x
 

Κοινωνία

Το αμερικανικό παράδοξο της διαμαρτυρίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Είναι χαρακτηριστικά της αμερικανικής Ιστορίας: διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, πορείες, αναταραχές. Χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες αυτού που θα γινόταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις εικόνες και τους ήχους που αντηχούν στα κολλέγια και τα πανεπιστήμια της χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της ακτιβιστικής άνοιξης.

Οι ίδιες αυτές εκδηλώσεις αντιμετωπίζονται με εκνευρισμό, καταδίκη, θυμό, εκκλήσεις να σταματήσουν, και κατά καιρούς με τη χρήση της επιβολής του νόμου και επιθετικών τακτικών για να συμβεί αυτό.

«Η διαφωνία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Αλλά η διαφωνία δεν πρέπει ποτέ να οδηγεί σε αταξία», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνοψίζοντας το διαρκές εθνικό παράδοξο.

Οι Αμερικανοί τιμούν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται, να μιλούν, να αιτούνται την ικανοποίηση παραπόνων. Είναι κατοχυρωμένο στην πρώτη από τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Υπεραμύνονται των κοινωνικών δράσεων του παρελθόντος και αναγνωρίζουν τις προόδους προς την ισότητα που έκαναν οι προηγούμενες γενιές, συχνά με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας. Αλλά οι ίδιες αυτές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν θυμό και ξεκάθαρη αντίθεση όταν διαταράσσεται η ρουτίνα της ζωής, και να εγείρουν επιφυλακτικότητα ότι αυτοί που μιλούν είναι ξένοι που θέλουν να σπείρουν το χάος.

«Το ευρύ κοινό δεν συμπαθούσε τους διαδηλωτές για τα πολιτικά δικαιώματα. Το ευρύ κοινό αντιπαθούσε τους διαδηλωτές για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Και το ευρύ κοινό αντιπάθησε τους διαδηλωτές του γυναικείου κινήματος… και όλες τις διαμαρτυρίες που βασικά έχουν γίνει πηγαίνοντας τα πράγματα μπροστά», λέει ο Ρόμπερτ Σαπίρο (Robert Shapiro), καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ειδικός σε θέματα κοινής γνώμης στην αμερικανική πολιτική.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαμαρτυρίες δεν είχαν αντίκτυπο, λέει, ακόμη και αν αυτός δεν είναι άμεσος.

Οι διαδηλώσεις διογκώνονται και η αντίδραση σε αυτές επίσης

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν καλέσει τις διοικήσεις τους να διακόψουν τους οικονομικούς και άλλους δεσμούς με το Ισραήλ ή με εταιρείες που υποστηρίζουν, όπως λένε, τον πόλεμο.

Την ίδια ώρα, τριγμούς έχει προκαλέσει η αντίθεση στις διαδηλώσεις. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, υπό την πίεση να αποκαταστήσουν την τάξη και την ομαλή λειτουργία λίγο πριν από τις τελετές αποφοίτησης των κολεγίων, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα του λόγου, αλλά όχι τη διατάραξη της ζωής των άλλων φοιτητών ή την παραβίαση των κανόνων συμπεριφοράς.

Ο ραβίνος Μόσε Χάουερ (Moshe Hauer) διαφωνεί ότι η αναστάτωση είναι απαραίτητη και επισημαίνει τις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με άδειες και απαιτούμενες εγκρίσεις και όπου οι άνθρωποι έκαναν τη φωνή τους να ακουστεί χωρίς να μπλοκάρουν δρόμους ή να διαταράξουν τη ζωή.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δίκη-ορόσημο του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από την κατάθεση ενός μάρτυρα κατηγορίας ο οποίος είπε ψέματα στο εδώλιο και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς, δήλωσε χθες Τρίτη ένας δικηγόρος υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της τελικής αγόρευσης, καθώς πίεζε τους ενόρκους για αθώωση στην πρώτη ποινική υπόθεση εναντίον ενός πρώην Αμερικανού προέδρου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ