x
 

Κοινωνία

Το ακίνητό του αξίζει 5,4 εκατομμύρια δολάρια. Γιατί η φορολόγησή του είναι τόσο χαμηλή;

03 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Νέα Υόρκη είναι γνωστή για τα ακριβά ακίνητά της, αλλά ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών επωφελούνται από μια απροσδόκητη ευκαιρία: Οι φόροι ακίνητης περιουσίας σε μερικά από τα πιο φανταχτερά και περιζήτητα ακίνητα είναι συχνά πολύ χαμηλοί.

Η άλλη πλευρά; Οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες σπιτιών σε γειτονιές με χαμηλότερο εισόδημα καταλήγουν να επωμίζονται μεγάλο μέρος του βάρους.

Πάρτε, για παράδειγμα, ένα πέτρινο σπίτι αξίας 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο Park Slope του Μπρούκλιν. Ο ετήσιος λογαριασμός του φόρου ακίνητης περιουσίας είναι περίπου 12.000 δολάρια – περίπου το 0,2% της συνολικής αξίας του σπιτιού. Τώρα συγκρίνετε το ποσό αυτό με τον φόρο 7.500 δολαρίων για ένα σπίτι αξίας 780.000 δολαρίων στο Μπρονξ. Το φθηνότερο σπίτι έχει έναν πραγματικό συντελεστή φόρου ακίνητης περιουσίας σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο.

Και οι δύο λογαριασμοί είναι χαμηλότεροι από ό,τι σε μεγάλο μέρος των προαστίων, όπου οι φόροι ακίνητης περιουσίας για λιγότερο πολύτιμα σπίτια ξεπερνούν συνήθως τα 25.000 δολάρια.

«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο», δήλωσε ο Μαρκ Γιανγκ (Mark Young), 60 ετών, ιδιοκτήτης του πέτρινου σπιτιού.

Σχεδόν όλοι στη Νέα Υόρκη συμφωνούν μαζί του. Σύμφωνα με το σύστημα φορολογίας ακίνητης περιουσίας της πόλης, το οποίο επικρίνεται ευρέως ως αδιαφανές και άδικο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών με χαμηλότερο εισόδημα και οι ιδιοκτήτες μεγάλων πολυκατοικιών πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με την αξία των ακινήτων τους. Αρκετοί δήμαρχοι έχουν υποσχεθεί ανεπιτυχώς να διορθώσουν τις φυλετικές και οικονομικές ανισότητες που προκύπτουν.

Τώρα, μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας έχει καταστήσει πολύ πιο πιθανό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η πόλη να προβεί σε αλλαγές. Η απόφαση ήταν διαδικαστική, επιτρέποντας ουσιαστικά τη συνέχιση της υπόθεσης. Ομως το δικαστήριο απέρριψε ορισμένες από τις μεθόδους της πόλης που οδήγησαν στις ανισορροπίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση, εκπρόσωπος του Νομικού Τμήματος της πόλης δήλωσε ότι η πόλη εξακολουθεί να εξετάζει τα επόμενα βήματά της, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος είναι μέσω του πολιτειακού νομοθέτη. Ωστόσο, η Λιζ Γκαρσία (Liz Garcia), εκπρόσωπος του δημαρχείου, ανέφερε σε δήλωσή της ότι «το σύστημα φορολογίας ακινήτων της πόλης υπήρξε άδικο».

«Ο δήμαρχος Ανταμς ήταν ξεκάθαρος ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση», δήλωσε η ίδια.

Τα έσοδα από τους φόρους ακίνητης περιουσίας είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη Νέα Υόρκη: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η πόλη εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια από φόρους ακίνητης περιουσίας, που αντιστοιχούν περίπου στο 30% του συνολικού προϋπολογισμού των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο 83χρονος Ρίτσαρντ Ερντε (Richard Erde) αγόρασε το σπίτι του στο Park Slope το 1980 για περίπου 140.000 δολάρια. Είπε ότι «είδε το σπίτι να ανατιμάται τρομερά» – το σπίτι του σήμερα εκτιμάται από την πόλη σε σχεδόν 6,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο λογαριασμός φόρου ακίνητης περιουσίας του, ύψους περίπου 15.000 δολαρίων, δεν αντικατοπτρίζει αυτή την αύξηση.

«Είναι πολύ λιγότερο από ό,τι, για παράδειγμα, θα ήταν αν ζούσα στα Χάμπτονς», είπε.

Οι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη ακολουθούν μια γνωστή φόρμουλα για τον καθορισμό του φόρου. Πρώτον, η πόλη εκτιμά την αγοραστική αξία ενός σπιτιού. Στη συνέχεια, υπολογίζει την «εκτιμώμενη αξία», η οποία είναι ένα μικρότερο μέρος της συνολικής αγοραστικής αξίας. Τέλος, εφαρμόζει έναν φορολογικό συντελεστή στην εκτιμώμενη αξία για να υπολογίσει το ποσό που οφείλει ο ιδιοκτήτης.

Ωστόσο, η πολιτεία θέτει όρια στο πόσο γρήγορα μπορούν να αυξηθούν οι εκτιμώμενες αξίες. Αυτό ωφελεί ανθρώπους όπως ο κ. Ερντε σε γειτονιές όπως το Park Slope, όπου οι αγοραστικές αξίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, επειδή ουσιαστικά σημαίνει ότι οι λογαριασμοί των φόρων τους δεν θα αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο η αγοραστική αξία των σπιτιών τους.

Τα χάσματα γίνονται ακόμη πιο εμφανή όταν συγκρίνουμε τα συνιδιόκτητα κτίρια και τα ιδιόκτητα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες με τις ενοικιάσεις.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σχεδόν διαγράψει το πρώιμο εκλογικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ενδείξεων ότι η βάση των Δημοκρατικών έχει αρχίσει να συνενώνεται πίσω από τον Πρόεδρο παρά τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της χώρας, την οικονομία και την ηλικία του, σύμφωνα με νέα έρευνα των «New York Times» και «Siena College».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ