x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το Eliza International καλωσόρισε τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη στο Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Στο ΕΛΙΖΑ επιθυμούμε μία κοινωνία με μηδενική ανοχή στην κακοποίηση του παιδιού και μία οικογένεια δυνατή και ενημερωμένη, προκειμένου να προλαμβάνει το θλιβερό φαινόμενο της στέρησης της παιδικής ηλικίας. Αυτός είναι ο σκοπός μας και αγωνιζόμαστε, ώστε οι ενέργειές μας να φέρουν ουσιαστική αλλαγή και να συμβάλλουν στο τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά».

Με αυτή την εισαγωγή ξεκίνησε την ομιλία της η Ολγα Γερουλάνου-Βότη, πρόεδρος του διεθνούς τμήματος του ΕΛΙΖΑ στις ΗΠΑ, στην συνάντηση των μελών του Σωματείου το απόγευμα της 13ης Μαρτίου στο σπίτι της Καλλιόπης Καρέλλα-Ρένα, μέλους του ΕΛΙΖΑ στο Μανχάταν.

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ δημιουργήθηκε πριν 15 χρόνια στην Αθήνα και έκτοτε διαμορφώνει στρατηγικές, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κατάλληλων δομών πρόληψης της κακοποίησης των παιδιών και προστασίας τους τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Εχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα 5.500 επαγγελματίες, ιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την προστασία των παιδιών που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και συνεργάζονται με πολλούς οργανισμούς, όπως η UNICEF και το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας, για να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων για την πρόληψη της Παιδικής Κακοποίησης και Παραμέλησης.

Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η Καλλιόπη Καρέλλα, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, και η Ολγα Γερουλάνου Βότη. Φωτογραφία: «E.K»/Γιάννα Κατσαγεώργη

Οπως είπε η Ολγα Γερουλάνου-Βότη στον «Ε.Κ.», «προσπαθούμε να βοηθήσουμε να συνεχιστεί το έργο της Ελλάδας, όπου υπάρχει κακοποίηση παιδιών σε μεγάλο βαθμό, η οποία δεν βλέπει ποτέ το φως. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι αρχικά πρόβλεψη, που αποτελεί το 80% πρόληψης της κακοποίησης. Εχουμε δημιουργήσει μια γραμμή βοήθειας στην Ελλάδα, που πηγαίνει κάποιος ή παίρνει τηλέφωνο, αν υποψιαστεί ότι κάποιο παιδί κακοποιείται. Εκπαιδεύσουμε επαγγελματίες, ώστε να κάνουν σωστή διάγνωση και κάτι πολύ σημαντικό είναι, ότι σε κάθε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας, που έχει παιδιατρική πτέρυγα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διαγνωστικό χώρο, όπου τα κακοποιημένα παιδιά να μπορούν να κρατηθούν, μέχρι να αποφασιστεί δικαστικά η περίπτωσή τους. Μέχρι στιγμής έχουμε δημιουργήσει τέτοιες μονάδες στο ‘Π. & Α. Κυριακού’ Νοσοκομείο Παίδων, στο Νοσοκομείο ‘Αττικόν’. Φτιάξαμε επιπλέον μονάδες στην Αλεξανδρούπολη, στη Θεσσαλονίκη και έχουμε βάλει σαν στόχο τα Γιάννενα και μετά την Πάτρα».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΕΛΙΖΑ αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του ‘22 και στους στόχους τους για το ‘23-’24 δίνοντας έμφαση στην προσεχή πενταετία, που σαν σταθερή επιδίωξη θα έχουν την δημιουργία υποδομής, για την εφαρμογή διεθνών πρωτόκολλων για την κακοποίηση των παιδιών, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα και δεν είναι λειτουργικά. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις 23 Μαρτίου που θα παρουσιάσουν στη Βουλή πρωτόκολλα που λειτουργούν θετικά στην πρόληψη της κακοποίησης.

Απο αριστερά: Η Δρ Μιράντα Κοφινά, η Ολγα Μπορνόζη και η Γιάννα Νταρίλη. Φωτογραφία: «E.K»/Γιάννα Κατσαγεώργη

Η Τίνα Κούρπα, εκτελεστική διευθύντρια του Hellenic Initiative, το οποίο κατά καιρούς έχει υποστηρίξει οικονομικά το ΕΛΙΖΑ, δήλωσε στον «Ε.Κ.»: «Σαν οργανισμός είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το ΕΛΙΖΑ, το οποίο αναπτύσσεται και επηρεάζει τα πράγματα, έχοντας μπει σε τροχιά συστηματικής αλλαγής της ιατρικής δομής, που αφορά την διάγνωση της κακοποίησης στην Ελλάδα. Το ΕΛΙΖΑ έχει πολύ υψηλά στάνταρ και έχει προσφέρει πολλά γι’ αυτό και θα συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα του».

Η δίωρη συνάντηση του ΕΛΙΖΑ, ολοκληρώθηκε με την προσέλευση του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που ενθουσίασε το παρευρισκόμενο γυναικείο κοινό. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, του οποίου η σειρά θα παιχτεί στις 17 Μαρτίου από το Netflix, αναφέρθηκε στο έργο του «Maestro in Blue» και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, τόσο για θέματα που αφορούν την οικογενειακή βία στην Ελλάδα, όσο και για την πηγή της έμπνευσής του, αλλά και για το κατά πόσο τέτοια έργα λειτουργούν κατασταλτικά, στο δισεπίλυτο και χρόνιο θέμα της κακοποίησης. Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν, η πρόεδρος του Eliza International, Ολγα Γερουλάνου-Βότη, τα μέλη της διεθνούς επιτροπής του Eliza, Καλλιόπη Καρέλλα-Ρένα, Αλεξία Κονδύλη, και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα. Επίσης, τα μέλη του Σωματείου, Λι Ανν, Τζορτζ Αντερσον, Ολγα Μπορνόζη, Δρ Μιράντα Κοφινά, Δρ Στέλλα Λυμπέρη, Μαρίνα Λιβανού, Τατιάνα Παπανικολάου, Κατρίνα Πέρκινς, Σάντρα Πάππας, και η Τίνα Κούρπα, εκτελεστική διευθύντρια του Hellenic Initiative.

Απο αριστερά: Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, ο Τζώρτζ Αντερσον, και η Ολγα Γερουλάνου. Φωτογραφία: «E.K»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Από αριστερά: Η Ολγα Γερουλάνου, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης και η Ολγα Μπορνόζη του Capital Link. Φωτογραφία: «E.K»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Από αριστερά: Η Ολγα Γερουλάνου, η Καλλιόπη Καρέλλα και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, οι οργανώτριες της συνάντησης. Φωτογραφία: «E.K»/Γιάννα Κατσαγεώργη
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα μέλος του Δ.Σ του ΕLIZA International. Φωτογραφία: «E.K»/Γιάννα Κατσαγεώργη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge Brooklyn γιόρτασε και φέτος με παρέλαση την ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ