x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δημογραφικό, μείζον πρόβλημα για Ελλάδα και ΗΠΑ

Η μείωση των γεννήσεων και η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον μείζονα ζητήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια. Καθώς φάνηκε στα προσφάτως δημοσιευμένα προσωρινά στατιστικά για το 2023 αντίστοιχο πρόβλημα εντοπίζεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες με την εξεύρεση λύσεων να κρίνεται παραπάνω από κρίσιμη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αν αναλογιστεί κανείς τις ευρείες επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος, μεταξύ άλλων, στην οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά και την εν γένει βιωσιμότητα μίας χώρας, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της υφιστάμενης κρίσης και την άμεση ανάγκη αντιμετώπισής της.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου τα δημογραφικά δεδομένα άρχισαν να καταγράφουν αρνητικούς δείκτες ειδικότερα από τα χρόνια της κρίσης και έπειτα, η διαμόρφωση αντίστοιχων κινήτρων για τους νέους γονείς διά του σχετικά νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η αναστροφή του δυσχερούς ακόμη, δυστυχώς, μικροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και η δημιουργία συνθηκών ευρύτερα ευνοϊκών για την επιστροφή των λεγόμενων brain drainers, του εκπατρισμένου στα χρόνια της κρίσης ελληνικού δυναμικού, είναι μερικά από τα σημεία εκείνα στα οποία οφείλει να δοθεί έμφαση.

Ο οικονομικός παράγοντας παίζει ευλόγως σαφή και καθοριστικό ρόλο και για τα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, οδηγώντας, όπως φαίνεται, σε μία εκ νέου σημαντική μείωση των γεννήσεων στη χώρα -σχετική τάση παρουσιάζεται για παραπάνω από μία δεκαετία με μία μικρή παροδική ανατροπή λίγο μετά τα χρόνια της πανδημίας. Το ολοένα αυξανόμενο διαγενεακό οικονομικό χάσμα, τα απρόσιτα ενοίκια, ο πληθωρισμός και το εν γένει υψηλό κόστος ζωής και ανατροφής ενός παιδιού προκαλούν τον προβληματισμό και λειτουργούν ανασταλτικά στο να αποφασίσουν οι νέοι Αμερικανοί να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους.

Εν προκειμένω δε, ειδικό ενδιαφέρον, πέραν των όποιων σχετικών οικονομικών -και όχι μόνο- πολιτικών, παρουσιάζει το κατά πόσο θα επηρεάσει το δημογραφικό η απαγόρευση σε ορισμένες πολιτείες των αμβλώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ελληνικές διακρίσεις διεθνώς, οι νίκες, προσωπικές ή ομαδικές, στέκονται αφορμή εθνικής συσπείρωσης, συλλογικής ανάτασης και υπερηφάνειας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ