x
 

Εκκλησία

Το δεύτερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Χαλκηδόνος

25 Οκτωβρίου 2023

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Με επιτυχία διεξήχθη το Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Χαλκηδόνος, με θέμα: «Οικουμενικό Πατριαρχείο ΙΕ’ – ΙΣΤ’ αιώνες: Η Εποχή της Ανασυντάξεως».

Το Συνέδριο έλαβε χώρα από τις 23 έως τις 24 Οκτωβρίου 2023 στις εγκαταστάσεις του Grand Hyatt της Κωνσταντινουπόλεως με συμμετοχή ιεραρχών, ακαδημαϊκών, καθηγητών και ιερέων.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τη Γεροντική Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος σε συνεργασία με τις Θεολογικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, και τα εξής: «Η Εκκλησία ηγωνίσθη σθεναρώς διά την περιφρούρησιν της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητος των υποδούλων και της παιδείας, ανοδική πορεία της οποίας παρατηρείται κατά τας τελευταίας δεκαετίας του 16ου αιώνος. Η εξέλιξις αυτή θα συμβάλει ουσιαστικώς εις την αναζωογόνησιν της αυτοσυνειδησίας του Γένους ως κληρονόμου και συνεχιστού της αρχαίας ελληνικής και της χριστιανικής – βυζαντινής πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομίας.

Από το Δεύτερο Επιστημονικό Συνέδριο της Χαλκηδόνος, με θέμα: «Οικουμενικό Πατριαρχείο ΙΕ’ – ΙΣΤ’ αιώνες: Η Εποχή της Ανασυντάξεως». ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Με αυτάς τας σκέψεις και τα αισθήματα, βέβαιοι ότι εις την επιστημονικήν ταύτην συνάντησιν θα ακουσθούν λίαν ενδιαφέρουσαι απόψεις διά την πορείαν της Εκκλησίας και του Γένους κατά τους δύο πρώτους αιώνας μετά την Αλωσιν, εκφράζοντες δε άπαξ έτι τον έπαινον της ημών Μετριότητος διά την οργάνωσιν του Συνεδρίου, κηρύσσομεν, έμπλεοι πνευματικής ευφροσύνης, την έναρξιν των εργασιών αυτού».

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχιραββίνος της πόλεως των Αθηνών, σοφολογιώτατος Γαβριήλ Νεγρίν, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, και ο αντιπρύτανης Ερευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης ΕΚΠΑ, αν. καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης.

Στην καταληκτήρια ομιλία του, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ ανέφερε: «Το παρόν Συνέδριο που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του κατέδειξε με απόλυτη σαφήνεια πως χωρίς την υπεύθυνη διακονία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και την ανύστακτη φροντίδα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας η Ορθόδοξος Εκκλησία δεν θα εξερχόταν αλώβητη από την περιπέτεια των χαλεπών καιρών που ακολούθησαν την Αλωση της Βασιλεύουσας και δεν θα είχε τη σημερινή ακτινοβολία και απήχηση στο σύγχρονο χριστιανικό κόσμο.

Η εξαιρετική κανονική αυθεντία του Οικουμενικού Θρόνου και η υπεύθυνη άσκησή της σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο περιφρούρησαν την ακεραιότητα των κριτηρίων της Ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας και διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κηρύσσει την έναρξη του Δευτέρου Επιστημονικού Συνεδρίου της Χαλκηδόνος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Και πρόσθεσε: «Με την αδιάκοπη διακονία του Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και Μητέρας Εκκλησίας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, η συνοδική συνείδηση της Εκκλησίας εφαρμόστηκε πιο ολοκληρωμένα και διατυπώθηκε το δόγμα της πίστεώς μας. Και ποια είναι αυτή η διακονία που ενσαρκώνεται στο ιερό πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη; Τίποτα λιγότερο από την αδιάσπαστη και ανόθευτη παράδοση των Αποστόλων, των Μαρτύρων, των Αγίων, των Δικαίων, των Πατέρων, των Μητέρων και όλων εκείνων που διακόνησαν και έδωσαν τη μαρτυρία της αλήθειας της Ορθοδοξίας διαμέσου των αιώνων. Ως ο ελέω Θεού διάδοχος Αγίων ανδρών στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας, ανδρών όπως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Μέγας Φώτιος, ο Παναγιώτατος ζει στο παρόν και στο σύγχρονο κόσμο μέσω των θείων και ιερών Παραδόσεων της Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης μας υποστασιάζει κάθε φλόγα της φλεγομένης βάτου, καθώς γνωρίζουμε ότι το Φανάρι αποτελεί τον φάρο που φωτίζει τις καρδιές των πιστών και διαχέει το φως του Χριστού σε όλο τον κόσμο. Είτε πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη θρησκευτική ελευθερία, είτε για την οικολογική δικαιοσύνη ή τη διαθρησκειακή κατανόηση, ο Παναγιώτατος μεταφέρει τη διαχρονική σοφία της Ορθόδοξης Πίστης σε σύγχρονα ζητήματα και προβληματισμούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μοναχοπαίδι του Aγγελου και της Συρίγας γεννιέται στην Αθήνα το 1522.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ