x
 

Πολιτική

Το Εφετείο επιτρέπει στο υπ. Δικαιοσύνης την εξέταση των εγγράφων Τραμπ

22 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ενα ομοσπονδιακό Εφετείο επιτρέπει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, εμποδίζοντας προς το παρόν την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που περιόριζε αυστηρά την έρευνα για τα έγγραφα που είχε μεταφέρει ο πρώην πρόεδρος στην έπαυλη του Μαρ-α-Λάγκο.

Σε μια αυστηρά διατυπωμένη απόφαση 29 σελίδων, το Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών για την 11η Δικαστική Περιφέρεια αίρει βασικά μέρη μιας απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή της Φλόριδας που εμπόδισε το υπουργείο να χρησιμοποιήσει περίπου 100 αρχεία με χαρακτηριστικές σημάνσεις στην έρευνά του για το εάν ο κ. Τραμπ διατήρησε παράνομα έγγραφα εθνικής άμυνας και εμπόδισε τις επανειλημμένες προσπάθειες για την ανάκτησή τους.

Το Εφετείο συμφώνησε επίσης με το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι δικηγόροι του κ. Τραμπ -και ένας ανεξάρτητος διαιτητής που διορίστηκε πρόσφατα για να εξετάσει τα κατασχεθέντα υλικά- δεν χρειάζεται να εξετάσουν τα απόρρητα έγγραφα που αφαίρεσε το F.B.I. από την έπαυλη του κ. Τραμπ, στις 8 Αυγούστου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης «υποστηρίζει ότι το περιφερειακό δικαστήριο πιθανότατα έκανε λάθος κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του για να επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες τη χρήση των διαβαθμισμένων αρχείων στην ποινική τους έρευνα και να απαιτήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποβάλουν τα επισημασμένα διαβαθμισμένα έγγραφα σε ειδικό διαμεσολαβητή για επανεξέταση» έγραψε μια τριμελής επιτροπή του Εφετείου. «Συμφωνούμε».

Η απόφαση του δικαστηρίου, που εδρεύει στην Ατλάντα, ήταν μια αποκήρυξη της απόφασης της δικαστού Εϊλιν Κάνον (Aileen M. Cannon), την οποία ο κ. Τραμπ διόρισε στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριδας, να παρέμβει ευρέως στην έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η δευτεροβάθμια απόφαση θα επιτρέψει στον διαμεσολαβητή γνωστό ως «εμπειρογνώμονα», να εξετάσει τους περισσότερους από τους 11.000 φακέλους που κατασχέθηκαν από το Μαρ-α-Λάγκο, αλλά θα επιτρέψει στους εισαγγελείς απεριόριστη πρόσβαση στη μικρότερη παρτίδα απόρρητων αρχείων.

Το Εφετείο αποτελούνταν από δύο άλλους διορισμένους από τον Τραμπ, τους δικαστές Μπριτ Γκραντ (Britt Grant) και Αντριου Μπράσερ (Andrew L. Brasher) και τον δικαστή Ρόμπιν Ρόζενμπαουμ (Robin S. Rosenbaum,) διορισμένο από τον Ομπάμα.

Η διαμάχη για τα αρχεία ξεκινά από την απόφαση της δικαστού Κάνον να εγκαταστήσει έναν εμπειρογνώμονα για να φιλτράρει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα του Μαρ-α-Λάγκο για τυχόν «προνομιούχα έγγραφα». Απαγόρευσε επίσης σε ποινικούς ανακριτές να χρησιμοποιήσουν το υλικό μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξαιρεθούν τα 100 περίπου αρχεία που επισημάνθηκαν ως διαβαθμισμένα από αυτή τη διαδικασία.

Το Εφετείο αποφάσισε λίγες ώρες αφότου η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης μήνυσε τον κ. Τραμπ, αφού διεξήγαγε μια ξεχωριστή αστική έρευνα γι’ αυτό που περιέγραψε ως δόλιες επιχειρηματικές πρακτικές. Ενας δικηγόρος του κ. Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα προσέφευγε στο Εφετείο ή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αλλά σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά την Τετάρτη, ο κ. Τραμπ έκανε τον εκπληκτικό ισχυρισμό -που δεν προτάθηκε από τους δικούς του δικηγόρους ή να έχει υπάρξει προηγούμενη πρακτική ή νομικό προηγούμενο- ότι είχε το δικαίωμα ως πρόεδρος να αποχαρακτηρίσει έγγραφα χωρίς μάλιστα να το αιτιολογήσει.

«Μπορείτε να αποχαρακτηρίσετε (ένα έγγραφο) απλώς λέγοντας ‘είναι αποχαρακτηρισμένο’, ακόμη και αν το σκεφτείτε», είπε ο κ. Τραμπ στον Σιν Χάνιτι (Sean Hannity) στο «Fox News»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν το νομοσχέδιο που είχε προτείνει ο επικεφαλής τους για την προσωρινή χρηματοδότηση της κυβέρνησης, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κατεβάσουν ρολά, τουλάχιστον εν μέρει, αρχής γενομένης από την Κυριακή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ