x
 

Πολιτική

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της συμμετοχής του Τραμπ στις εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε τη Δευτέρα τον Ντόναλντ Τραμπ στα ψηφοδέλτια των προκριματικών εκλογών του 2024, απορρίπτοντας τις προσπάθειες των πολιτειών να θεωρήσουν τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο υπεύθυνο για την εξέγερση στο Καπιτώλιο.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν μία ημέρα πριν από τις προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης» ότι οι πολιτείες, χωρίς να έχει προηγηθεί δράση από το Κογκρέσο, δεν μπορούν να επικαλεστούν μια μετεμφυλιακή συνταγματική διάταξη για να εμποδίσουν τους προεδρικούς υποψηφίους να εμφανιστούν στα ψηφοδέλτια.

Ο Τραμπ ανήρτησε στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης του λίγο μετά τη δημοσίευση της απόφασης: «ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ!!!»

Το αποτέλεσμα τερματίζει τις προσπάθειες στο Κολοράντο, το Ιλινόις, το Μέιν και αλλού να εκδιωχθεί ο Τραμπ, ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματός του, από την εκλογική διαδικασία, λόγω των προσπαθειών του να αναιρέσει την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, με αποκορύφωμα την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η υπόθεση του Τραμπ ήταν η πρώτη στο Ανώτατο Δικαστήριο που ασχολείται με μια διάταξη της 14ης τροπολογίας που υιοθετήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο για να αποτρέψει πρώην αξιωματούχους που «εμπλέκονται σε εξέγερση» από το να κατέχουν ξανά αξίωμα.

(Τι είναι η «Σούπερ Τρίτη» και γιατί αποτελεί μια κομβική ημέρα για τις προκριματικές εκλογές)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, σε μια πρώτη στο είδος της απόφαση, είχε αποφασίσει ότι η διάταξη αυτή, το Αρθρο 3, μπορούσε να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με το δικαστήριο αυτό, υποκίνησε την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Το δικαστήριο τη Δευτέρα έκρινε ότι οι πολιτείες μπορούν να αποκλείουν τους υποψηφίους από τα πολιτειακά αξιώματα. «Αλλά οι Πολιτείες δεν έχουν καμία εξουσία βάσει του Συντάγματος να εφαρμόζουν το Αρθρο 3 έναντι των ομοσπονδιακών αξιωμάτων, ιδίως της Προεδρίας».

Ενώ και οι εννέα δικαστές συμφώνησαν ότι ο Τραμπ πρέπει να είναι στο ψηφοδέλτιο, υπήρξε έντονη διαφωνία από τα τρία φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου και μια ηπιότερη διαφωνία από τη συντηρητική δικαστή Εϊμι Κόνι Μπάρετ (Amy Coney Barrett) ότι οι συνάδελφοί τους το παρατράβηξαν με τον καθορισμό τού τι πρέπει να κάνει το Κογκρέσο για να αποκλείσει κάποιον από το ομοσπονδιακό αξίωμα.

Πάντως, δεν είναι σαφές αν η απόφαση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Κογκρέσο να αρνηθεί να επιβεβαιώσει την εκλογή του Τραμπ ή οποιουδήποτε άλλου προεδρικού υποψηφίου θεωρήσει ότι παραβίασε το Αρθρο 3.

Η υπόθεση είναι η πιο άμεση εμπλοκή του δικαστηρίου σε προεδρικές εκλογές από την υπόθεση Μπους κατά Γκορ, μια απόφαση που εκδόθηκε πριν από είκοσι πέντε χρόνια και ουσιαστικά έδωσε τις εκλογές του 2000 στον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους.

Οι δικηγόροι των Ρεπουμπλικανών και ανεξάρτητων ψηφοφόρων που προσέφυγαν για να αφαιρέσουν το όνομα του Τραμπ από το ψηφοδέλτιο του Κολοράντο είχαν υποστηρίξει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου συνιστούν εξέγερση και ότι υποκινήθηκε από τον Τραμπ. Είπαν ότι θα ήταν παράλογο να εφαρμόζεται το Αρθρο 3 σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την προεδρία ή ότι ο Τραμπ εξαιρείται κατά κάποιον τρόπο.

Οι δικηγόροι του Τραμπ προέβαλαν διάφορα επιχειρήματα για τους λόγους για τους οποίους η τροπολογία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τον κρατήσει εκτός ψηφοδελτίου. Υποστήριξαν ότι η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου δεν ήταν εξέγερση και, ακόμη και αν ήταν, ο Τραμπ δεν πήγε στο Καπιτώλιο ούτε συμμετείχε στους εξεγερμένους. Η διατύπωση της τροπολογίας αποκλείει επίσης την προεδρία και τους υποψήφιους για την προεδρία, είπαν. Επίσης, ακόμη και αν όλα αυτά τα επιχειρήματα αποτύγχαναν, είπαν, το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία για την αναβίωση του Αρθρου 3.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σχεδόν διαγράψει το πρώιμο εκλογικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ενδείξεων ότι η βάση των Δημοκρατικών έχει αρχίσει να συνενώνεται πίσω από τον Πρόεδρο παρά τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της χώρας, την οικονομία και την ηλικία του, σύμφωνα με νέα έρευνα των «New York Times» και «Siena College».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ