x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δέλτα, το όμικρον και το μέλλον του Εθνους μας

Οταν το Σάββατο το βράδυ ο Πήτερ Πούλος, ο εξαιρετικός εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Hellenic Initiative, ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στις εκατοντάδες των προσκεκλημένων που είχαν κατακλύσει τον χώρο της εκδήλωσής τους, στη Νέα Υόρκη, χρειάστηκε να πει μόνο μια λέξη για να αποσπάσει τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του ακροατηρίου του: Ομικρον.

Ηταν φανερό ότι ο Πούλος άγγιξε το αίσθημα της υπερηφάνειας που όλοι μας αισθανόμαστε κάθε φορά που ακούμε αυτή την λέξη.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως η Δέλτα πριν από αυτήν, αναφέρεται στην μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Συχνά, διάφοροι οργανισμοί, όπως π.χ. ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (World Meteorological Organization), επιλέγουν ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο για να δώσουν μία ονομασία γενικά αποδεκτή, έστω κι αν η προφορά της είναι δύσκολη και η σημασία της άγνωστη, πέραν του ότι προέρχεται από το ελληνικό αλφάβητο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη χρησιμοποιήσει 12 από τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου για τον κορωνοϊό.

Η «Wall Street Journal» του Σαββατοκύριακου αφιερώνει ένα άρθρο της με τίτλο «ο, το ελληνικό ‘μικρό ο’ τώρα θα φαντάζει μεγαλύτερο (Greek’s ‘little o’ will loom larger from now (του Βen Zimmer)…».

Ο συγγραφέας του εξηγεί ότι μπορεί κανείς να δει το όμικρον ως «ο μικρόν» ως μικρό, ενώ το ωμέγα ως «ω μέγα», μεγάλο.

Επίσης υποστηρίζει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει ονόματα από το ελληνικό αλφάβητο γιατί είναι «απλά, εύκολα στην προφορά και δεν ξεχνιούνται».

Οσον αφορά την ευκολία στην προφορά τους, θα διαφωνήσει νομίζω ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλεσε την μετάλλαξη «όμνικρον» – με ένα έξτρα ν.

Δεν θέλω να δώσω μεγαλύτερη σημασία από την πραγματική στο γεγονός ότι ως  Ελληνες αισθανόμαστε περήφανοι με αυτά -και άλλα- για την καταγωγή μας, τον πολιτισμό μας, για την Ιστορία μας, αν και είναι γεγονός ότι η επιλογή των γραμμάτων της Αλφαβήτου μας αποτελεί ένα στοιχείο που μας ξεχωρίζει ως λαό, που βοηθά τα παιδιά μας να συνειδητοποιήσουν περισσότερο την τύχη βουνό που έχουν να είναι μέρος ενός τόσο σημαντικού πολιτισμού.

Και δεν θέλω να το κάνω αυτό, να δώσω δηλαδή περισσότερη σημασία σε αυτά από ό,τι τους ανήκει, γιατί έχουμε την τάση να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος μας.

Να θεωρούμε ότι ως Εθνος έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας απέναντι στην  ανθρωπότητα και επομένως οι άλλοι οφείλουν να μας το ανταποδίδουν συνεχώς. Ενώ είναι γεγονός ότι η κάθε αυτοκρατορία, όπως η Αθηναϊκή και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως και ο κάθε λαός, περνά από τους κύκλους της ακμής και της παρακμής, είναι επίσης γεγονός ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η παρακμή πρέπει να διαρκεί δυσανάλογα περισσότερο από την ακμή.

Αρα λοιπόν θα προτιμούσα όπως η συζήτηση αυτή να γίνεται στο πλαίσιο ότι, ναι, είμαστε απόγονοι μιας λαμπρής καταγωγής, αλλά ότι αυτό αυξάνει το χρέος που έχουμε να ανασκουμπωθούμε για να αλλάξουμε τον κύκλο της παρακμής στον οποίο βρισκόμαστε.

Οχι, δεν αποτελούν τα λόγια αυτά «Ονειρα θερινής νυκτός».

Δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά είναι στο χέρι μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Παύλος Μαρινάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «δεν θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός για την καθιερωμένη εκδήλωση (για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο) στις ΗΠΑ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ