x
 

Οικονομία

Το δημογραφικό ζήτημα στις ΗΠΑ επιφέρει προβλήματα στην Οικονομία

26 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η αδύναμη αύξηση του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία οφείλεται στη μείωση των γεννήσεων κατά την τελευταία δεκαετία, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την πανδημία της Covid-19.

Στις μισές πολιτείες πέρυσι, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν απ’ όσους γεννήθηκαν, τη στιγμή που το ίδιο πράγμα το 2019 ίσχυε για μόλις πέντε πολιτείες. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο συνολικός πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,35% το έτος που τελείωσε την 1η Ιουλίου, 2020, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ιστορία. Μάλιστα, οι δημογράφοι αναφέρουν ότι ίσως σύντομα για πρώτη φορά στην Ιστορία το ποσοστό θα λάβει αρνητικό πρόσημο και ο πληθυσμός θα μειωθεί.

Η αύξηση του πληθυσμού επιδρά σημαντικά στο μέγεθος της αγοράς εργασίας και στην οικονομική και δημοσιονομική ισχύ της χώρας, αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Ενα κακό έτος δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα προκληθούν ανεπανόρθωτα προβλήματα στην δημογραφική υγεία των ΗΠΑ. Αυτό που ανησυχεί τους δημογράφους είναι πως στο παρελθόν όταν η αδύναμη οικονομία οδηγούσε σε μείωση των γεννήσεων, αυτό ήταν προσωρινό φαινόμενο και άλλαζε όταν η Οικονομία ανέκαμπτε.

Ωστόσο, μετά την κορύφωση των γεννήσεων το 2007, το ποσοστό δεν ανέκαμψε ποτέ από τη σχεδόν διετή ύφεση που ακολούθησε, ακόμα και εάν οι Αμερικανοί απόλαυσαν μία δεκαετία οικονομικής ανάκαμψης.

Με τον ρυθμό γεννήσεων να έχει ήδη μειωθεί, η ώθηση από την πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που ισοδυναμεί με μια ουλή στην αύξηση του πληθυσμού, λένε οι ερευνητές, η οποία θα μπορούσε να είναι βαθύτερη από εκείνες που αφέθηκαν από ιστορικές περιόδους οικονομικής αναταραχής, όπως η Μεγάλη Υφεση και η κρίση πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970.

«Η Οικονομία του ανεπτυγμένου Κόσμου τους τελευταίους δύο αιώνες έχει χτιστεί πάνω στην δημογραφική επέκταση», δηλώνει στην «WSJ» ο Ρίτσαρντ Τζάκσον, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Global Aging Institute. «Πλέον δεν έχουμε αυτό το μακροπρόθεσμο οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα», προσθέτει.

Το βάθος του προβλήματος που έχει διάφορες αιτίες, μπορεί να μικρύνει τα επόμενα χρόνια εάν αλλάξουν κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, η μετανάστευση, η οποία παρήγαγε από το 1/3 έως το μισό ποσοστό αύξησης του πληθυσμού στις ΗΠΑ κατά την προηγούμενη δεκαετία, κινείται προς θετική κατεύθυνση από τη στιγμή που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαλάρωσε κάποια περιοριστικά μέτρα εισόδου στη χώρου που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακάμπτουσα Οικονομία, επίσης, προσελκύει αιτούντες θέσεων εργασίας. Αν ακολουθήσουν χρονιές με ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα αυτό μπορεί να ισοσταθμίσει το πρόβλημα από τη μείωση των γεννήσεων.

Ο Νίκολας Εμπερσταντ, ερευνητής στο συντηρητικό American Enterprise Institute, σημειώνει ότι η Κίνα, η Ρωσία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ποσοστά γεννήσεων κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι στις ΗΠΑ και έχουν εν γένει γηραιότερο πληθυσμό. «Η δημογραφική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συγκριτικά καλύτερη στις ΗΠΑ», αναφέρει. «Το μεγάλο ζήτημα πρόκειται να είναι το τι θα γίνει με τη μετανάστευση», προσθέτει.

Την τρέχουσα χρονιά, οι ΗΠΑ θα σημειώσουν τουλάχιστον 300.000 λιγότερες γεννήσεις λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία κάνοντας τις γυναίκες πιο διστακτικές στη γέννηση μωρών, σύμφωνα με προβλέψεις των οικονομολόγων Μελίσσα Κίρνι και Φίλιπ Λεβίν που επικαλείται η «WSJ».

Ο δημογράφος Ουίλιαμ Φρέι, στο Brookings Institution, είναι πιο αισιόδοξος και λέει πως δεν θεωρεί ότι θα μειωθεί ο συνολικός πληθυσμός, εν μέρει λόγω της αύξησης της μετανάστευσης. Ακόμα, τόνισε ότι η επίδραση της πανδημίας στη γονιμότητα μπορεί να είναι πιο βραχυπρόθεσμη εάν η Οικονομία βελτιωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Οι μέτοχοι της Tesla ψήφισαν την Πέμπτη για να επαναφέρουν το πακέτο αποδοχών ρεκόρ του CEO Ελον Μασκ, ύψους 44,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο απορρίφθηκε από δικαστή του Ντέλαγουερ νωρίτερα φέτος, στέλνοντας μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ