρευτο καθημερινό πόνο του αποδείχθηκαν σκιώδεις επινοήσεις και εξαφανίστηκαν από τη διδασκαλία του Χριστού, του ήλιου της δικαιοσύνης.

Ουδεμία αρχαία φιλοσοφία ή ειδωλολατρική θρησκεία και ουδεμία άλλη ανθρώπινη αντίληψη ήταν σε θέση να συλλάβουν την άπειρη αγάπη του Θεού για τον αμαρτήσαντα άνθρωπο.

Με την αμαρτία τους οι πρωτόπλαστοι (γενάρχες μας) έγιναν υπόδικοι στη Δικαιοσύνη του Θεού και όλοι τους οι απόγονοι έγιναν αναρχικοί απέναντι στον Δημιουργό και στην ηθική τάξη.

Με την ενσάρκωση όμως του Υιού του Θεού χύθηκε η χάρη του Θεού και άνοιξαν πάλι οι πύλες του Παραδείσου. Αυτό είναι το πιο βαθύ νόημα των ολίγων λέξεων του αγγέλου της γεννήσεως προς τους ποιμένες της Βηθλεέμ.

Γιορτή πανανθρώπινης χαράς είναι τα Χριστούγεννα. Δεν είναι μόνο μια τυπική ανάμνηση του γεγονότος της Γέννησης του Κυρίου. Είναι μια γιορτή της εσωτερικής αναγέννησης που αισθάνεται κάθε πιστός χριστιανός. Ένα άλλο αστέρι ανατέλλει στον ορίζοντα των ψυχών.

Μια άλλη φάτνη γίνεται η ψυχή γιατί ζει την παρουσία του Θείου Βρέφους μέσα της. Γλυκά μηνύματα από την ουράνια πατρίδα μας και ευωδία πνευματική από τα αιώνια άνθη του παραδείσου χύνονται στα βάθη της. Αυτή τη νύχτα οι πιστοί όλου του κόσμου στολίζουν το δένδρο της ελπίδας τους και με τα χείλη τους ψάλλουν το «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ».

Οι Ηρώδες των αιώνων δεν θα σταθούν ικανοί να εξοντώσουν το βρέφος της Βηθλεέμ. Ούτε η θηριωδία του τουρκαλβανικού καθεστώτος θα μπορέσει να το εξαφανίσει από τις ψυχές των Ορθόδοξων Ελλήνων.

Κώστας Στούπης

Μέθουεν, ΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κυπριακή εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ