x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το «BBC» για τους Χριστιανούς στη Γάζα και τον αγώνα τους για επιβίωση εν μέσω βομβαρδισμών

06 Νοεμβρίου 2023

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. Οταν οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, εκατοντάδες χιλιάδες δεν ακολούθησαν την εντολή.

Πολλοί από τη μικρή χριστιανική κοινότητα, η οποία αριθμεί περίπου 1.000 άτομα, πήραν αντ’ αυτού τις οικογένειές τους και πήγαν να μείνουν στις εκκλησίες τους, θεωρώντας ότι εκεί θα ήταν ασφαλείς, όπως συνέβη και σε προηγούμενους γύρους μαχών μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

Μετά από μια θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε ένα βοηθητικό κτίριο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου -στην οποία βρίσκεται μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου- χάθηκε κάθε αίσθηση ασφάλειας, αναφέρει το «BBC» σε σχετικό δημοσίευμά του.

Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τον χώρο όπου βρισκόταν την ελληνορθόδοξη εκκλησία, η οποία καταστράφηκε μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023.
(AP Photo/Abed Khaled)

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χαρακτήρισε την επίθεση «έγκλημα πολέμου», ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στόχος ήταν ένα κοντινό κέντρο διοίκησης της Χαμάς που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση ρουκετών.

Μέσα σε σκηνές απόγνωσης, τα σώματα νεκρών που συνθλίφθηκαν, τοποθετήθηκαν τυλιγμένα σε λευκά σεντόνια στο προαύλιο της εκκλησίας για μια μαζική κηδεία στις 20 Οκτωβρίου. Δεκαοκτώ χριστιανές γυναίκες, άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι εκκλησίες πραγματοποίησαν ειδικές προσευχές για να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε όλους όσους υποφέρουν στη Γάζα και να μνημονεύσουν τους νεκρούς. Πολλοί χριστιανοί της Γάζας έχουν συγγενείς εκεί, αν και το σύστημα αδειών του Ισραήλ έχει καταστήσει δύσκολη τη συνάντησή τους τα τελευταία χρόνια.

Σε μια εκκλησία στο Beit Sahour, η Shireen Awwad ανάβει ένα κερί για τη θεία της που σκοτώθηκε στον Αγιο Πορφύριο.

«Είμαι πραγματικά συντετριμμένη. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε, έχουμε παραλύσει», λέει.

Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος τελεί νεκρώσιμη προσευχή για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν μια ελληνορθόδοξη εκκλησία, στην πόλη της Γάζας, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

Η Shireen έχει ακόμα ξαδέρφια και θείους στην πόλη της Γάζας καθώς και μια άλλη θεία, η οποία τραυματίστηκε στην έκρηξη της εκκλησίας και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επέμβαση αντικατάστασης ισχίου χωρίς αναισθησία στο νοσοκομείο Shifa λόγω της έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

Λέει ότι οι συγγενείς της είναι περήφανοι γηγενείς της Γάζας που παρέμειναν εκεί κατά τη διάρκεια των διαδοχικών πολέμων.

«Κάθε φορά που τους ρωτούσαμε: ‘θέλετε να φύγετε;’ έλεγαν: ‘Όχι, αυτές είναι οι ρίζες μας. Εδώ γεννηθήκαμε’», λέει η Shireen. «Αλλά αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, δεν ξέρουν αν θέλουν να μείνουν, δηλαδή αν όντως επιβιώσουν».

Ο χριστιανικός πληθυσμός της μικρής παράκτιας λωρίδας έχει μακρά ιστορία. Ο Άγιος Πορφύριος ήταν επίσκοπος της Γάζας τον πέμπτο αιώνα, ο τάφος του οποίου βρίσκεται κάτω από την εκκλησία.

Πολλοί χριστιανοί έχουν φύγει, ιδίως μετά το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Γάζας. Το Ισραήλ, όπως και πολλές άλλες χώρες, χαρακτηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα ως τρομοκρατική ομάδα.

Ο αιδεσιμότατος Dr. Munther Isaac, Λουθηρανός πάστορας στη Βηθλεέμ, λέει ότι μετά τα γεγονότα στη Γάζα αισθάνεται «σοκαρισμένος και συντετριμμένος».

Φοβάται επίσης για το μέλλον μιας από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο.

Μια Παλαιστίνια πενθεί πάνω από τους νεκρούς συγγενείς της της που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν μια ελληνορθόδοξη εκκλησία, στην πόλη της Γάζας, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023. (AP Photo/Abed Khaled)

«Στο πρώτο συμβούλιο των Εκκλησιών, υπήρχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Γάζας», λέει. «Ανησυχούμε για κάθε ανθρώπινη ζωή, αλλά όταν όλα τελειώσουν, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας είναι ότι αυτή η μακρά, μακρά παράδοση της χριστιανικής παρουσίας στη Γάζα μπορεί να φτάσει στο τέλος της».

Ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καλέσει σε κατάπαυση του πυρός, οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί εκφράζουν απογοήτευση για τα δημόσια σχόλια άλλων ηγετών της Εκκλησίας σχετικά με τον πόλεμο, ιδιαίτερα του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι, ο οποίος είναι επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Κοινότητας που αριθμεί 85 εκατομμύρια μέλη.

Οι Αγγλικανοί στη Δυτική Όχθη τον κατηγόρησαν ότι δίνει προτεραιότητα σε «εγχώριες βρετανικές οικουμενικές και πολιτικές εκτιμήσεις» έναντι της αναγνώρισης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Στην πόλη της Γάζας, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί την περασμένη εβδομάδα μετέτρεψαν το Ελληνορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο σε ερείπια, ο Γιώργος Αντόν παρακολουθεί με απόγνωση.

«Είμαστε αθώοι άνθρωποι. Δεν έχουμε καμία απολύτως ανάμειξη στην πολιτική ή στη στρατιωτική δραστηριότητα. Είμαστε πολίτες. Γιατί πρέπει να γίνουμε στόχος; Για ποιο λόγο;», αναρωτιέται.

Ο Αγιος Πορφύριος στη Γάζα. Φωτογραφία: απόσπασμα από βίντεο YouTube/Church of Saint Porphyrius

«Εχουμε χάσει πολλούς φίλους. Κάποιοι εκκενώθηκαν στην (νότια πόλη) Καν Γιουνίς για να μείνουν με τους συγγενείς τους και σκοτώθηκαν όλοι. Τους χτύπησε ρουκέτα και όλα τα κτίρια γκρεμίστηκαν πάνω στα κεφάλια τους. Είναι όλοι νεκροί, αλλά δεν έχουμε χρόνο να λυπηθούμε.

«Κάθε μέρα ακούς ότι αυτό το άτομο σκοτώθηκε, αυτή η οικογένεια, αυτό το σπίτι καταστράφηκε, αυτός ο θεσμός εξαλείφθηκε. Δεν μπορούμε να τα σηκώσουμε όλα αυτά».

Ο ίδιος δεσμεύεται να παραμείνει στην εκκλησία με την οικογένειά του.

«Μας έχουν καλέσει τόσοι πολλοί να εκκενώσουμε, αλλά εμείς δεν θα φύγουμε», λέει. «Εδώ ανήκουμε. Αυτό είναι το σπίτι μας».

Πηγή: «BBC»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ