x
 

Πολιτική

Το Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται έτοιμο να αποφανθεί ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν κάποιο επίπεδο ασυλίας

25 Απριλίου 2024

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου φάνηκε έτοιμη την Πέμπτη να αποφανθεί ότι οι πρώην πρόεδροι έχουν κάποιο βαθμό ασυλίας από ποινική δίωξη, μια κίνηση που θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την ποινική υπόθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να ανατρέψει τις εκλογές του 2020.

Μια τέτοια απόφαση πιθανότατα θα έστελνε την υπόθεση πίσω στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, διατάσσοντάς το να κάνει διακρίσεις μεταξύ επίσημης και ιδιωτικής συμπεριφοράς. Θα ισοδυναμούσε με μια σημαντική δήλωση σχετικά με το εύρος της προεδρικής εξουσίας.

Αν και υπήρχε φαινομενική συναίνεση μεταξύ των δικαστών ότι η υπόθεση θα μπορούσε τελικά να προχωρήσει με βάση τις ιδιωτικές ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ, οι πρόσθετες διαδικασίες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη διεξαγωγή της δίκης πριν από τις εκλογές του 2024.

Υπήρχαν μόνο συνοπτικές αναφορές στο χρονοδιάγραμμα της δίκης και καμία ιδιαίτερη αίσθηση επείγοντος μεταξύ των πιο συντηρητικών δικαστών στο επιχείρημα της Πέμπτης. Αντίθετα, αρκετοί από αυτούς επέκριναν αυτό που πρότειναν ότι ασκείται πολιτική δίωξη βάσει νόμων που είπαν ότι δεν ταιριάζουν στην υπό κρίση υπόθεση.

Εάν το δικαστήριο μπλοκάρει ουσιαστικά μια έγκαιρη δίκη, ιδιαίτερα αφού ενήργησε γρήγορα τον Μάρτιο για να επαναφέρει τον Τραμπ στο ψηφοδέλτιο στο Κολοράντο, σίγουρα θα πυροδοτήσει σφοδρή κριτική από φιλελεύθερους και άλλους που θεωρούν τις ενέργειες του πρώην προέδρου ως επίθεση στη δημοκρατία και κανόνας δικαίου.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς Τζ., ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι είναι ο θεματοφύλακας του κύρους και της νομιμότητας του δικαστηρίου, είπε πως το εφετείο έκρινε, ότι ένας πρώην πρόεδρος μπορεί να διωχθεί για τις επίσημες πράξεις του «επειδή το γεγονός της δίωξης σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος φέρεται να ενήργησε κατά παράβαση των νόμων».

Ο Μάικλ Ρ. Ντρίμπεν, δικηγόρος στην ομάδα του ειδικού εισαγγελέα, είπε ότι το απόσπασμα ήταν ταυτολογικό, όρος που χρησιμοποίησε ο ανώτατος δικαστής.

«Γιατί δεν πρέπει είτε να το στείλουμε πίσω στο εφετείο είτε να εκδώσουμε μια γνώμη που να ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν είναι νόμος; ρώτησε ο ανώτατος δικαστής Ρόμπερτς.

Τέτοιες περαιτέρω διαδικασίες θα απαιτούσαν, φυσικά, χρόνο. Εάν ο Τραμπ επικρατήσει στις εκλογές, θα μπορούσε να διατάξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει τις κατηγορίες.

Η διαφωνία, η οποία διήρκεσε περισσότερες από δυόμισι ώρες, επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο εάν ο Τραμπ και άλλοι πρόεδροι θα μπορούσαν να διωχθούν για την επίσημη συμπεριφορά τους και στο πώς να διακρίνουν αυτές τις ενέργειες από τις ιδιωτικές.

Ο Τζον Σόιερ, δικηγόρος του Τραμπ, υποστήριξε απαντώντας σε υποθετικές ερωτήσεις, ότι οι προεδρικές εντολές για δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων ή πραξικόπημα θα μπορούσαν κάλλιστα να υπόκεινται σε ασυλία.

Όμως, αρκετοί από τους συντηρητικούς δικαστές φάνηκαν απρόθυμοι να εξετάσουν αυτά τα ερωτήματα ή τις λεπτομέρειες των κατηγοριών εναντίον του Τραμπ. Αντίθετα, είπαν ότι το δικαστήριο θα πρέπει να εκδώσει μια απόφαση που να ισχύει για την προεδρική εξουσία γενικά.

«Γράφουμε έναν κανόνα για τους αιώνες», είπε ο δικαστής Neil M. Gorsuch.

Ο δικαστής Brett M. Kavanaugh είπε επίσης ότι το δικαστήριο θα πρέπει να σκεφτεί το ευρύτερο μήνυμα της απόφασής του. «Αυτή η υπόθεση έχει τεράστιες επιπτώσεις για την προεδρία, για το μέλλον της προεδρίας, για το μέλλον της χώρας», είπε, προσθέτοντας: «Θα ανακυκλωθεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του σημερινού προέδρου ή του επόμενου προέδρου».

Ο δικαστής Samuel A. Alito Jr., σε μια αντιστροφή της συμβατικής αντίληψης της επίθεσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, είπε ότι μια απόφαση για τον κ. Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει τις δημοκρατικές αξίες.

«Μια σταθερή, δημοκρατική κοινωνία απαιτεί από έναν υποψήφιο που χάνει σε εκλογές, ακόμη και σε κοντινές, ακόμη και σε έντονες αμφισβητούμενες εκλογές, να εγκαταλείψει το αξίωμά του ειρηνικά», είπε, προσθέτοντας ότι η προοπτική της ποινικής δίωξης θα το καθιστούσε λιγότερο πιθανό.

«Αυτό δεν θα μας οδηγήσει σε έναν κύκλο που αποσταθεροποιεί τη λειτουργία της χώρας μας ως δημοκρατίας;» ρώτησε. «Και μπορούμε να κοιτάξουμε σε όλο τον κόσμο και να βρούμε χώρες όπου έχουμε δει αυτή τη διαδικασία, όπου ο ηττημένος ρίχνεται στη φυλακή».

Ο δικαστής Γκόρσουτς προσδιόρισε αυτό που είπε ότι ήταν μια άλλη αρνητική συνέπεια της επιτρεπόμενης δίωξης πρώην προέδρων. «Μου φαίνεται ότι ένα από τα κίνητρα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι οι πρόεδροι να προσπαθήσουν να συγχωρήσουν τον εαυτό τους», είπε.

Η δικαστής Sonia Sotomayor είπε ότι είχε διαφορετική αντίληψη. «Μια σταθερή δημοκρατική κοινωνία», είπε, «χρειάζεται την καλή πίστη των δημοσίων υπαλλήλων της».

Αν υπήρχε ένα μέλος της συντηρητικής πλειοψηφίας των έξι δικαστών του δικαστηρίου που φαινόταν έτοιμο να στείλει τουλάχιστον ένα μέρος της υπόθεσης σε δίκη στο εγγύς μέλλον, ήταν η δικαστής Amy Coney Barrett. Προκάλεσε ενστάσεις από τον κ. Σάουερ ότι, για παράδειγμα, η χρήση του Τραμπ «ενός ιδιώτη δικηγόρου που ήταν πρόθυμος να διαδώσει εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία για να πρωτοστατήσει στις προκλήσεις του για νέα εκλογικά αποτελέσματα» ήταν ιδιωτική συμπεριφορά.

Ο κ. Dreeben, ο κυβερνητικός δικηγόρος, είπε ότι δεν αμφισβητείται ότι ορισμένα μέρη της υπόθεσης αφορούσαν ιδιωτική συμπεριφορά.

«Όταν εργάζεστε με ιδιώτες δικηγόρους και έναν ιδιωτικό σύμβουλο δημοσίων σχέσεων για να συγκεντρώσετε δόλιες λίστες εκλογέων», είπε ο κ. Ντρίμπεν, «αυτό δεν είναι μέρος της δουλειάς ενός προέδρου».

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ