x

Πολιτισμός

Το Αρχαίο Δράμα και η Δημοκρατία στο επίκεντρο των «Διαλόγων» του ΙΣΝ

29 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ. Με φόντο τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης και θέμα «Σύγχρονες πολιτικές αξίες και αρχαίο δράμα», πραγματοποιήθηκαν οι 54οι κατά σειρά «Διάλογοι» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στην ταράτσα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το απόγευμα της Τετάρτης.

Το πάνελ των συνομιλητών αποτελούνταν από την Ειρήνη Μουντράκη, Θεατρολόγο, Υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων Εθνικού Θεάτρου και τον Επίτιμο και Ομότιμο Καθηγητή Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Βάλτερ Πούχνερ. Τον ρόλο της συντονίστριας, όπως κάθε φορά, είχε η δημοσιογράφος Αννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση διάρκειας μιάμισης και πλέον ώρας οι δύο συνομιλητές, μαζί με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά προσπάθησαν να προσεγγίσουν θέματα που αφορούν την Δημοκρατία και την σχέση της με τον Διάλογο και το Θέατρο, το Αρχαίο Δράμα και το αν και πόσο αυτό μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αρχών που μας καθορίζουν υπαρξιακά ως πολίτες, τη σύνδεση των τραγωδιών και κωμωδιών των Αρχαίων κλασσικών με τη σύγχρονη παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα αλλά και το κατά πόσο οι αξίες που προάγουν οι Αρχαίοι Ελληνες μέσω των έργων τους παραμένουν διαχρονικές, πανανθρώπινες και θεμελιώδεις.

«Κακώς θεωρούμε τη δημοκρατία κεκτημένη. Η δημοκρατία είναι κάτι που εξαφανίστηκε μία φορά στην παγκόσμια ιστορία από τον 4ο μέχρι τον 18ο αιώνα και είναι πολύ εύκολο να εξαφανιστεί ξανά. Όπως λέει μία Καναδό-Αμερικανή σκηνοθέτης, σύγχρονη μας, η Stella Taylor, “η δημοκρατία δεν υπάρχει αλλά όταν χαθεί θα μας λείψει”. Είναι λοιπόν κάτι το οποίο μπορεί να τρίζει, μπορεί να το αμφισβητούμε αλλά με έναν τρόπο υπάρχει ακόμα εδώ και θα μπορούσαμε ίσως, δεν ξέρω και αν θα μπορούσαμε, να το περιφρουρήσουμε», ανέφερε η Ειρήνη Μουντράκη. Σχετικά με τον ρόλο της κωμωδίας, σημείωσε πως «η κωμωδία είναι το κατεξοχήν πολιτικό θέατρο, δηλαδή ήταν ο τρόπος για να ελεγχθεί αυτό που κάνουν οι πολιτικοί στην Αθήνα και για αυτό ήταν και πολύ δεικτική, δηλαδή πολύ καυστική και είχαν και το δικαίωμα της παρρησίας και του ονομαστί κωμωδείν οι ποιητές για να μπορούν να κρίνουν από σκηνής αυτό που συμβαίνει. Και εξού και η αμηχανία μας τώρα όταν πάμε να κάνουμε κωμωδία 25 αιώνες μετά, που είναι όλο πολιτικά γεγονότα, όλο πρόσωπα της εποχής. Δείχνει όμως αυτή τη δυνατότητα της τέχνης να ελέγχει από σκηνής την πολιτική ζωή».

Αναφερόμενος στην αξία του Διαλόγου, ο Βάλτερ Πούχνερ ανέφερε πως «στην εκκλησία του Δήμου, ας πούμε, ένας ρήτορας εξέθετε την άποψή του, μετά ένας άλλος, κλπ και γινόταν η ψηφοφορία. Όταν μιλάμε σήμερα για διάλογο εννοούμε κάτι άλλο, να καθίσουμε μαζί, να καταλάβει ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό γίνεται και στο Facebook. Λείπει όμως το σώμα και ο διάλογος δεν είναι μόνο ο λόγος. Είναι το σώμα ολόκληρο, είναι πώς τα λέω. Αυτό δεν μπορώ να το γράψω. Η έκφραση του προσώπου μου, τα μάτια μου… Μπορεί να πω κάτι και να σου κλείνω το μάτι και καταλαβαίνεις ότι εννοώ κάτι άλλο. Χάνονται ολόκληροι κόσμοι εκφραστικότητας κατά αυτόν τον τρόπο». Σχετικά με την αρχαία τραγωδία, δήλωσε πως: «η αρχαία τραγωδία είχε έναν μηχανισμό που ξεκινάει από την Ύβρη, δηλαδή κάποιος άνθρωπος, θνητός, ξεπερνάει τους νόμους των Θεών και τιμωρείται για αυτό. Και σήμερα είμαστε σε μια παράλληλη κατάσταση ότι παραβαίνουμε τους νόμους της φύσης, τα απόλυτα δεδομένα. Και με την φύση δεν μπορείς να διαπραγματευτείς, να της πεις «Εγώ τούτο», είναι αυτό που είναι. Και είμαστε και εμείς φύση. Δηλαδή παραβιάζουμε τον οργανισμό μας και αυτό το κάνει ο εγκέφαλος. Μα έχεις σκεφτεί ποια σειρά τυχαίων συμπτώσεων δημιούργησε αυτόν τον πλανήτη, όπου μπορεί να δημιουργηθεί ζωή και ένας εγκέφαλος που μπορεί να τα σκεφτεί και όλα αυτά;».

Η συζήτηση αποτέλεσε το εφαλτήριο για μια σειρά συζητήσεων των Διαλόγων με θέμα τις πολιτικές αξίες και σταθερές, που παρόλο που διακυβεύονται ή αμφισβητούνται συχνά στην εποχή μας, αποτελούν ιδεατό και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς για τη δημοκρατία και την κοινωνία διεθνώς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΙΣΙ. Όταν οι 30 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι τον Νοέμβριο για να καταστρώσουν περαιτέρω σχέδια βοήθειας για την Ουκρανία και τους περιφερειακούς παράγοντες υπό την πίεση της Ρωσίας, υπήρξε μια "ηχηρή" απουσία: της Γαλλίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας