x

Πολιτική

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει στο Μέιν τη βοήθεια σε θρησκευτικά σχολεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη, 21 Ιουνίου, ότι το Μέιν δεν μπορεί να αποκλείσει τα θρησκευτικά σχολεία από ένα κρατικό πρόγραμμα διδάκτρων, την τελευταία απόφαση της συντηρητικής πλειοψηφίας που ευνοεί όλο και περισσότερο τον ρόλο της θρησκείας στη δημόσια ζωή.

Η ψήφος ήταν 6 κατά 3, με τους τρεις φιλελεύθερους δικαστές του δικαστηρίου να διαφωνούν.

Ο επικεφαλής των δικαστών Τζον Ρόμπερτς (John G. Roberts Jr.), γράφοντας για την πλειοψηφία, είπε ότι η απόφαση δεν απαιτεί από τα κράτη να υποστηρίζουν τη θρησκευτική εκπαίδευση. Ωστόσο, τα κράτη που επιλέγουν να επιδοτούν ιδιωτικά σχολεία, πρόσθεσε, δεν μπορούν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των θρησκευτικών.

Στη μειοψηφούσα διαφωνία, η δικαστής Σόνια Σοτομάγιορ (Sonia Sotomayor) και ο δικαστής Στέφεν Μπρέγιερ (Stephen G. Breyer) εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την οδηγία του δικαστηρίου για την ανάληψη θεμάτων θρησκείας στη δημόσια σφαίρα. Η δικαστής Σοτομάγιορ είπε ότι η απόφαση ήταν ένα ακόμη βήμα για την εξάρθρωση «του τείχους διαχωρισμού μεταξύ εκκλησίας και κράτους για το οποίο οι δημιουργοί (νομοθέτες) πάλεψαν να χτίσουν».

Η απόφαση ήταν η τελευταία σε μια σειρά νικών για θρησκευτικές ομάδες που επιτρέπουν έναν πολύ μεγαλύτερο ρόλο της θρησκείας στη δημόσια ζωή. Η επέκταση των θρησκευτικών δικαιωμάτων ήταν ένα έργο υπογραφής του δικαστηρίου υπό την ηγεσία του ανώτατου δικαστή Ρόμπερτς.

Μόλις τα τελευταία χρόνια, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ένα διαφορετικό κρατικό πρόγραμμα για την υποστήριξη ιδιωτικών σχολείων στη Μοντάνα πρέπει να περιλαμβάνει θρησκευτικά, ότι ένας σταυρός 40 ποδιών προς τιμήν των στρατιωτών που πέθαναν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα μπορούσε να παραμείνει σε κρατική περιουσία στα προάστια του Μέριλαντ, ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επιτρέψει σε εργοδότες με θρησκευτικές αντιρρήσεις να αρνηθούν την αντισύλληψη στις εργάτριες, ότι οι νόμοι περί διακρίσεων στην εργασία δεν ισχύουν για πολλούς δασκάλους σε θρησκευτικά σχολεία και ότι μια καθολική υπηρεσία κοινωνικών υπηρεσιών στη Φιλαδέλφεια θα μπορούσε να αψηφήσει τους κανόνες της πόλης και να αρνηθεί να συνεργαστεί με τα ζευγάρια ίδιου φύλου που υποβάλλουν αίτηση για ανάδοχοι γονείς.

Υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις στον ορίζοντα, συμπεριλαμβανομένης μιας που αφορά το αν ένας πρώην προπονητής ποδοσφαίρου γυμνασίου είχε το δικαίωμα να προσεύχεται στη γραμμή των 50 γιάρδων μετά τους αγώνες της ομάδας του, τότε οι αξιώσεις θρησκευτικής ελευθερίας είναι πιθανό να επικρατήσουν και σε αυτούς.

Η υπόθεση την Τρίτη προέκυψε από μήνυση που κατέθεσαν οικογένειες στο Μέιν που έστελναν ή ήθελαν να στείλουν τα παιδιά τους σε δύο θρησκευτικά σχολεία και αμφισβητούσαν ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα που απαιτεί από τις αγροτικές κοινότητες χωρίς δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να κανονίσουν την εκπαίδευση των μαθητών σε ένα από τα δύο.

Οι τοπικές σχολικές περιφέρειες μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με κοντινά δημόσια σχολεία ή μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο που επιλέγουν οι γονείς, εφόσον δεν είναι θρησκευτικό. Η απόφαση της Τρίτης θα αναγκάσει τις περιφέρειες να πληρώνουν δίδακτρα και σε θρησκευτικά σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας