x

Πολιτική

Το Αν. Δικαστήριο επιτρέπει να δοθούν οι φορολογικές δηλώσεις Τραμπ στην Βουλή

23 Νοεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WSJ»). Το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα εμποδίσει σε μια Επιτροπή της Βουλής να έχει πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας μια προφανώς τελική ήττα στον πρώην πρόεδρο σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κ. Τραμπ για προσωρινή διαταγή, γνωστή ως αναστολή, που θα εμπόδιζε την Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής να λάβει τις φορολογικές δηλώσεις από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων. Η ανυπόγραφη εντολή του δικαστηρίου δεν σημείωσε διαφωνίες και, όπως είναι χαρακτηριστικό σε επείγοντα θέματα, δεν παρείχε καμία εξήγηση για το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράδοση των φορολογικών δηλώσεων και των αρχείων ελέγχου του κ. Τραμπ στους νομοθέτες τις επόμενες εβδομάδες. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το υπουργείο θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά δεν είπε πότε θα δοθούν τα έγγραφα στο Κογκρέσο.

Θα χρειαζόταν μια ξεχωριστή δράση Επιτροπής για να αποκαλυφθεί οτιδήποτε στο κοινό, και οι Δημοκρατικοί της αρμόδιας Επιτροπής Ways and Means δεν έχουν πει ακριβώς τι σχεδιάζουν να κάνουν με τα έγγραφα τις λίγες μέρες πριν χάσουν τον έλεγχο της Βουλής στο τέλος του χρόνου.

«Από τη Magna Carta, η αρχή της εποπτείας έχει τηρηθεί και σήμερα δεν διαφέρει», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Ρίτσαρντ Νιλ (Richard Neal), ο πρόεδρος της Επιτροπής. «Αυτό υπερβαίνει την πολιτική και η Επιτροπή θα ασκήσει τώρα την επίβλεψη που επιδιώξαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Τραμπ επέκρινε τη διάταξη νωρίς την Τετάρτη σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα του «Truth Social». «Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει χάσει την τιμή και το κύρος του και δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό σώμα, με τη χώρα μας να πληρώνει το τίμημα», έγραψε.

Οι δικηγόροι του κ. Τραμπ είπαν ότι αναμένουν οι φορολογικές του δηλώσεις να δημοσιοποιηθούν γρήγορα εάν παραδοθούν στο Κογκρέσο.

Οι φορολογικές δηλώσεις είναι συνήθως ιδιωτικές, αλλά ένας ομοσπονδιακός νόμος εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Ways and Means της Βουλής, επί του παρόντος του κ. Νιλ, να ζητήσει τις φορολογικές δηλώσεις οποιουδήποτε ατόμου από το IRS. Ο κ. Νιλ ζήτησε τις δηλώσεις του κ. Τραμπ στις αρχές του 2019 αφού οι Δημοκρατικοί ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών υπό τον τότε υπουργό Στίβεν Μνούτσιν αρνήθηκε να τους τις παραδώσει.

Επικαλούμενη το καταστατικό, η Επιτροπή μήνυσε το 2019 για να αναγκάσει την αποκάλυψη των φορολογικών δηλώσεων του κ. Τραμπ. Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τις αντιρρήσεις του για την παροχή των εγγράφων στο Κογκρέσο, αλλά οι δικηγόροι του κ. Τραμπ συνέχισαν τη δίκη. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής έχουν πει ότι χρειάζονται τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ για να δουν εάν η Εφορία ελέγχει σωστά τις προεδρικές δηλώσεις και να αξιολογήσει εάν απαιτείται πρόσθετη νομοθεσία. Το IRS ελέγχει τις φορολογικές δηλώσεις όλων των προέδρων, αν και δεν απαιτείται από το νόμο να το κάνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε οριστικά την Πέμπτη τη νομοθεσία για την προστασία των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ένα μνημειώδες βήμα σε μια μάχη δεκαετιών για την πανεθνική αναγνώριση τέτοιων ενώσεων που αντικατοπτρίζει μια εκπληκτική στροφή στην κοινωνική συμπεριφορά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας