x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το ελληνικό προξενείο στο Χιούστον γιόρτασε την 25η Μαρτίου

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Το ελληνικό προξενείο στο Χιούστον του Τέξας οργάνωσε μία εξαιρετική δεξίωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Κατά την ομιλία του, ο πρόξενος Λάμπρος Κακίσης, αφού αναφέρθηκε στην Επανάσταση του 1821, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον η Ελλάδα στις εξελίξεις σε Α. Μεσόγειο, ΝΑ Ευρώπη και Ουκρανία. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που εμβαθύνεται διαρκώς και έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όχι μόνο στους τομείς ασφάλειας και ενέργειας, αλλά και της έρευνας, τεχνολογίας, οικονομίας και των επενδύσεων. Εκανε επίσης μνεία του σημαντικού ρόλου της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ως πυλώνα στήριξης του Ελληνισμού, αλλά και ως ζωντανής γέφυρας φιλίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση του ελληνικού προξενείου στο Χιούστον του Τέξας για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφίες: Ηλίας Νεοφυτίδης

Ο πρύτανης του Προξενικού Σώματος του Χιούστον, γενικός πρόξενος της Κόστα Ρίκα, Χέρμπερτ Εσπινόζα (Herbert Espinoza), καθώς και η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Χιούστον, Κάθριν Χο (Katherine Ho), υπογράμμισαν τη μοναδικότητα της Ελλάδας, την ανεκτίμητη συνεισφορά της στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού, με αναφορές στην έννοια της Δημοκρατίας, καθώς και σε όλους τους τομείς των επιστημών, των τεχνών, των γραμμάτων, της αισθητικής, της διανόησης και της πολιτικής. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην άριστη συνεργασία που διατηρούν με το Προξενείο της Ελλάδας.

Στο βήμα η διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Χιούστον, Κάθριν Χο. Αριστερά της ο πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον Λάμπρος Κακίσης. Φωτογραφίες: Ηλίας Νεοφυτίδης

Στον ιδιαίτερα θερμό χαιρετισμό του, ο περιφερειακός πρόεδρος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), Ντέιβιντ Σάιμον (David Simon), τόνισε τη μεγάλη προσφορά της Ελλάδας στη δημοκρατία και τον παγκόσμιο πολιτισμό. Επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των προκατόχων του (έκανε μνεία των Ανδρέα και Γιώργου Παπανδρέου) στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη δυναμική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στην Ανατ. Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον, Λάμπρος Κακίσης. Φωτογραφίες: Ηλίας Νεοφυτίδης

Ανέφερε ότι οι τρεις χώρες έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε καίριους τομείς, όπως αυτοί της ενέργειας, της ασφάλειας, της άμυνας και ότι η συνεργασία αυτή αντανακλά κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα. Παράλληλα, σημείωσε την άψογη συνεργασία της AJC με το Προξενείο της Ελλάδας.

Στο βήμα ο πρύτανης του Προξενικού Σώματος του Χιούστον, γενικός πρόξενος της Κόστα Ρίκα, Χέρμπερτ Εσπινόζα. Αριστερά του ο πρόξενος της Ελλάδας στο Χιούστον Λάμπρος Κακίσης. Φωτογραφίες: Ηλίας Νεοφυτίδης

Επισημαίνεται ότι η δεξίωση πραγματοποιήθηκε στο MUSEO (Institute for Medical Arts), νεόδμητο κτίριο που βρίσκεται στο «Museum District» του Χιούστον και σχεδιάστηκε από τον Ελληνα αρχιτέκτονα Μάρκο Δασυγένη. Στο lobby του δεκαώροφου κτιρίου έχει τοποθετηθεί, σε περίοπτη θέση, αναπαραγωγή της «Νίκης της Σαμοθράκης», ήτοι του φημισμένου μαρμάρινου γλυπτού που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884, μετά από την ανακάλυψή του στο νησί της Σαμοθράκης το 1863.

Ομιλία του περιφερειακού προέδρου της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Σάιμον, στην εκδήλωση του Προξενείου στο Χιούστον για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφίες: Ηλίας Νεοφυτίδης

Το πιστό αντίγραφο, βάρους 24 τόνων, είναι λαξευμένο από μοναδικό συμπαγές τμήμα θασιακού μαρμάρου και αποτελεί ένα εκ των δύο μόνο πιστοποιημένων αντιγράφων της «Νίκης της Σαμοθράκης». Απαιτήθηκαν έξι μήνες εξαιρετικής εργασίας από ταλαντούχο γλύπτη στο ελληνικό λατομείο FHL Κυριακίδη, στη Βόρεια Ελλάδα, για να ολοκληρωθούν οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες του γλυπτού. Εξάλλου, σε μια ειδικά διαμορφωμένη κόγχη του lobby εκτίθεται εντυπωσιακό αντίγραφο Κούρου που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Συναφώς, τα δάπεδα και οι τοίχοι του lobby έχουν επενδυθεί με ελληνικά μάρμαρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και περηφάνειας η μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο με την οποία ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ