x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το ανακοινωθέν για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου

19 Νοεμβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβη ακόμα σε δύο νέες αγιοκατατάξεις, του ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτη της Μητρόπολης Κηφισίας και του Αρχιμανδρίτη Γερβασίου Παρασκευόπουλου της Μητρόπολης Πατρών.

Παράλληλα ασχολήθηκε με εκκλησιαστικής και διοικητικής φύσεως προβλήματα τα οποία ενεφύσησαν στην Ημιαυτόνομη Αρχιεπισκοπή της Κρήτης, αναφορικά με Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές. Επέβαλλε την ποινή της αργίας στον Επίσκοπο Τρωάδος Πέτρο, για θέματα συμπεριφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τρέχουσα Συνοδική περίοδο συμμετέχουν δύο ιεράρχες από την Αμερική ο σημερινός Νέας Ιερσέης Απόστολος και ο πρώην Νέας Ιερσέης και τωρινός Σάρδεων Ευάγγελος, ο οποίος, ως γνωστόν, διαμένει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Φανάρι εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Συνήλθεν, υπό την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς συνεδρίας αυτής του μηνός Νοεμβρίου την 16ην και 17ην ιδίου.

Κατ’ αυτήν ομοφώνω συνοδική αποφάσει κατετάγησαν εις το Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας:

α) ο Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος, και

β) ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αμφότεροι διακριθέντες επί οσιότητι και θυσιαστική διακονία του Χριστωνύμου λαού, εγχαραχθέντες εξ αρχής  ως Άγιοι εις  την συνείδησιν αυτού.

Εξάλλου, εξετασθείσης της περιπτώσεως του Επισκόπου Τρωάδος Πέτρου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος απεφάσισεν ομοφώνως όπως επιβληθή εις αυτόν η ποινή της αργίας.

Περί δε της περιπτώσεως των Επισκόπων Ευμενείας Ειρηναίου και Δορυλαίου Δαμασκηνού, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, ευρείας συζητήσεως γενομένης, επέβαλεν εις αυτούς ομοφώνως την ποινήν του περιορισμού άχρι καιρού εις τας οικείας αυτών Ιεράς Μονάς, ήτοι του Επισκόπου Ευμενείας εις την Μονήν Γουβερνέτου – Κυρίας των Αγγέλων και του Επισκόπου Δορυλαίου εις την Μονήν Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, αμφοτέρας ευρισκομένας εν τη περιοχή των Χανίων.

Επίσης, εκ των Αρχιμανδριτών του Οικουμενικού Θρόνου Πορφυρίου Μπικουβαράκη και Νικηφόρου Εικοσιδέκα αφηρέθησαν τα απονεμηθέντα αυτοίς εν καιρώ Πατριαρχικά οφφίκια.

Τέλος, εξητάσθησαν και πάντα τα λοιπά εν τη ημερησία διατάξει περιλαμβανόμενα θέματα διά τα οποία και ελήφθησαν αι δέουσαι αποφάσεις.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ελεύθερος χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγύησης αφέθηκε ο Ελληνοκύπριος φοιτητής - και πρώην τερματοφύλακας της ΠΑΕΕΚ - Γεώργιος Θεοδουλίδης (George Theodoulides), ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Κυριακή το πρωί, με την κατηγορία της κλοπής σε Εβραϊκή Συναγωγή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ