x
 

Πολιτισμός

«Το Χρονικό της Λήμνου: Μύθος – Ιστορία – Κληρονομιά», του Δ. Πλάντζου

ΑΘΗΝΑ. Το βιβλίο «Το Χρονικό της Λήμνου: Μύθος – Ιστορία – Κληρονομιά», του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρη Πλάντζου, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο από τις Εκδόσεις Καπόν, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα «Doro Levi» της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.

Το συγγραφικό έργο παρουσίασαν κατά σειρά η κ. Ραχήλ Καπόν, εκπροσωπώντας τις Εκδόσεις Καπόν, ο κ. Εμανουέλε Πάπι (Emanuele Papi), διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και ο κ. Γιώργος Τσιμούρης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Κάρλο Ντε Ντομένικο (Carlo De Domenico), από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών.

«Η δημοσίευση αυτή τυγχάνει εξαιρετικής εκδοτικής επιμέλειας και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα διάδοσης της επιστημονικής γνώσης προς στο ευρύ κοινό, γραμμένη από έναν ικανότατο ακαδημαϊκό, ο οποίος μάλιστα έχει καταγωγή από το νησί. Το ενδιαφέρον για τη Σχολή μας πηγάζει, πέραν των παραπάνω, από την ενός αιώνα πια σύνδεσή της με τη Λήμνο: από το 1923 μέχρι σήμερα, δεκάδες Ιταλοί αρχαιολόγοι έχουν περάσει μεγάλα διαστήματα της ύπαρξής τους ερευνώντας και ανασκάπτοντας τρεις από τις σημαντικότερες τοποθεσίες: την Ηφαιστία, το ιερό της Χλόης και την Πολιόχνη», είπε ο κ. Πάπι προβαίνοντας εν συνεχεία σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα αναδρομή στη μακραίωνη σχέση των Ιταλών με το εν λόγω νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Παρουσίαση του βιβλίου του «Το Χρονικό της Λήμνου: Μύθος – Ιστορία – Κληρονομιά», την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

Οταν στο βήμα ανέβηκε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Πλάντζος, αφού ευχαρίστησε όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν στο προκείμενο σύγγραμμα, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς αποφάσισα να τολμήσω να γράψω το βιβλίο. Ηταν σίγουρα μετά την πολύ ευγενική πρόσκληση που μου είχε απευθύνει ο Σύλλογος Φίλων Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου της Μύρινας, της Λήμνου, και συγκεκριμένα ο πολύ φίλος έκτοτε γιατρός Κώστας Δώρας και ο επίσης φίλος και γιατρός Κώστας Κατσιγιαννόπουλος που με κάλεσαν κάποια στιγμή το 2018 να μιλήσω το καλοκαίρι στη Μύρινα για τον Ωρίωνα και τον τρύγο τον Λημνιό».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ξεκίνησε πρακτικά να γράφει το βιβλίο εν μέσω της καραντίνας του 2020, κλεισμένος στο διαμέρισμά του στη Δάφνη.

Ιδιαίτερη στιγμή ακολούθως ήταν όταν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Πλάντζος κατέθεσε στο αρχείο της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, ως ένα ευχαριστώ για τη συμβολή της τελευταίας, ένα τεκμήριο εκ των ερευνών του ιδίου, συγκεκριμένα μία καρτ ποστάλ, απεσταλμένη από τη Μύρινα στις 13 Αυγούστου 1931 από τον νεαρό τότε αρχαιολόγο, Τζίνο Μορικόνε, προς τη μητέρα του η οποία έμενε στη Μόντενα της Ιταλίας.

Μετά την βιβλιοπαρουσίαση παρατέθηκε δεξίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Αρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ