x
 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Το χρήμα στην πολιτική και οι επιπτώσεις στη δημοκρατία

«Κοιτάξτε, δεν είμαι νέος. Αυτό δεν είναι μυστικό», λέει ένας χαμογελαστός Μπάιντεν κοιτάζοντας κατευθείαν την κάμερα. «Αλλά να ποιο είναι το θέμα: Γνωρίζω πώς να λύνω τα προβλήματα που απασχολούν τον αμερικανικό λαό».

Αυτή είναι η πρώτη διαφήμιση του Μπάιντεν μετά τη δυναμική ομιλία του στο Κογκρέσο, με την οποία επιχειρεί να θέσει οριστικό τέλος στην κριτική που δέχεται για το θέμα της ηλικίας του.

Ποιο είναι το κόστος αυτής της διαφημιστικής εκστρατείας; Τριάντα $30 εκατομμύρια.

Το ότι η εκστρατεία για την εκλογή ενός πολιτικού και κυρίως ενός υποψηφίου για την προεδρία χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται π.χ. για την πώληση μιας μάρκας σαπουνιού, δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τεκμηριώνεται πλήρως στα κλασικά βιβλία «Η πώληση του προέδρου 1968», Νίξον-Αγκνιου ενάντια Χάμφρεϊ-Μάσκιν, του Τζο ΜακΓκίνις (Joe McGinniss) και από μια σειρά βιβλίων του Τέοντορ Χ. Γουάιτ (Theodore Η. White).

Αν μη τι άλλο με την πάροδο του χρόνου η μέθοδος βελτιώνεται με νέες τεχνολογίες που κάνουν το μάρκετινγκ πιο αποτελεσματικό.

Παράλληλα, όμως αυξάνεται το ποσό που δαπανάται για την εκλογή ενός πολιτικού, με μεγαλύτερο αυτό των προεδρικών εκλογών.

Υπολογίζεται ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές θα είναι οι πιο ακριβές στην Ιστορία. Οι εκλογές του 2020 στοίχισαν 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φέτος υπολογίζεται ότι θα το ξεπεράσουν αυτό το αστρονομικό ποσό.

Eνα ποσοστό λιγότερο από το 1/4 του συνόλου προέρχεται από μικρούς δωρητές – λιγότερα από $250. Το υπόλοιπο από μεγάλους.

Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στις δωρεές, αλλά και πολλά «παράθυρα» που επιτρέπουν τη νόμιμη δωρεά μεγάλων χρηματικών ποσών.

Επομένως, μια ερώτηση που τίθεται για χρόνια -και αποκτά μεγαλύτερη εγρήγορση με την πάροδο των χρόνων- είναι πώς το χρήμα επηρεάζει τις εκλογές και επομένως την ίδια τη δημοκρατία;

Διαθέτουμε, εγώ που απλά ψηφίζω, ο άλλος που δωρίζει $250 και κάποιος άλλος που δωρίζει $100.000 και περισσότερα, την ίδια «ψήφο»;

Δεν αλλοιώνει το χρήμα την ουσία και το πνεύμα της δημοκρατίας; Δεν γέρνει την πλάστιγγα προς τους πλούσιους δωρητές, οι οποίοι βέβαια δεν προσφέρουν τα λεφτά τους μόνο από πατριωτισμό;

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που όμως είναι τέτοια η αλληλεξάρτηση πολιτικών-δωρητών που και να συζητηθεί είναι για την τιμή των όπλων.

Κατά τα άλλα κοπτόμαστε για την δημοκρατία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν σταματούσε να πλέκει το εγκώμιο της Ομογένειας ένας Ελληνας βουλευτής που παρακολούθησε μια από τις πρόσφατες παρελάσεις μας στις ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ