x

Πολιτισμός

Το Carnegie Hall τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη – Ο παραγωγός Λάμπρος Ντίνος μιλά στον «Ε.Κ.»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια μουσική πανδαισία βγαλμένη από τις κορυφαίες δημιουργίες του θρυλικού Ελληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη υπόσχονται οι συντελεστές της αφιερωματικής συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο φημισμένο θέατρο του Carnegie Hall (Κάρνεγκι Χολ).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής Stageworks Entertainment Group, Λάμπρος Ντίνος, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») έκανε λόγο για την υλοποίηση ενός στόχου που είχε τεθεί από την περίοδο που ο Μίκης Θεοδωράκης βρισκόταν εν ζωή, ενώ μίλησε και για τη διαχρονική σημασία του έργου του, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Ντίνο, κατ’ αρχήν ποια είναι τα συναισθήματά σας για αυτήν τη συναυλία εις μνήμην του Μίκη Θεοδωράκη στη Νέα Υόρκη, με όλους αυτούς τους αξιόλογους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν;

Λάμπρος Ντίνος: Συγκίνηση, ευθύνη, υπερηφάνεια. Συγκίνηση για τους προφανείς λόγους, ευθύνη για να πάνε όλα καλά σε μία τόσο μεγάλη παραγωγή και υπερηφάνεια που αξιώθηκα να οργανώσω αυτή την εκδήλωση στη μνήμη του παγκόσμιου Ελληνα Μίκη Θεοδωράκη, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στην καρδιά της Ομογένειας. Ξέρετε, είχα την τιμή και την χαρά να ζήσω πολλές στιγμές μαζί του, όταν από το 1989 και μέχρι το 1997, συνεργάστηκα μαζί του σε αρκετές παρουσιάσεις έργων του, μεταξύ των οποίων το Μπαλέτο Ζορμπάς σε περιοδεία στην Αίγυπτο, το Canto Olympico στο Ηρώδειο, καθώς και τις πρώτες παρουσιάσεις στην Ελλάδα των 2 από τις όπερες που συνέθεσε, της Μήδειας και της Ηλέκτρας, επίσης στο Ηρώδειο. Ευτύχησα λοιπόν να αποκτήσω μία προσωπική σχέση μαζί του. Από εκεί και μετά, θεωρώ ότι ο Μίκης δεν είναι απλά ένας Ελληνας συνθέτης, είναι από τους λίγους που έχουν κουβαλήσει στις πλάτες τους τη χώρα μας, σε όλον τον κόσμο. Σημειωτέον ότι μιλάγαμε με την Μαργαρίτα την Θεοδωράκη, επικεφαλής της ορχήστρας, από πέρυσι το καλοκαίρι για μια συναυλία στη Νέα Υόρκη, προς τιμήν του Μίκη. Δυστυχώς, μετατράπηκε σε μία εκδήλωση στη μνήμη του, σε ένα εμβληματικό θέατρο, όπως το Carnegie Hall (Κάρνεγκι Χολ), όπως άλλωστε αρμόζει στο μέγεθος του Μίκη.

Ο παραγωγός Λάμπρος Ντινος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του ιδίου στον «Ε.Κ.»

«Ε.Κ.»: Τι θα περιλαμβάνει το μουσικό πρόγραμμα που θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ;

Λ. Ντίνος: Το έργο του Μίκη είναι ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας, που έχει αγκαλιαστεί διεθνώς, που έχει τραγουδηθεί και από τους Μπιτλς (Beatles), την Σέρλεϊ Μπάσεϊ (Shirley Bassey), την Τζόαν Μπαέζ (Joan Baez), την Εντιθ Πιάφ (Edith Piaf)… Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιλογές τραγουδιών από όλους τους κύκλους του και θα ανοίξει με την εξαιρετική πιανίστα και συνθέτη, Αθηνά Αδαμοπούλου. Τη σκυτάλη θα πάρει  η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» που εκπροσωπεί και ταξιδεύει το έργο του Μίκη ανά τον κόσμο, η χορωδία CNY vocal Ensemble υπό τον Φύτο Στράτη και βέβαια οι εξαιρετικοί σολίστες, με πρώτο τον Κώστα Μακεδόνα, αλλά και την Ηρώ, καθώς και τους νεότερους Μπάμπη Βελισσάριο, Σαβέρια Μαργιολά και  Αγγελο Θεοδωράκη, τον εγγονό του! Ο άλλος εγγονός του Μίκη, ο Στέφανος είναι μόνιμα στην ορχήστρα και παίζει κρουστά. Παρουσιαστής της όλης βραδιάς, της όλης συναυλίας, θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας. Και ίσως υπάρξουν και κάποιες ακόμη συμμετοχές – έκπληξη, θα δούμε.

«Ε.Κ.»: Κύριε Ντίνο, ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το κυρίαρχο στοιχείο του έργου του Θεοδωράκη, ο οποίος, αντικειμενικά μιλώντας, άγγιξε με τις συνθέσεις του από την ελίτ μέχρι τον απλό λαϊκό Ελληνα;

Λ. Ντίνος: Η έμπνευσή του φυσικά. Η μουσική που κύλαγε στις φλέβες του και το απύθμενο ταλέντο του. Ξέρετε, τα έργα του δεν ήταν ξέχωρα από την Ιστορία της χώρας, από την εκάστοτε στιγμή – περίοδο που πέρναγε η πατρίδα μας. Ο Μίκης έκανε τον κάθε Ελληνα, από τον πιο διανοούμενο μέχρι τον πιο απλό εργαζόμενο Ελληνα να τραγουδάει ποιητές! Να τραγουδάει στίχους Ελύτη, Ρίτσου, Σεφέρη, Αναγνωστάκη, κ.ά.. Δεν είναι μικρό πράγμα να παίρνεις τους ποιητές σου, να τους κάνεις τραγούδια και να φτάνουν στο στόμα του κόσμου. Και όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία σε όλο τον κόσμο, ακόμη και υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης, για να μην ξεχνάμε και την πολιτική του δράση. Τι να πρωτοπεί κανείς; Ο Μίκης σφράγισε με την πολύπλευρη παρουσία του την Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Αυτός ήταν ο Μίκης…

«Ε.Κ.»: Την παραγωγή της συναυλίας υπογράφει η Stageworks Entertainment Group. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη νεοσύστατη εταιρεία.

Λ. Ντίνος: Η Stageworks Entertainment Group είναι μια νέα εταιρεία, με βασικό μέτοχο τον κύριο Γιώργο Αλεξανδρή, έναν Πειραιώτη επιχειρηματία, με τον οποίο μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: να συνεχίσουμε συστηματικά, με συνέχεια και συνέπεια την παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού κ.λπ., τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ομογένεια. Και όχι μόνο στη Νέα Υόρκη… Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδημιουργηθεί η πολιτισμική ζεύξη μεταξύ Ομογένειας και Ελλάδας, διότι ο πολιτισμός μας εμπεριέχει τη γλώσσα, τη μουσική, την έκφραση, τα ήθη και τα έθιμα που κρατάνε ζωντανή τη μνήμη της πατρίδας. Αυτό πιστεύουμε και αυτό θα κάνουμε.

Ελπίζουμε λοιπόν η Ομογένεια να αγκαλιάσει αυτή μας την πρωτοβουλία και πάνω απ όλα να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου μας Ελληνα Μίκη Θεοδωράκη και να είμαστε όλοι εκεί!

Τα εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά από το site του Carnegie Hall (Κάρνεγκι Χολ), από το Box Office του Θεάτρου και μέσω επικοινωνίας στο (646) 5957303 ή με email στο info@stageworks.gr για όσους θέλουν να πάρουν τα εισιτήριά τους στην Αστόρια ή να τους αποσταλούν με κούριερ, όπου θελήσουν.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο στόχος της εταιρείας Κορρές για τη διείσδυση του brand στους Millennials της αγοράς των ΗΠΑ, μετά τη στρατηγική συμφωνία που έκανε με την Morgan Stanley, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, προωθώντας περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς αγορές, πέτυχε στο έπακρο με τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος 750 τετραγωνικών ποδιών.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας