x
 

Πολιτική

Το FBI θέλει να μάθει αν ψεύτικοι δωρητές έδωσαν χρήματα στον Ανταμς

05 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου Νέας Υόρκης ερευνάται από το FBI που θέλει να μάθει αν δόθηκαν χρήματα από ψεύτικους δωρητές. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ερευνάται η εκστρατεία του δημάρχου Ερικ Ανταμς για το ίδιο θέμα.

Είναι ένας τύπος κομπίνας που εκθρόνισε τον αντικυβερνήτη της Νέας Υόρκης πέρυσι και βύθισε την προεκλογική δημαρχιακή εκστρατεία το 2013 ενός κορυφαίου υποψήφιου Δημοκρατικού: η χρήση των λεγόμενων χρημάτων από ψεύτικους δωρητές για τη διοχέτευση παράνομων εισφορών σε υποψηφίους από μυστικές πηγές.

Την Πέμπτη το FBI ερεύνησε το σπίτι της Μπριάνα Σαγκς (Brianna Suggs), της επικεφαλής άντλησης κεφαλαίων του κ. Ανταμς, στο πλαίσιο έρευνας για το εάν η εκστρατεία του είχε λάβει παράνομες συνεισφορές ξένων εκστρατειών από την τουρκική κυβέρνηση και Τούρκους υπηκόους, «μεταμφιεσμένους» ως χορηγούς των ΗΠΑ που δεν είχαν δώσει στην πραγματικότητα δικά τους χρήματα, σύμφωνα με ένταλμα έρευνας.

Και τον Ιούλιο, έξι άνδρες κατηγορήθηκαν στο Μανχάταν σε σχέση με ένα παρόμοιο σχέδιο, κατηγορούμενοι ότι διοχέτευσαν χιλιάδες στην εκστρατεία του κ. Ανταμς. Δύο αδέλφια ομολόγησαν την ενοχή τους για πλημμέλημα για συνωμοσία στην υπόθεση και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «The City», και άλλοι οργανισμοί βρήκαν πρόσθετες ασυνέπειες στις δωρεές στην εκστρατεία του δημάρχου.

Ούτε ο κ. Ανταμς ούτε η κ. Σαγκς έχουν κατηγορηθεί για αδικοπραγία και ο κ. Ανταμς αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση περί παράνομων συνεισφορών. Αλλά και οι δύο έρευνες φαίνεται να επικεντρώνονται στο εάν οι δωρητές που ήταν πρόθυμοι να τραβήξουν την προσοχή του κ. Αντας προσπάθησαν να κρύψουν μεγάλες δωρεές διοχετεύοντάς τες μέσω ψεύτικων δωρητών (straw donors)- και στο ποιος θα μπορούσε να συντόνιζε αυτή την προσπάθεια.

«Είμαι εξοργισμένος και θυμωμένος αν κάποιος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία για να χειραγωγήσει τη δημοκρατία μας και να εξαπατήσει την εκστρατεία μας», είπε ο κ. Ανταμς σε δήλωση. «Θέλω να είμαι σαφής: δεν έχω καμία γνώση, άμεση ή άλλη, για οποιαδήποτε ακατάλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων -και σίγουρα όχι για ξένα χρήματα. Φυσικά θα συνεργαστούμε με αξιωματούχους για να ανταποκριθούμε σε έρευνες, όπως χρειάζεται- όπως κάναμε πάντα».

Οι έρευνες εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το εάν η εκστρατεία του κ. Ανταμς έλεγχε σωστά τις δωρεές της για να αποφύγει τις καταχρήσεις. Η αντίπαλη εκστρατεία δημάρχου του Αντριου Γιανγκ (Andrew Yang) για το 2021 είχε δύο μέλη του προσωπικού με δωρεές άνω των $100, σύμφωνα με ένα άτομο που ήταν εξοικειωμένο με το θέμα.

Ενας δικηγόρος της εκστρατείας του κ. Ανταμς για το 2021, ο Βίτο Πίτα (Vito Pitta), έγραψε σε ένα email ότι η εκστρατεία είχε εργαστεί για να επισημάνει και να διερευνήσει αυστηρά τυχόν αμφισβητούμενες συνεισφορές.

Ο κ. Πίτα είπε ότι η εκστρατεία είχε λάβει πάνω από 10.000 δωρεές και είχε εργαστεί για να ταιριάζει με το χειρόγραφο και τις υπογραφές, να εξετάσει τα έντυπα επιβεβαίωσης των δωρητών και πολλά άλλα. «Αμέσως μόλις έμαθε για την ομοσπονδιακή έρευνα, η εκστρατεία ξεκίνησε μια εκτενή ανασκόπηση όλων των εγγράφων και των ενεργειών από εργαζομένους της εκστρατείας που συνδέονται με τους εν λόγω συντελεστές», είπε ο κ. Πίτα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΟΥΡΓΚΕΣΤΟΚ. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε σήμερα βοήθεια άνω του 1,5 δισ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ