x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το φεστιβάλ και τα νέα προγράμματα του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με επιτυχία επανήλθε το φεστιβάλ του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, το οποίο ήταν το δεύτερο κατά σειρά έπειτα από την αναγκαστική διακοπή του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εγινε επί τριήμερο στον υπαίθριο χώρο των εγκαταστάσεων του κοινοτικού κέντρου του Καθεδρικού στο Μπρούκλαϊν, με εύγευστα ελληνικά φαγητά από το διάσημο ελληνικό εστιατόριο «Ιθάκη» στο Πίμποντι της Μασαχουσέτης, ελληνικά γλυκίσματα, λουκουμάδες, ελληνική μουσική και περίπτερα ελληνικών προϊόντων, ειδών και δώρων.

Το επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, τον οποίον υποδέχθηκαν με αισθήματα αγάπης και σεβασμού οι υπεύθυνοι του Καθεδρικού, ο ιερατικός προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσινίνης, η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χαρούλα Τραβαγιάκη, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τρίγκας, ενορίτες του Καθεδρικού, αλλά και ομογενείς από την μείζονα περιοχή της Βοστώνης.

Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε πως «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ιερατικό προϊστάμενο, π. Αθανάσιο Τσινίνη, στην πρόεδρο Χαρούλα Τραβαγιάκη, στον αντιπρόεδρο Δημήτρη Τρίγκα και σε όλα τα μέλη της διοργανωτικής επιτροπής, του κοινοτικού συμβουλίου, τους εθελοντές και εθελόντριες, για τη διοργάνωση και επιτυχία του Φεστιβάλ».

Τον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Βοστώνης πλαισιώνουν η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χαρούλα Τραβαγιάκη και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Τρίγκας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε. Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Σεβασμιότατος είπε ακόμα πως «με ιδιαίτερη χαρά σας λέγω ότι ο Καθεδρικός βρίσκεται σε καλή πορεία. Η διακονία για τους νέους και ιδιαίτερα τους φοιτητές πανεπιστημίων είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη, αλλά και ο προγραμματισμός για την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας Ελληνικών Σπουδών, είναι κάτι που έλειπε από τη Βοστώνη».

Ο π. Αθανάσιος Τσινίνης είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι το φεστιβάλ πάει πολύ καλά. «Εχουμε την υποστήριξη όλων των ενοριτών και φίλων του Καθεδρικού κι αυτό είναι υπέροχο», τόνισε. Και πρόσθεσε: «το φεστιβάλ είναι μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση της κοινότητας μας».

Στην ερώτηση πώς πηγαίνει ο Καθεδρικός, είπε ότι «πηγαίνει πολύ καλά. Εχουμε υπέροχες διακονίες που προσπαθούμε να αναβιώσουμε. Η χορωδία επέστρεψε, η διακονία της εκκλησιαστικής μουσικής είναι ισχυρή. Διαθέτουμε ένα εξαιρετικό Ορθόδοξο Χριστιανικό Σύνδεσμο και Διακονία Επαφής με φοιτητές από τα Πανεπιστήμια κοντά στον Καθεδρικό όπως το Northeastern, το Wentworth, το Mass Art, το Emmanuel College, το Mass School of Pharmacy, το Boston University, το Boston College. Κάθε Κυριακή έχουμε δεκάδες ενήλικες νέους στον Καθεδρικό για τη Λειτουργία. Είναι πραγματικά μια θαυμάσια διακονία που έχουμε».

Το περίπτερο με το αυθεντικό ελληνικό μέλι από την Εύβοια. Διακρίνεται η Βάνα Ρίζου από το Μάνστεστερ του Νιου Χαμσάιρ, με ργαστήριο στην Αθήνα και μελίσσια στην Εύβοια. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο π. Αθανάσιος ανέφερε ότι τις πρώτες βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε περισσότερους φοιτητές από κολέγια από ό,τι τακτικούς ενορίτες εκκλησιαζόμενους. Αν είχαμε ογδόντα πιστούς στην Ακολουθία, οι πενήντα ήταν φοιτητές, κάτι που ήταν υπέροχη εμπειρία για εκείνους και για εμάς».

Σχετικά με το μέλλον του Καθεδρικού, ο π. Αθανάσιος είπε πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε την τοποθεσία και τις διακονίες που μπορούμε να προσφέρουμε. Αυτή τη στιγμή, με όλα τα πανεπιστήμια γύρω μας, μπορούμε να επικεντρωθούμε στη διακονία για τους ενήλικες νέους και να τους αγκαλιάσουμε στην κοινότητά μας. Η φιλοσοφία μου ήταν πάντα ότι αν οι νέοι ενήλικες έρχονται στην κοινότητά μας και τους καλωσορίζουμε και τους κάνουμε μέρος της κοινότητάς μας, είτε μείνουν στη Βοστώνη είτε πάνε αλλού, παίρνουν μαζί τους το πνεύμα και το ήθος του Καθεδρικού».

Η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Χαρούλα Τραβαγιάκη, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «συμφωνώ με τα όσα είπε ο π. Αθανάσιος για το φεστιβάλ και τον Καθεδρικό. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κινητοποιήσουμε την κοινότητα και να αγκαλιάσουμε τους ενήλικες νέους».

Επισκέπτες του φεστιβάλ περιμένουν στη γραμμή για να αγοράσουν τα εύγευστα ελληνικά φαγητά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟς ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Επίσης, ανέφερε ότι «ένα από τα κοινά μας σχέδια είναι και αυτό που θέλουμε να κάνουμε, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεθοδίου, η δημιουργία της Ακαδημίας Ελληνικών Σπουδών του Καθεδρικού. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται στους αποφοίτους των παραδοσιακών ελληνικών απογευματινών σχολείων. Θα προσφέρουμε τάξεις έβδομης και όγδοης για να απευθυνθούμε σε μαθητές που αποφοίτησαν αλλά ενδέχεται να μην είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και πολιτισμό, καθώς και για να βοηθήσουμε εκείνους που σχεδιάζουν να δώσουν στις ετήσιες εξετάσεις της Ελληνομάθειας για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα ελληνικά».

Στην ερώτηση πότε προγραμματίζουν να ανοίξει αυτή η Ακαδημία, είπε, πως «ελπίζαμε να ξεκινήσουμε φέτος, αλλά δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά κι έτσι στο σχεδιάζουμε να το ξεκινήσουμε το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Το τμήμα των ελληνικών γλυκισμάτων συγκέντρωνε αρκετούς από τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «συμπαρατασσόμαστε με τους στόχους του π. Αθανασίου για τη δημιουργία Συνδέσμου που θα ονομάζεται ‘Οι Φίλοι του  Καθεδρικού’. Πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο ευαισθησίας και αγάπης για τον Καθεδρικό από ανθρώπους που δεν είναι πλέον μέλη της Καθεδρικού και ζουν σε διάφορα μέρη της Νέας Αγγλίας, αλλά οι πρόγονοί τους γεννήθηκαν, βαπτίστηκαν στον Καθεδρικό, οπότε τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να γίνουν φίλοι περιλαμβάνοντάς τους στη διαδικτυακή μας κοινότητα».

Ο αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου και επίσης του φεστιβάλ, Τζιμ Τρίγκας, των οποίων οι πρόγονοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από το νησί της Σκοπέλου και την πόλη του Βόλου, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «μετακόμισα στη Βοστώνη το 2002, γνώρισα τη σύζυγό μου εκείνη τη χρονιά, το 2004 παντρευτήκαμε. Εντάχθηκα στο εκκλησιαστικό συμβούλιο το 2004 και με μερικά διαλείμματα είμαι στο συμβούλιο είκοσι χρόνια».

Ανέφερε ακόμη, ότι «το φεστιβάλ πηγαίνει καλά, έχουμε περίπου εξήντα εθελοντές, και πολλοί έρχονται χωρίς προειδοποίηση. Ο σχεδιασμός ξεκινά την Ανοιξη, πολλές συνεδριάσεις και πολλή διοργάνωση».

Η Ελένη Μαρκοπούλου και ο Γιάννης Γεωργούντζος έκαναν τους νόστιμους λουκουμάδες.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε. Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ