x

Οικονομία

Tο ευρώ κινείται σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου

06 Ιουλίου 2022

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ διολίσθησαν την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, και οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν στις αρχές των συναλλαγών, παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση που έχει ωθήσει το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον S&P 500 υποχώρησαν 0,4%. Οι ασιατικές αγορές ολοκλήρωσαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν κάποιο χαμένο έδαφος.

Οι αναλυτές είπαν ότι οι αγορές επικεντρώνονται σε διάφορους κινδύνους, όπως ο πληθωρισμός, οι τιμές του πετρελαίου, οι κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία και οι ανησυχίες για τον Covid-19.

Το ευρώ διαπραγματευόταν για 1,0188 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από το προηγούμενο χαμηλό 20ετίας λόγω των ανησυχιών για το πώς οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Διαπραγματευόταν στα $1,0429 αργά την Τρίτη.

Το δολάριο εκτινάχθηκε καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υιοθέτησε μια πιο επιθετική προσέγγιση για τον περιορισμό του πληθωρισμού, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στις ΗΠΑ και των υστερούντων επιτοκίων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας υιοθετούν μια πιο προσεκτική στάση.

«Το ευρώ έχει υποτιμηθεί απότομα λόγω ενός τοξικού κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων», δήλωσε ο Στέφεν Ινες (Stephen Innes) της «SPI Asset Management» σε ένα σχόλιο. «Μια παραδόξως διστακτική ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με μια πιο επιθετική Fed, οι ανησυχίες για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και την οικονομική ύφεση βαθαίνουν», είπε.

Ομως οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 εθνών πρέπει να κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στον απόηχο του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ενεργειακών προμηθειών, και απομακρύνεται από τις ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο παραδόσεις, αλλά η φον ντερ Λάιεν είπε ότι το μπλοκ έπρεπε να είναι έτοιμο για διαταραχές σοκ που έρχονται από τη Μόσχα «και ακόμη και πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας