x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το… ασυγχώρητο λάθος του Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον (Boris Johnson), είναι πιθανό να αναγκαστεί να παραιτηθεί για κάτι που σε πολλές χώρες του Κόσμου θεωρείται «για ψύλλου πήδημα»: Γιατί ενδέχεται να είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον παραβρέθηκε σε πάρτι στον κήπο του πρωθυπουργικού γραφείου, στην Downing Street για περίπου 100 άτομα, κάτι που απαγορευόταν από τα μέτρα που η κυβέρνησή του είχε πάρει για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει παραπληροφορήσει το Κοινοβούλιο γιατί «δεν γνώριζε» πως αυτό ήταν παράνομο. «Δηλώνω απόλυτα κατηγορηματικά», είπε, «ότι κανείς δεν μου είπε πως αυτή η εκδήλωση είναι ενάντια στους κανονισμούς. Οταν πήγα στο πάρτι μέσα στον κήπο νόμιζα ότι παρακολουθούσα μία εκδήλωση που είχε σχέση με τη δουλειά μου».

Ομως ένας πρώην βοηθός του έχει αναφέρει ότι «είναι διατεθειμένος να δηλώσει υπό όρκο», ότι τον προειδοποίησε πως αν πήγαινε θα παραβίαζε τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Το πάρτι έγινε τον Μάιο του 2020.

Επιπλέον, τη βραδιά πριν την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε πάρτι του προσωπικού τού γραφείου του.

Την άλλη μέρα η Βασίλισσα καθόταν μόνη της στην εκκλησία όπου εψάλη η Εξόδιος Ακολουθία του συζύγου της για να μην παραβιαστούν τα κυβερνητικά μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο Τζόνσον απολογήθηκε στο Παλάτι γι’ αυτό: «Απολογούμαι», είπε, «ειλικρινά γι’ αυτό που συνέβη. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επαναλάβω τη λύπη μου στην βασίλισσα και στη χώρα για τις λάθος αποφάσεις που ελήφθησαν και για τις οποίες παίρνω ακέραια την ευθύνη».

Υπουργοί της κυβέρνησής του βρήκαν την ευκαιρία να δηλώσουν ότι αν αποδειχθεί πως έχει παραπληροφορήσει το Κοινοβούλιο, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ο Τζόνσον έχει διαπράξει αρκετά λάθη παρόμοιας φύσης στα χρόνια που είναι πρωθυπουργός. Τούτο όμως το λάθος του, υποστηρίζουν πολλοί, είναι διαφορετικό. Είναι πολύ πιο σοβαρό. Εχει να κάνει με τον θεσμό του Κοινοβουλίου.

Η υποκρισία του άλλα να ισχύουν για τον λαό και άλλα για την εξουσία, έχει προκαλέσει θυμό, δυσπιστία, ειρωνικά σχόλια, που δύσκολα θα ξεπεραστούν χωρίς ο λαός να «μυρίσει αίμα».

Ισως τα γεγονότα αυτά, που συμβαίνουν βασικά μόνο στις αγγλοσαξονικές χώρες, να αφήνουν παγερά αδιάφορο τον υπόλοιπο Κόσμο που τα μάτια τους έχουν δει μύρια όσα και άρα δεν εντυπωσιάζονται.

Αποτελεί όμως το γεγονός αυτό και μια ελπίδα, μία επιβεβαίωση ότι ο σεβασμός στην αλήθεια και στην νοημοσύνη του λαού ισχύουν ακόμα, και ότι οι πολιτικοί που τις καταπατούν, σε μερικές τουλάχιστον χώρες, πληρώνουν υψηλό τίμημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία η στήλη αυτή επεσήμανε ότι η σύγκρουση δεν ήταν παρά η κορυφή ενός παγόβουνου με την έννοια μιας δημιουργούμενης μεγάλης διεθνούς κρίσης η οποία ήταν μοιραίο να ξεπεράσει τα όρια της περιφερειακής αναμέτρησης και να προσλάβει διηπειρωτικές, ακόμη και παγκόσμιες διαστάσεις.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

«Αποστολή…», η νέα σειρά ταξιδιωτικού ντοκιμαντέρ του «Ε.Κ.» με την Κλέλια Χαρίση (Trailer)

Κάθε Σαββατοκύριακο ο «Εθνικός Κήρυκας» και η Κλέλια Χαρίση θα έχουν .

Ενας τραυματίας από έκρηξη σε κατάστημα κοντά στον Σταθμό Λαρίσης

ΑΘΗΝΑ. Εκρηξη σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κατάστημα κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, σημαίνοντας συναγερμό στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας