x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Το Δεκαπενταύγουστον εις Σμύρνην

17 Αυγούστου 2022

ΣΜΥΡΝΗ. Εν δοξολογία του Παναγίου Ονόματος του εν Τριάδι Θεού, τη επικλήσει της προστασίας και σωτηριοπαρόχου πρεσβείας της Υπεραγίας Θεοτόκου, ότι ηυδόκησε Κύριος όπως επαναναφθή η επί αιώνα σχεδόν σβεσθείσα αποκαλυπτική λυχνία της Αποστολικής Επισκοπής Σμύρνης και τελούνται, ανελλιπώς πλέον, αι Ιεραί Ακολουθίαι εν αυτή, προσφέρηται δε, η Μυστική Θυσία, διήλθε και φέτος η ευλογημένη περίοδος του Δεκαπενταύγουστου εις την πρωτεύουσαν της Ιωνίας.

Κατ’ αυτήν ετελέσθησαν υπό των κληρικών της Ορθοδόξου Κοινότητας άπασαι αι προβλεπόμεναι Ι. Ακολουθίαι, Προεξάρχοντος ή συνευχομένου απλώς και συμπροσευχομένου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό του Δεκαπεντάυγουστου στη Σμύρνη. Φωτογραφία: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Της δ’ ιστορίας αναθεσάσης εις την Ιεράν Μητρόπολιν και Ορθόδοξον Κοινότητα Σμύρνης το καθήκον όπως τηρή ανημμένην την κανδήλα των σεβασμάτων του Γένους εν Ιωνία και προσφέρη θυμίαμα εις τα εν τη περιοχή ιερά των Αγίων της Πίστεώς μας, ετιμήθη και η μνήμη των Αγίων Επτά Παίδων των εν Εφέσω, εις τον Ιερόν Ναόν Αγίας Φωτεινής, όπου ετελέσθησαν την μεν Τετάρτην 3ην Αυγούστου ε.ε., ο Μέγας Εσπερινός της μνήμης των Αγίων, μετά συνημμένου του Παρακλητικού Κανόνος της ημέρας, την δε επομένην, Πέμπτην 4ην ιδίου, ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος, κατ’ αμφοτέρας τας ημέρας, του επιτοπίου Επισκόπου. Επί δε τη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ετελέσθησαν αι κατά την τάξιν Ιεραί Ακολουθίαι, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, ο οποίος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ηυλόγησε, κατά το έθος, την σταφυλήν.

Καθ’ εκάστην εσπέραν ετελούντο, μετά την Απόλυσιν του Εσπερινού, οι Παρακλητικοί Κανόνες προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, επί δε τη εορτή της Κοιμήσεως αυτής, ο Μέγας Εσπερινός, ο Ορθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Βαρθολομαίου.

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό του Δεκαπεντάυγουστου στη Σμύρνη. Φωτογραφία: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Απευθυνθείς ο οικείος Ποιμενάρχης κατά τας διαφόρας λειτουργικάς ευκαιρίας του παρελθόντος δεκαπενθημέρου προς τους προσελθόντας πιστούς εκάλεσεν αυτούς «εις σιωπηλήν προσευχητικήν επικοινωνίαν και μυστικήν κοινωνίαν μετά της Παναγίας Θεοτόκου, η οποία αποτελεί την κλίμακα επανόδου εις το αρχαίον κάλλος του ανθρωπίνου γένους» διά της αγωνιστικής ανόδου του κλιμακοστασίου των αρετών, κατά το πρότυπον της Θεοτόκου και των Αγίων της Εκκλησίας μας. Κατά δε την κυριώνυμον της εορτής ημέραν εκάλεσε όλους τους πιστούς εις «περισυλλογήν αυτοκριτικής έναντι της αξιοποιήσεως του αγαθού δώρου, το οποίον έδωκεν ο Θεός εις όλους μας διά της Θεοτόκου, αυτό της θεώσεως, διά της εφαρμογής του λόγου του εκ της Παναγίας Σαρκωθέντος Υιού και Λόγου Του».

Καθ’ όλην την ευλογημένην περίοδον αυτήν προσήλθον σχεδόν όλα τα μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος προς εκκλησιασμόν, αι δε Ιεραί Ακολουθίαι των δύο μεγάλων εορτών της περιόδου, Θείας Μεταμορφώσεως και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα αχθούν και κατά το Ιουλιανόν Ημερολόγιον. Προς δε θεραπείαν των αναγκών των μη ελληνοφώνων πιστών θα τελεσθή η Θεία Λειτουργία, σλαυωνιστί, το Σάββατον, 20ήν Αυγούστου, και γεωργιανιστί, την Πέμπτην 25ην ιδίου, υπό ομιλούντων τας αντιστοίχους γλώσσας κληρικών, οι οποίοι θα δεχθούν και τας εξομολογήσεις των ομογλώσσων αυτοίς πιστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Τα ποικίλα φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος των γυναικών, θεωρούνται απολύτως απαράδεκτα και καταδικαστέα από την Αγία Γραφή, την εκκλησιαστική μας παράδοση και την χριστιανική ηθική γενικότερα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Το συγκρότημα «Sounds of Cyprus» στους δρόμους του Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελενα Χρίστου, ο Πήτερ Δούσκαλης και ο Αλεξ Τασόπουλος πραγματοποίησαν μια συναυλία κυπριακής μουσικής για Νεοϋορκέζους και τουρίστες στο κέντρο του Μεγάλου Μήλου, την Times Square.

«Ταξιδεύω Γρεβενά» – Στη Λίμνη Μαυραναίων (Βίντεο)

ΓΡΕΒΕΝΑ. Το ένατο διαδικτυακό βίντεο της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Γρεβενών με τίτλο «Ταξιδεύω Γρεβενά», παρουσιάζει την πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας