x
 

Υγεία

Το φάρμακο «Wegovy» κινείται πέρα από την απώλεια βάρους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το «Wegovy», το υπερπαραγωγικό φάρμακο για την απώλεια βάρους, έχει πλέον εγκριθεί για μια νέα χρήση: μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών θανάτων σε ενήλικες που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία.

Η νέα ένδειξη, την οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη περισσότερους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν το περιζήτητο φάρμακο και θα μπορούσε ενδεχομένως να διευρύνει την ασφαλιστική κάλυψη. Ο κατασκευαστής του φαρμάκου, Novo Nordisk, είπε ότι είχε επίσης υποβάλει αίτηση για διευρυμένη ετικέτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης με πάνω από 17.000 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω. Οι ερευνητές είτε έδωσαν στους συμμετέχοντες βολές «Wegovy» ή εικονικό φάρμακο και τους παρακολούθησαν για αρκετά χρόνια. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν εμβόλια εικονικού φαρμάκου, το 8% υπέστη έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πέθανε από καρδιαγγειακό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 6,5% των συμμετεχόντων που έλαβαν «Wegovy».

Αν και δεν είναι σαφές εάν η επίδραση του φαρμάκου αφορά καθαρά την απώλεια βάρους ή εάν το φάρμακο έχει και άλλα οφέλη για την καρδιά, τα δεδομένα δείχνουν «ότι όταν αντιμετωπίζεται σοβαρά η παχυσαρκία σε άτομα που έχουν υψηλό βάρος ασθένειας, μπορεί να υπάρξουν πολύ καλά αποτελέσματα», είπε η Δρ Μέλανι Τζέι (Melanie Jay), διευθύντρια του NYU, ολοκληρωμένου προγράμματος Langone για την παχυσαρκία στο NYU.

Η νέα ένδειξη έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη σχετικά νέα κατηγορία φαρμάκων που περιλαμβάνει το «Wegovy» και το «Ozempic». Τα φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά δαπανηρά: Το «Wegovy» έχει τιμή καταλόγου άνω των $1.300 για περίπου ένα μήνα. Και οι γιατροί λένε χαρακτηριστικά ότι οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτές οι εκτιμήσεις κόστους οδήγησαν ορισμένους εργοδότες και προγράμματα υγείας να σταματήσουν να καλύπτουν τα φάρμακα ή να περιορίσουν την πρόσβαση ή να περιορίσουν τις δαπάνες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης.

Η ενημερωμένη ετικέτα πιθανότατα θα βαθύνει την πίεση στους πληρωτές και τους εργοδότες να καλύψουν τα φάρμακα. Πολλοί από τους ασθενείς που θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για το «Wegovy» σύμφωνα με τη νέα ένδειξη μπορεί να λαμβάνουν Medicare, δήλωσε ο Δρ Αντριου Κράφτσον (Andrew Kraftson), κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεταβολισμού, Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη στο Michigan Medicine.

Πηγή: «Νew York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι εξετάσεις, οι οποίες αναλύουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αποτελούν ένα αξιοσημείωτο νέο κεφάλαιο στην ανίχνευση του καρκίνου, σημειώνει δημοσίευμα της «Washington Post».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ