x

Πολιτική

Δικαστήριο καταργεί το δικαίωμα ψήφου σε μη πολιτογραφημένους κατοίκους Νέας Υόρκης

28 Ιουνίου 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Η πόλη της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να αφήσει όσους δεν έχουν υπηκοότητα να ψηφίσουν για δήμαρχο και άλλους αξιωματούχους της πόλης, αποφάνθηκε δικαστής τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας τους Ρεπουμπλικανούς που αμφισβήτησαν το μέτρο ως αντισυνταγματικό.

Τον Ιανουάριο, η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που παραχώρησε εκτεταμένα δημοτικά δικαιώματα ψήφου σε μη πολίτες, αν και κανένας δεν είχε ψηφίσει ακόμη. Ο νόμος δεν επηρέαζε τις προεδρικές, το Κογκρέσο ή τις πολιτειακές εκλογές.

Οι υποστηρικτές του νόμου είπαν ότι έδωσε εκλογική φωνή σε πολλούς ανθρώπους που έχουν φτιάξει ένα σπίτι στην πόλη και πληρώνουν φόρους σε αυτή, αλλά αντιμετωπίζουν δύσκολους δρόμους για την ιθαγένεια.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Νέας Υόρκης, Νικ Λάνγκγουορθι (Nick Langworthy) και αρκετοί αιρετοί Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο νόμος παραβίαζε διατάξεις του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο της Πολιτείας που εκχωρεί συγκεκριμένα δικαιώματα ψήφου στους πολίτες.

Ο πολιτειακός δικαστής Ραλφ Πόρζιο (Ralph Porzio) συμφώνησε με το GOP.

«Αν και η ψήφος είναι ένα δικαίωμα που τόσοι πολλοί πολίτες θεωρούν δεδομένο, η πόλη της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να ‘παρακάμψει’ τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το Σύνταγμα», έγραψε ο Πόρζιο, του οποίου το δικαστήριο βρίσκεται στο Στάτεν Αϊλαντ.

Η απόφασή του εμποδίζει την πόλη να εγγράψει πιθανώς περισσότερους από 800.000 νέους ψηφοφόρους χωρίς αμερικανική υπηκοότητα.

Αυτός και άλλοι ενάγοντες κατηγόρησαν την κυβέρνηση της πόλης υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών ότι ψήφισε τον νόμο για κομματικό κέρδος.

«Ως γιος μεταναστών που ήρθαν νόμιμα σε αυτή τη χώρα και εργάστηκαν ακούραστα για να γίνουν πολίτες, θεωρώ ότι η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα που απονέμεται στους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο πολιτειακός βουλευτής Μιχαήλ Ταννούσης (Michael Tannousi) του οποίου οι γονείς ήταν αρχικά Ελληνες υπήκοοι. Εκπροσωπεί μέρη του Στάτεν Αϊλαντ και του Μπρούκλιν.

Η πόλη είπε ότι εξετάζει τα επόμενα βήματα. «Πρόκειται για μια απογοητευτική δικαστική απόφαση για ανθρώπους που εκτιμούν την ένταξη χιλιάδων περισσότερων Νεοϋορκέζων στη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Νομικό Τμήμα της πόλης.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών αποδοκίμασαν την απόφαση και προσβλέπουν σε ενδεχόμενη προσφυγή.

«Η απόφαση χτυπά τον πυρήνα της δημοκρατίας και των αξιών μας ως πόλης μεταναστών», δήλωσε ο Αχμέντ Μοχάμεντ (Ahmed Mohamed), νομικός διευθυντής του κεφαλαίου του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

Η πόλη είχε υποστηρίξει ότι το πολιτειακό Σύνταγμα αφήνει περιθώριο στην πόλη να θεσπίσει κανόνες για τις δικές της εκλογές και ότι ο νόμος θα βοηθούσε να διασφαλιστεί ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι αντιπροσωπευτικοί του πληθυσμού.

Νομικά κατοχυρωμένοι, οι μη πολίτες σε ηλικία ψήφου αποτελούν σχεδόν έναν στους εννέα από τα 7 εκατομμύρια κατοίκους της Νέας Υόρκης σε ηλικία ψήφου.

Περισσότερες από δώδεκα κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπουν σε μη πολίτες να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων 11 πόλεων στο Μέρυλαντ και δύο στο Βερμόντ. Στο Σαν Φρανσίσκο, οι μη πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε εκλογές σχολικών συμβουλίων. Η Νέα Υόρκη επέτρεψε το ίδιο για τρεις δεκαετίες, έως ότου η σχολική της επιτροπή διαλύθηκε το 2002.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, μια πρόταση να επιτρέπεται στους μη πολίτες να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, διατυπωνόταν για χρόνια πριν περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών τον Δεκέμβριο. Ενα μέλος του Συμβουλίου, ο Φραντσίσκο Μόγια (Francisco Moya), έμεινε άφωνος καθώς οραματιζόταν τη μητέρα του, μια μετανάστρια από τον Ισημερινό, να μπορεί να τον ψηφίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας